ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Οι εργαζόμενοι στο Βήμα (κι όχι μόνο) έχουν πληρώσει ήδη ακριβά το κόστος

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ MΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΨΥΧΑΡΗ

Οι εργαζόμενοι στο Βήμα τίθενται κατά οποιασδήποτε προσπάθειας αλλοίωσης της σύμβασης εργασίας, μέσα από «ατομικές» ή «επιχειρησιακές» διαπραγματεύσεις ή «προτάσεις». Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει το κόστος με εξωφρενικούς τρόπους και θυσίες, τόσο σε ανθρώπους (απολύσεις), όσο και σε συρρίκνωση μισθών και εισοδημάτων καθώς και σε επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα των εργαζομένων στο Βήμα μετά την γενική τους συνέλευση και το οποίο θέτει την ΕΣΗΕΑ προ των ευθυνών της. Στο ψήφισμα τονίζεται η μεγάλη ευθύνη που έχει το εκλεγμένο ΔΣ να συγκροτηθεί σε σώμα για συλλογική αντιπροσώπευση κι επαναλαμβάνεται η έκκληση των εργαζομένων για γρήγορες διαδικασίες συγκρότησης.
Η συνέλευση των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χθες μετά και την γνωστοποίηση των προθεσεων του Σταύρου Ψυχάρη, προς τον εκπρόσωπο των συντακτών Τάσο Αναστασιάδη, να προχωρήσει σε «πρόσθετες αναγκαίες περικοπές» καθώς χωρίς αυτές σε λίγο καιρό η εταιρεία θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.
Ο Ψυχάρης είχε πει στον εκπρόσωπο ότι καθόλου δεν του... αρέσουν ούτε οι απολύσεις, ούτε οι περικοπές μισθών, ούτε η εκ περιτροπής εργασία αλλά ότι ο ίδιος δεν..βλέπει πώς μπορεί να γίνουν περαιτέρω περικοπές κόστους, ιδιαίτερα μισθολογικού, αν δεν χρησιμοποιηθεί η μια ή η άλλη τέτοια μορφή περικοπής ή συνδυασμός τους! Και μάλιστα εν είδει τελεσιγράφου ο Ψυχάρης ζήτησε επειγόντως τις «προτάσεις» των εργαζομένων, δηλαδή να επιλέξουν και να συμφωνήσουν με την εργοδοσία στις παραπάνω «θυσίες»!
Αναλυτικά το ψήφισμα των εργαζομένων στο Βήμα:
«Οι εργαζόμενοι στο Βήμα επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα ψηφίσματά τους και συγκεκριμένα:
· Θεωρούν ότι η σύμβαση εργασίας είναι ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και τα θέματα που τίθενται στις σχέσεις μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων. Επομένως τίθενται κατά οποιασδήποτε προσπάθειας αλλοίωσης αυτού του χαρακτήρα, μέσα από «ατομικές» ή «επιχειρησιακές» διαπραγματεύσεις ή «προτάσεις».
· Θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει με εξωφρενικούς τρόπους και θυσίες, τόσο σε ανθρώπους (απολύσεις), όσο και σε συρρίκνωση μισθών και εισοδημάτων και, τέλος, και σε επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.
· Θεωρούν ακόμα ότι τα θέματα που αφορούν μια ολόκληρη επιχείρηση (και ίσως και έναν ολόκληρο κλάδο) δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο επίπεδο μόνο των συντακτών του Βήματος και ότι θα πρέπει να κοινοποιηθούν τουλάχιστον και στα άλλα τμήματα του ομίλου (άλλα έντυπα, διοικητικοί), όπως και στα άλλα σωματεία του τύπου.
· Ειδικότερα για την ΕΣΗΕΑ, τονίζουν τη μεγάλη ευθύνη που έχει το εκλεγμένο ΔΣ να συγκροτηθεί σε σώμα και να μας αντιπροσωπεύσει συλλογικά και, για αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση για γρήγορες διαδικασίες συγκρότησης.»