ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Θολά σημεία στη συμφωνία Alpha – Eurobank – Κατάρ

του Δημήτρη Παφίλα

«Το θέμα δεν είναι αν η συμφωνία είναι καλή ή κακή, το πρόβλημα είναι ότι, τα χρήματα στη νέα τράπεζα θα μπουν το α΄ εξάμηνο του 2012» (αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό του Qatar ) λέει χρηματιστής, εξηγώντας σε δυο γραμμές γιατί το deal Αlpha – Eurobank δεν εξακολουθεί να τυγχάνει το ίδιο θετικής αντιμετώπισης.
Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι ο τόκος του Qatar και το placement fee που θα λάβει, αλλά πως τα χρήματα θα μπουν το α΄ εξάμηνο του 2012.
Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι υψηλό στέλεχος της Goldman Sachs ισχυρίστηκε δημοσίως πως για τα 500 εκατ. ευρώ «θα φέρναμε καλύτερους όρους». Ειδικότερα, ένα από τα βασικά προβλήματα της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι το Paramount θα καταβάλει 500 εκατ. ευρώ για μετατρέψιμους προνομιούχους τίτλους με ετήσια απόδοση 10% και διάρκειας 3 ετών.
Οι τίτλοι θα μετατραπούν με τιμή 1,70, δηλαδή έκπτωση έναντι των τιμών της 26ης Αυγούστου. Έτσι το Κατάρ θα αποκτήσει 294 εκατ. μετοχές (500/1,70 ευρώ).
Εκτός, όμως, από τον τόκο του 10% και την έκπτωση , ο εμίρης του Κατάρ σύμφωνα με πληροφορίες λαμβάνει placement fee 6% επί του ομολογιακού. Δηλαδή..30 εκατ. ευρώ μπροστά και τα υπόλοιπα κατ΄ έτος.
Σύμφωνα με Ελληνα χρηματιστή, η αμοιβή δόθηκε καθώς είναι εύλογο πως θα ήταν άσχημο για την συμφωνία να ακουστεί ότι ο τόκος ήταν 13%. Απλώς είναι το «κερασάκι» στην τούρτα…
Επιπλέον, μετά την συγχώνευση των δυο τραπεζών μέχρι τον Δεκέμβριο, θα μετατραπούν και 350 εκατ. ευρώ ομολογίες Tier I, έκδοσης 2009.
Αυτές οι ομολογίες θα προκαλέσουν αραίωση ( dilution ) και στους μετόχους της Alpha Bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτές τις ομολογίες το μεγαλύτερο μέρος έχει δοθεί σε συμφέροντα του κ. Σπύρο Λάτση ή σε μέλη των κύριων μετόχων. Kι αυτό γιατί είναι εξειδικευμένα προϊόντα, προηγούνται των μετοχών και έχουν τόκο.
Κάποιες από αυτές επίσης ενδέχεται να έχουν δοθεί και σε πελάτες του private banking.
Αναλυτικά, τα κρίσιμα θέματα της συμφωνίας είναι τα εξής :
Ι ) Η συμμετοχή ανταλλαγή ομολόγων ( PSI ) είναι υπό αίρεση, καθώς το δημόσιο όρισε ότι πρέπει να συγκεντρωθεί το 90% των ομολόγων.
Για παράδειγμα, πληροφορίες του protothema.gr φέρουν την Αγροτική Τράπεζα να εντάσσεται στο πρόγραμμα παρόλο που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα συμμετάσχει.

ΙΙ ) Υπό αίρεση είναι και οι επισφάλειες των δυο τραπεζών
, αν και ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Ν. Νανόπουλος δήλωσε ότι, με τα ετήσια
έσοδα θα αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν τις υψηλές προβλέψεις των ιρλανδικών τραπεζών.

ΙΙΙ ) Αν λυθούν τα δυο πρώτα θέματα, τότε τον Δεκέμβριο οι Τράπεζες συγχωνεύονται.
Αμέσως μετά, μετατρέπονται σε κοινές μετοχές του ομολογιακού της Eurobank, ύψους 350 εκατ. ευρώ.

ΙV ) Η αύξηση κεφαλαίου, ύψους 1,25 δισ. ευρώ είναι το 50%
της χρηματιστηριακής αξίας, ποσό που θεωρείται υψηλό για την αγορά.
Μετά από την αύξηση κεφαλαίου ακολουθεί το ομολογιακό ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την συγχώνευση τα μετοχικά ποσοστά θα είναι Οικογένεια Λάτση 13%, Οικογένεια Κωστόπουλου 4% και Paramount 17%.
-από το protothema.gr