ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ο ξανθός Μπόρις, η Ελλάδα και οι 72 παρθένες


«Το μεγαλύτερο δώρο προς τους Έλληνες ίσως θα ήταν να τους αφήσουμε να προχωρήσουν μόνοι τους». Με αυτό τον τίτλο η Daily Telegraph φιλοξενεί άρθρο του αμφιλεγόμενου δήμαρχου Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Ο «χαρισματικός γελωτοποιός» του βρετανικού συντηρητισμού είναι γνωστός από την ξανθή, άναρχη κώμη του (κάποιοι λένε ότι δεν χτενίζεται ποτέ) αλλά και τις μνημειώδεις γκάφες του στην δημοσιογραφία και στην πολιτική. Γκάφες που τον έκαναν όμως δημοφιλή στην Βρετανία. Στο δημαρχιακό μέγαρο του Λονδίνου κάποιοι του έχουν δώσει και το προσωνύμιο «ο δεξιός κλόουν της πολιτικής».
Ο Τζόνσον στο άρθρο του στην Daily Telegraph τονίζει ότι «επί χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι θα ήταν τρελό και αδιανόητο μια χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά αυτή η επιλογή είναι πια σχεδόν αναπόφευκτη και όσο συντομότερα συμβεί τόσο καλύτερα».

Ποιός είναι ο Μπόρις Τζόνσον

Ο νυν δήμαρχος του Λονδίνου σπούδασε στα σχολεία των πλουσίων σε Βρυξέλλες και Οξφόρδη -όπως το European School και το Balliol College. Μετά την αποφοίτησή του ο Τζόνσον δοκίμασε την τύχη του στον κόσμο των επιχειρήσεων όπου διέπρεψε για...μια ολόκληρη εβδομάδα και αμέσως μετά στράφηκε στη δημοσιογραφία.
H πρώτη του δουλειά, στους Times του Λονδίνου, έληξε άδοξα μετά από λίγους μήνες όταν τον απέλυσαν επειδή αλλοίωσε τη δήλωση ενός καθηγητή, στην προσπάθειά του να κάνει πιο ενδιαφέρον το άρθρο του για μια «βαρετή» αρχαιολογική ανακάλυψη.
Ο βρετανός Μπόρατ όμως απεδείχθη επίμονος και σύντομα έγινε ανταποκριτής της Daily Telegraph στις Βρυξέλλες ενώ στα 30 του χρίστηκε βοηθός αρχισυντάκτη. Πέντε χρόνια αργότερα ο ξανθός δημοσιογράφος τα καταφερε και έγινε διευθυντής του περιοδικού Spectator.
Τότε ήταν που αποφάσισε να ασχοληθεί και με την πολιτική -λόγω και του πατέρα του που υπήρξε ευρωβουλευτής των Συντηρητικών και υψηλόβαθμο στέλεχος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και της Παγκόσμιας Tράπεζας. Η πρώτη του προσπάθεια το 1997 να εκλεγεί βουλευτής απέτυχε. Το 2001 προσπάθησε ξανά, και εξελέγη πανηγυρικά. Ο Μπόρις έγινε υπουργός επί των Tεχνών (2004) και σκιώδης υπουργός Aνώτατης Eκπαίδευσης (2005-2007), προτού θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία του Λονδίνου.
Ο ανήσυχος Μπόρις είναι και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσά τους το μυθιστόρημα «72 Παρθένες» και τέσσερα βιβλία πολιτικής δημοσιογραφίας. Επίσης έγραψε την ιστορική έρευνα «The Dream Of Rome» (συγκρίνοντας την αρχαία Pώμη με την Ευρωπαϊκή Ενωση) που μετεξελίχθηκε σε ντοκιμαντέρ για το BBC. Εγινε γνωστός και περιζήτητος στην τηλεόραση με τις εμφανίσεις του στην πολιτική εκπομπή «Have I Got News For You» χάρη στις οποίες προτάθηκε για το τηλεοπτικό βραβείο BAFTA το 2004.
Παρά το εντυπωσιακό βιογραφικό του οι γκάφες του είναι εκείνες που τον έχουν κάνει διασημο. Για παράδειγμα ο Τζόνσον αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη πρώτα από μια ολόκληρη πόλη (το Λίβερπουλ, όταν με ανώνυμο άρθρο στο Spectator χαρακτήρισε τους κατοίκους του «μίζερους κλαψιάρηδες» με αφορμή τις αντιδράσεις για την εκτέλεση του ομήρου Κεν Μπίγκλι (αποκεφαλίστηκε στο Iράκ) και έπειτα από μια ολόκληρη χώρα (όταν παρομοίασε τις μυστικές συναντήσεις των Συντηρητικών με «όργια κανιβαλισμού και δολοφονιών, σαν κι αυτά που κάνουν στην Παπούα Nέα Γουινέα»).

Σε προσωπικό επίπεδο, ο γάμος του με τη δικηγόρο Μαρίνα Γουίλερ παραλίγο να λήξει με ταπεινωτικό τρόπο όταν έγινε γνωστό ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με τη δημοσιογράφο Πετρονέλα Γουάιτ, γεγονός που οδήγησε στην προσωρινή αποπομπή του τόσο από το σκιώδες Yπουργικό Συμβούλιο των Συντηρητικών όσο και από το ίδιο του το σπίτι. Σε μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, και ενώ βρισκόταν ενώπιον δημοσιογράφων, γύρισε και ρώτησε με απόλυτη φυσικότητα έναν από τους συμβούλους του: «Ποια είπαμε ότι είναι η πολιτική μου για τα ναρκωτικά;».

Πολλοί αποδίδουν την δημοφιλία του Μπόρις Τζόνσον στην έλλειψη σοβαροφάνειας (εξ ου και το «χαρισματικός γελωτοποιός») και στην απόρριψη από μέρους του των συμβατικών τρόπων επικοινωνίας. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε πριν από τις δημοτικές εκλογές αν έχει δοκιμάσει ναρκωτικά, η απάντησή του τρέλανε τους πάντες: «Nαι, νομίζω πως κάποτε μου είχαν προσφέρει κοκαΐνη, αλλά φταρνίστηκα και τα σκόρπισα όλα -πού ξέρεις, μπορεί και να ετοιμαζόμουν να σνιφάρω ζάχαρη άχνη». Oταν πάλι, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης τον ρώτησαν αν έχει κάνει ποτέ σεξ με άντρα εκείνος απάντησε με ένα μισοχαμόγελο: «Oχι ακόμα» -και κέρδισε αμέσως το γέλιο των ακροατών και προφανώς την εκλογή του στο δημαρχιακό αξίωμα.