ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Oι ιδιοκτήτες είναι έτοιμοι να υπογράψουν σύμβαση; Γιατί άραγε;


TI ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ - ΣΕ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒΗΜΑ


Γιατί οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να υπογράψουν συμβάσεις; Το ερώτημα κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στα γραφεία των ΜΜΕ, μόλις έγινε γνωστό πως χθες το βράδυ ο Σταύρος Ψυχάρης κάλεσε τους προέδρους ΕΣΗΕΑ-ΕΠΗΕΑ σε συνάντηση στα γραφεία της Ένωσης Ιδιοκτητών. Μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνει με βάση τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο ή τη μεταξύ τους "μάχη" για την επικράτηση του ισχυρότερου.
Και ενώ σε όλες τις εφημερίδες άναψε η συζήτηση για την επόμενη μέρα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης και το ποιά πρέπει να είναι τα βήματα, οι μορφές κινητοποιήσεων, οι μέθοδοι, τα αιτήματα, το πλαίσιο, κ.λ.π. στη συνέλευση του "Βήματος" την έκπληξη την έκανε πάλι ο Ψυχάρης: Μετέφερε πρόταση -δια μέσου του διευθυντή Παντελή Καψή- ότι είναι έτοιμος να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με μηδενικές αυξήσεις και όχι απολύσεις. Οι εργαζόμενοι μετά την γενική συνέλευση έβγαλαν ψήφισμα όπου... αναφέρουν:
«Μετά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου των ΜΜΕ και την ενημέρωση που μας έγινε από τη διεύθυνση της εφημερίδας, η Γ. Συνέλευση των συντακτών του Βήματος κατέληξε στα εξής:
1) Εκτιμούμε ως θετική βάση διαπραγμάτευσης τις προτάσεις που μας μετέφερε η Διεύθυνση του Βήματος εκ μέρους της ιδιοκτησίας, με σκοπό τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των ΜΜΕ βάση των κάτωθι σημείων: • Δέσμευση για μη απολύσεις • Δέσμευση για εργασιακή ειρήνη • Πενθήμερη εργασία • Μηδενικές αυξήσεις
2) Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και ζητούμε από την ΕΣΗΕΑ, να λάβει υπόψη της τη στάση της ιδιοκτησίας του ΔΟΛ, σε ενδεχόμενη μελλοντική απεργιακή κινητοποίηση για τη νέα σύμβαση.
3) Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που δουλεύουν στα ενημερωτικά sites και συμμετείχαν στην απεργία, παρ’ό,τι πολλοί από αυτούς δεν είναι μέλη των Ενώσεων. Καλούμε την ΕΣΗΕΑ να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης και της συνδικαλιστικής τους εκπροσώπησης».

Στο μεταξύ η συνεδρίαση του Διασωματειακού ορίστηκε για σήμερα Τετάρτη.
Το ερώτημα βεβαίως παραμένει. Πως είναι δυνατόν μετά από μια "θεσμική νίκη" των εκδοτών, τον χαρακτηρισμό δηλαδή της 6ωρης στάσης εργασίας ως "καταχρηστικής", μετά από την "αυθόρμητη" πρωτοβουλία των διευθυντών και των δημοσιογραφικών στελεχών να αναλάβουν ρόλο συνδικαλιστή και να υπαγορεύσουν προτάσεις για τον κλάδο, να προτείνουν συλλογική σύμβαση εργασίας;
Μια πιθανή, όσο και πρόωρη εκτίμηση μπορεί να είναι ότι κάτι παίζεται στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την άμεση και επιτόπου αλλαγή του νόμου για τα ΜΜΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κίνηση επιτήρησης των μετοχών των εταιρειών τους. Ίσως θα πρέπει να εξασφαλιστεί καταρχήν και σε πρώτο επίπεδο "εργασιακή σταθερότητα" για να περάσουν θεσμικές παρεμβάσεις είτε για την έμμεση επιδότηση των ΜΜΕ, είτε για τις περίφημες συγχωνεύσεις. Ούτως ή άλλως θα μάθουμε σύντομα.
-πηγή: greektv