ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ο κ. Βενέτης της Leo Burnett και οι συμπτώσεις

Ας αρχίσουμε από τις συμπτώσεις: Ο κ. Πέτρος Βενέτης, της Leo Burnett Athens και ο κ. Γιάννης Κακουλίδης,της Upset έχουν τον ίδιο εκδότη, την εταιρεία Modern Times, συμφερόντων του κ. Κώστα Γιαννίκου. Εκεί, εκδίδονται και τα βιβλία του πρώτου – «Αιτία Διαζυγίου», «Αφού Μεγάλωσες καλά να πάθεις» και «’Ονειρο είναι, θα ξυπνήσω» αλλά και «Τα λουστρίνια της παρέλασης» του δεύτερου.
Συμπτώσεων συνέχεια. Η Leo Burnett Athens, επικεφαλής της οποίας ήταν για χρόνια ο κ. Βενέτης και η Mass –στον κύκλο συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Θεόδωρου Βενιάμη- βρέθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές να είναι οι διαφημιστές του ΠΑΣΟΚ.
Αυτά τα πρόσωπα, αυτές οι εταιρείες ως μια μεγάλη σύμπτωση βρίσκονται στον ένα ή στον άλλο βαθμό στην short list των “παράπλευρων απωλειών” του κλάδου της διαφήμισης/επικοινωνίας λόγω Alter. Αλλωστε, η Mass, η Upset και η Leo Burnett κατέχουν τις τρείς πρώτες θέσεις στην σχετική κατάταξη των εταιρειών που κατέχουν «τοξικές» επιταγές προϊόν των σύνθετων συναλλαγών μεταξύ media shop και εταιρειών συμφερόντων των βασικών μετόχων του Alter. Το σύνολο αυτών των..«τοξικών» επιταγών και για τις τρείς φθάνει σχεδόν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά, το σκηνικό δεν έχει μόνον συμπτώσεις. Διαθέτει και άφθονες διαφορές πολλαπλών επιπέδων. Μια από αυτές έχει να κάνει με την μετοχική σύνθεση των 3 προαναφερομένων εταιρειών. Για παράδειγμα, η μετοχική βάση της Leo Burnett δεν έχει σχέση με τις πραγματικότητες της εγχώριας αγοράς. Ο αποκλειστικός μέτοχος της εταιρείας είναι ένας πολυεθνικός γίγαντας Γαλλικής καταγωγής, ο Ομιλος Publicis . Πρόκειται για τον τρίτο σε μέγεθος όμιλο επικοινωνίας στον κόσμο, με δραστηριότητες σπαρμένες σε 104 χώρες και με πάνω από 40 χιλιάδες επαγγελματίες στις τάξεις του και με τις μετοχές του εισηγμένες στο Παρισινό Euronext.
Με λίγα λόγια, οι Γάλλοι μέτοχοι έκαναν και την διαφορά… επιλέγοντας να τελειώνουν οριστικά με το παρελθόν των «δοσοληψιών» της θυγατρικής Leo Burnett Athens με την υπόθεση Alter. Ταυτόχρονα, η επιλογή τους αυτή σημαίνει και το κλείσιμο ενός πολύ σημαντικού κεφαλαίου της ζωής και της δράσης ενός από τους πιο γνωστούς και καθιερωμένους διαφημιστές της εγχώριας αγοράς, του κ. Πέτρου Βενέτη.

Αν ανατρέξει κανείς στο site του εκδότη των βιβλίων του κ. Βενέτη- το site των «Μοντέρνων Καιρών»- θα έχει την δυνατότητα να πληροφορηθεί τα εξής ενδιαφέροντα: «O Πέτρος Bενέτης, με το δεύτερο βιβλίο του Aιτία Διαζυγίου, εισβάλλει σ’ ένα χώρο με ένταση και δράση, το χώρο της διαφήμισης. O συγγραφέας παρακολουθεί μια ομάδα νέων ανθρώπων που προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της, ν’ απαντήσει στους υπαρξιακούς προβληματισμούς της, να εξισορροπήσει ανάγκες με αξίες και να βάλει τη σφραγίδα της στην κοινωνία της εικοσαετίας ’65-’85. Οι ήρωες είναι οι κλασικοί αντιήρωες που προσπαθούν να ελέγξουν τη μοίρα τους και να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα που κουβαλούν από την εφηβεία τους».
Το σημείωμα αυτό μπορεί και λέει πολλά, μπορεί και τίποτα. Εξαρτάται το πώς και το πότε το διαβάζει κανείς. Αν το διάβαζε κανείς πριν «σκάσει» η υπόθεση Alter την εποχή της παρατεταμένης ψευδαίσθησης – από το φούσκωμα της Σοφοκλέους μέχρι και την στιγμή που ζητήσαμε την κατ΄οίκον επίσκεψη των θεραπόντων του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων μας- όλα θα φαίνονταν καλά καμωμένα για τον κ. Βενέτη και τους ήρωες του. Προπαντός δε για τον ήρωα ευατόν του. Εκ των υστέρων, όλα φαίνονται διαφορετικά…
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)