ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

1,1 δισ. θα κοστίσει η κρατικοποίηση της τράπεζας του Λαυρεντιάδη...


Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στην κρατικοποίηση της Proton Bank. Η περίοδος Λαυρεντιάδη προκάλεσε στην τράπεζα ζημιά η οποία υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το κόστος για τη σωτηρία των καταθετών θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα περίπου 850 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ενώ η νέα «μεταβατική» ή «καλή» τράπεζα που δημιουργήθηκε θα προικοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δημιούργημα του Μνημονίου) με 250 εκατ. ευρώ.
Οι εξελίξεις γύρω από την Proton αποτελούν απότοκο του επιχειρηματικού φαινομένου Λαυρεντιάδη στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Κατά «διαβολική σύμπτωση», ο..νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Στ. Παπαγεωργίου, είχε διατελέσει υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος την εποχή που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά με την Τράπεζα Κρήτης.
Μετά την κρατικοποίηση της Proton και την εκκαθάριση της παλαιάς τράπεζας, ο άλλοτε κραταιός μέτοχός της κ. Λαυρεντιάδης χάνει όλη τη συμμετοχή του στην τράπεζα, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.
-περισσότερα στο ρεπορτάζ του Χρήστου Ζιώτη στην Ελευθεροτυπία (enet.gr)