ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σπορ του Βορρά

Ενημέρωση από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ της Τετάρτης 18-5-2011

Αγγελιοφόρος
Η συνεδρίαση άρχισε με την ακρόαση από το διοικητικό συμβούλιο, του διευθυντή του Αγγελιοφόρου Τραϊανού Χατζηδημητρίου. Ο διευθυντής εξέφρασε τις θέσεις του και τις απόψεις του όσον αφορά τις εξελίξεις, χωρίς φυσικά να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα από όσα είπε, για το τι θα γίνει με το καθημερινό φύλλο. Το προεδρείο έκανε γνωστό, ότι έχει απευθυνθεί σε ορκωτό λογιστή, ο οποίος και εξουσιοδοτήθηκε να λειτουργήσει για λογαριασμό των μελλών της ΕΣΗΕΜ-Θ, κάνοντας έλεγχο στα λογιστικά βιβλία του Αγγελιοφόρου προκειμένου να αποδειχτεί ή όχι η ορθότητα των οικονομικών στοιχείων που προσκόμισε η εταιρεία για να δικαιολογήσει τις απολύσεις. Έγινε επίσης γνωστό ότι μέχρι την Παρασκευή, «τρέχει» νέο πρόγραμμα εθελουσίας, μετά το τέλος του οποίου και αν δεν ικανοποιηθούν οι.. επιδιώξεις της εταιρείας, προφανώς θα ακολουθήσουν νέες απολύσεις, χωρίς να είναι κανείς σε θέση να πει πόσες θα είναι και από ποιους χώρους. Η ΕΣΗΕΜ-Θ κατέθεσε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε παράνομη η τελευταία της απεργία στον Αγγελιοφόρο και το ενδεχόμενο πλέον νέων κινητοποιήσεων, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του ελέγχου του ορκωτού λογιστή. Στο θέμα των απεργοσπαστών του Αγγελιοφόρου, προσκομίστηκε στο Δ.Σ η αναφορά των εργασιακών εκπροσώπων και στην συνέχεια κατατέθηκαν δύο προτάσεις, η μεν πρώτη να υπάρξει διαγραφή απευθείας από το Δ.Σ βάσει σχετικού άρθρου που προβλέπει το καταστατικό (θέση την οποία υποστήριξε ο Ασύνταχτος) και η δε δεύτερη, να υπάρξει παραπομπή στο πειθαρχικό . Κατόπιν ψηφοφορίας, πέρασε η δεύτερη πρόταση με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά.
Όσον αφορά το θέμα της περιβόητης απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ και ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, έγινε εκτεταμένη συζήτηση καθώς ο Ασύνταχτος τύπος ζήτησε πλήρη ενημέρωση. Έγινε γνωστό λοιπόν απο την πλειοψηφία του Δ.Σ , ότι εκτός της στάσης εργασίας την Πέμπτη, η ΠΟΕΣΥ κήρυξε 36ωρη απεργία από τις 7μμ το βράδυ της Παρασκευής, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η απεργία στο φύλλο, ενώ περίπου στις 4μμ της Παρασκευής, η απεργία δικάστηκε στην Αθήνα. Στην συνέχεια και περίπου στις 6μμ της Παρασκευής η ΠΟΕΣΥ κήρυξε εκ νέου 36ωρη απεργία από τις 8μμ το βράδυ, απεργία που ως γνωστόν δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς σύμφωνα με την ένωση, υπήρξε αργότερα επικοινωνία με το προεδρείο του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου για αναστολή της. Αιτία της αναστολής σύμφωνα με την πλειοψηφία ήταν η απειλή της εργοδοσίας να κάνει απολύσεις χωρίς αποζημίωση, μετά την προφορική ενημέρωση της εταιρείας προς τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ για την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά την δίκη που έγινε στην Αθήνα. Για την αιτιολόγηση μάλιστα της απόφασης του προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ, ζητήθηκε εμπεριστατωμένη νομική άποψη από διάφορες πλευρές. Προφανώς επειδή η νοημοσύνη μας δεν φτάνει σε υψηλά επίπεδα, εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε γιατί δεν υπήρξε αναφορά της 1ης 36ωρης απεργίας της ΠΟΕΣΥ στην ιστοσελίδα της, γιατί δεν ανακοινώθηκε η αναστολή ούτε της 1ης , αλλά ούτε της 2ης 36ωρης, παρά μόνο από στόμα σε στόμα και γιατί ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ αναφέρθηκε εκτεταμένα στο αν ο εργοδότης θα είχε δικαίωμα να κάνει απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς προηγουμένως να είχε κοινοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Επειδή ειπώθηκε ότι οι αναφορές του Ασύνταχτου Τύπου στην συγκεκριμένη απεργία έγιναν για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει των εκλογών και όχι γιατί υπήρξε κάτι το μεμπτό από τους χειρισμούς της πλειοψηφίας, κάνουμε γνωστό ως παράταξη, ότι οποιαδήποτε αναφορά στο συγκεκριμένο blog έγινε κατόπιν συγκεκριμένων στοιχείων και πληροφοριών που προέκυψαν τόσο από στελέχη της ΕΣΗΕΜ-Θ, όσο και από μέλη του Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ, πάντως όχι από εικασίες ή ευφάνταστα σενάρια που διατύπωσαν τα μέλη του Ασύνταχτου. Τα ερωτήματα που θέσαμε και εξακολουθούμε να θέτουμε, απευθύνονται στην λογική και στην συνείδηση των μελών της ένωσης και αυτά μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα για το τι ακριβώς έγινε.

48ωρη απεργία σε Μακεδονία – Θεσσαλονίκη – Σπόρ του Βορρά

Μετά την πρόσφατη απόφαση του εφετείου που δικαιώνει τον αγώνα των εργαζομένων στην διεκδίκηση της ακύρωσης της εκ περιτροπής εργασία που έχει επιβάλει η εκδότριαγια (που αρχικά το πρωτοδικείο είχε κρίνει παράνομητην απεργία διαρκείας του Φεβρουαρίου), η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα είναι διαρκείας, αφού ακόμη μιά φορά η εκδότρια εκώφευσε και δεν απέσυρε την επιβολή της εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, η διοίκηση των εφημερίδων Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά, έδειξε τι επιδιώκει με την στάση της το τελευταίο διάστημα και πλέον δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τις κινητοποιήσεις, θέση στην οποία ήταν σύμφωνο όλο το Δ.Σ αλλά και οι εργασιακοί εκπρόσωποι που ήταν παρόντες. Αποφασίστηκε κύκλος κινητοποιήσεων από αύριο, αρχικά με στάση εργασίας από τις 6μμ μέχρι τις 10μμ της Πέμπτης. Στη συνέχεια κηρύσσεται 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο ώστε να μην εκδοθεί το κυριακάτικο φύλλο της Μακεδονίας και τα Σπορ του Βορρά.
Απειλείται το TV100
Στο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκαν οι πληροφορίες που μετέφερε μέλος του Δ.Σ, ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο η διοίκηση της δημοτικής τηλεόρασης, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους είπε ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για την λειτουργία του μέσου, αν μέχρι τις 15 Ιουνίου ο Γ.Ραγκούσης δεν ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της αδειοδότησης και του status των δημοτικών μέσων, αλλά και πως κλείσει δεν κλείσει το κανάλι, θα υπάρξουν απολύσεις και δημοσιογράφων. Ειπώθηκε ακόμη από το ίδιο μέλος ότι οι ΣΣΕ στο μέσο δεν εφαρμόζονται πλέον, ειδικά ως προς τα ωράρια. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να καλέσει τους εργασιακούς εκπροσώπους για ενημέρωση πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Καταγγελίες συναδέλφων του Άρης FM.

Στο διοικητικό συμβούλιο προσήλθαν εργαζόμενοι του αθλητικού ραδιοφώνου, καταγγέλλοντας προσωπικές επιθέσεις από τον Λάμπρο Σκόρδα, ο οποίος, όπως υποστήριξαν οι συνάδελφοι, μέσω της εκπομπής του από τον ραδιοφωνικό σταθμό που ελέγχει, εκτοξεύει ύβρεις και σχολιάζει αρνητικά δημοσιεύματα των συγκεκριμένων συντακτών σε άλλα έντυπα που εργάζονται. Μέσω του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΜ-Θ έχει ήδη ζητηθεί το περιεχόμενο των συγκεκριμένων εκπομπών από τον ραδιοσταθμό του κ. Σκόρδα και καθώς ο σταθμός δεν απήντησε θα υπάρξει σχετικό αίτημα προς το Ε.Σ.Ρ.

Aντιδράσεις για Ράδιο Θεσσαλονίκη

Ακόμη το διοικητικό συμβούλιο δεν πήρε απόφαση για απεργία στον συγκεκριμένο σταθμό από τον οποίο απολύθηκε πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες μια ακόμη συνάδελφος (μην αναφέρουμε πάλι τα περι Σ.Σ.Ε και όλα τα άλλα που ανέχονται οι εργαζόμενοι εκεί). Ο πρόεδρος του Δ.Σ έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλα σωματεία προκειμένου να οργανωθεί μια κινητοποίηση το προσεχές διάστημα.

-από asyntaxtostypos