ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων στον ΕΔΟΕΑΠ;

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) για περικοπές ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το βρεφονηπιακό επίδομα. Πολλοί πιστεύουν πως πιθανόν αυτό να ήταν αναγκαίο στο σκέλος της περιστολής των δαπανών, φαίνεται όμως ότι ελήφθη με προχειρότητα στο σκέλος των κριτηρίων. Για το θέμα του βρεφονηπιακού παραθέτουμε την επιστολή αναγνώστη που κάνει λόγο για ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων στον ΕΔΟΕΑΠ:
«Πληροφορήθηκα – όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε – για τις αλλαγές στο επίδομα του βρεφονηπιακού σταθμού, το οποίο περικόπτεται από τον ΕΔΟΕΑΠ. Ανήκω λοιπόν σε εκείνους τους «άτυχους» με μεικτό οικογενειακό εισόδημα πάνω τις 50 χιλιάδες ευρώ. Λεπτομέρεια που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση και την οποία διευκρίνισα στον ΕΔΟΕΑΠ είναι ότι όταν αναφέρεται οικογενειακό εισόδημα είναι το δηλωθέν, δηλαδή το..μεικτό που περιλαμβάνει και τους φόρους που καταβλήθηκαν.
Επιπρόσθετα γίνεται ένας αυθαίρετος διαχωρισμός μεταξύ των μελών που και οι δύο είναι μέλη με όριο τις 80 χιλιάδες ενώ το όριο είναι 50 χιλιάδες όταν ο ένας γονιός είναι μέλος.
Αλλά ας πάρουμε λίγο πιο αναλυτικά τα δεδομένα:
Εισόδημα 50 χιλιάδες ευρώ μεικτό, σημαίνει χονδρικά 25 χιλιάδες ανά γονιό, δηλαδή 1785 ευρώ μεικτά, ή αλλιώς περίπου 1400 καθαρά.
Αντίθετα στις 80 χιλιάδες μεικτό εισόδημα, έχουμε 40 χιλιάδες ανά γονιό, δηλαδή 2857 μεικτά, ή αλλιώς περίπου 2300 καθαρά.
Σύμφωνα λοιπόν με το χονδρικό αυτό υπολογισμό, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ υποστηρίζει ότι ένα ζευγάρι με δύο παιδιά σε ηλικία βρεφονηπιακού και με αξιοπρεπές οικογενειακό εισόδημα 2800, θα πρέπει να επιβαρυνθεί με περίπου 700 έως 800 ευρώ το μήνα, που είναι το κόστος για έναν λογικό παιδικό (350 έως 400 ευρώ το παιδί). Το ζευγάρι αυτό καλείται πλέον να «χωρέσει» στο οικογενειακό εισόδημα των 2800 ευρώ καθαρά, το κόστος του παιδικού (πιθανόν το κόστος και ενός στεγαστικού). Πάλι καλά δηλαδή που όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ, μας ενημέρωσαν εγκαίρως για να κάνουμε τον οικογενειακό μας προγραμματισμό.
Αντίθετα το άλλο ζευγάρι με τα δύο μέλη, που έχει καθαρό εισόδημα πάνω από 5600 ευρώ, θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε μήνα 350 ευρώ εάν έχει δύο παιδιά.
-Ερώτημα πρώτο: Μήπως η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι άδικη για κάποια μέλη;
-Ερώτημα δεύτερο: Έχει γίνει κάποια μελέτη, διότι πχ θα ήταν πιο λογικό να αυξηθεί το οικογενειακό όριο για όλους, ανεξαιρέτως ακόμη και με μεγαλύτερη μείωση της επιδότησης, και να μην υπάρχουν ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων.
-Ερώτημα τρίτο: Μήπως υπάρχει και νομικό πρόβλημα με το συγκεκριμένο διαχωρισμό
Επαναλαμβάνω, αντί οικογένειες των 5600 ευρώ να επιδοτούνται με 350 ευρώ το μήνα, δε θα ήταν πιο λογικό να υπάρξει ένα βοήθημα έστω και δραστικά μειωμένο, για περισσότερους και με πιο εξειδικευμένα κριτήρια όπως πχ ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό; Δηλαδή για οικογένειες που έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά μαζί στο σταθμό (όχι από επιλογή αλλά επειδή δουλεύουν και δεν έχουν ποιον να κρατήσει τα παιδιά τους) να δίνεται ένα μικρότερο επίδομα και να υπάρχει κοινό όριο εισοδήματος για όλους.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ»