ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: ο εμπνευσμένος επικήδειος, η «έλλειψη αιδούς» και ο «χάρη σας έκανα» εκδότης

ΤΙ ΚΑΤΑΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΤΡΩΤΣΟ
ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΤΕΩΣ ΕΚΔΟΤΗΣ

Το είχαμε προβλέψει. Δεν μπορεί να γράφεις τέτοια σημειώματα όπως το ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: IN MEMORIAM και να μην παίρνεις ανάλογες απαντήσεις. Και μάλιστα απαντήσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους που με εμφανή πικρία κάνουν λόγο για «εμπνευσμένο επικήδειο» και «χαριτωμένο κειμενάκι».
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν παράλληλα και μεθοδεύσεις για να αποφύγει ο Κοτρώτσος την Επιθεώρηση Εργασίας όπου είχαν προσφύγει 11 από αυτούς διεκδικώντας τα χρήματα που τους χρωστάει.
Με δηκτικό τρόπο σχολιάζουν το ΙΝ ΜΕΜΟRΙΑΜ του πρώην εκδότη λέγοντας ότι «ήταν πράγματι "συναρπαστικά περιπετειώδες" να προσπαθείς κάθε μήνα να πληρώσεις το νοίκι σου φεσώνοντας φίλους και συγγενείς και δουλεύοντας pro bono για τον αξιότιμο κ. Κοτρώτσο και τον "καληνύχτα και καλή τύχη" κ. Κατσώνη».

Από την πλευρά του ο Κοτρώτσος, που δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω, δεν παρέλειψε να απαντήσει στους απλήρωτους εργαζόμενους μέσω του ιστολογίου του.
Στην απάντηση της απάντησης αμφισβητεί τους αμφισβητούντες και υποστηρίζει ότι «πίσω από την "πρωτοβουλία" βρίσκονται δύο συγκεκριμένα πρόσωπα». Δεν διαψεύδει όμως τα όσα του καταμαρτυρούν και απλώς κάνει λόγο για υπερβολές καθώς όπως λέει άλλοι κι άλλοι αφήνουν απλήρωτο τον κόσμο 9 μήνες κι αυτός καθυστερούσε μόνο τέσσερις μήνες!..
Ετσι ισχυρίζεται ότι «είναι άδικο και κακόβουλο να μιλούν κάποιοι, ισοπεδωτικά, για θέσεις απλήρωτης εργασίας όταν δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα τριών ή τεσσάρων μηνών». Όπως λέει «μέχρι τότε οι πληρωμές γίνονταν, για αρκετούς μήνες, κανονικά και μετά με καθυστέρηση. Θυμίζω ότι σε πολλές άλλες επιχειρήσεις media οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 9 μήνες. Δεν το δικαιολογώ, φυσικά, αλλά οι υπερβολές δεν βοηθούν κανένα»
Σχετικά με τις απόψεις του όπως περιγράφονται στο σημείωμα που αναρτήθηκε στο προσωπικό του μπλογκ λέει χαρακτηριστικά: «δεν έχω να εξηγήσω τίποτε και σε κανέναν. Δικές μου απόψεις είναι, όποιος θέλει να.. διαφωνήσει είναι ελεύθερος»!
Επίσης αφήνει να εννοηθεί ότι θα πρέπει να του χρωστάνε χάρη όσοι ήταν στη δούλεψή του καθώς όπως λέει «η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στις Αποκαλύψεις ήταν, όταν ξεκινήσαμε, ή άνεργοι ή απολυμένοι. Δώσαμε, λοιπόν, δουλειά έστω όχι ανέφελη, έστω με προβλήματα, έστω με μεγάλα προβλήματα και πολλές προσωπικές στερήσεις για τον καθένα τον τελευταίο καιρό». Και κάπου εδώ τελειώνει στριμώχνοντας και την "απαραίτητη" συγγνώμη: «Και γι αυτό οφείλω μία μεγάλη συγνώμη και μία μεγάλη επανόρθωση».

Πάντως ο τέως εκδότης και νυν μπλόγκερ Σεραφείμ Κοτρώτσος δεν θα πρέπει να στενοχωριέται καθώς όλη αυτή η φασαρία του προσθέτει «κλικ» και visitors στο «ανατρεπτικό» του ιστολόγιο. (Οι zoornalistas περιμένουν ακόμη το mail του για να το δημοσιεύσουν αν και προφανώς αυτό τώρα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα).

Διαβάστε την απάντηση των απλήρωτων εργαζόμενων στις Αποκαλύψεις προς τον Σεραφείμ Κοτρώτσο καθώς και την ανταπάντηση του πρώην εκδότη που ακολουθεί (δεν θα σας είναι και πολύ δύσκολο να βγάλετε τα συμπεράσματά σας):

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Η έλλειψη αιδούς οδηγεί στην αδιαντροπιά
«ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ: ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!» Ετσι καταλήγει ο εμπνευσμένος επικήδειος του κ. Κοτρώτσου «in memoriam» των «Αποκαλύψεων» που έβαλαν κι επίσημα λουκέτο την περασμένη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα που έγραφε το... χαριτωμένο κειμενάκι του, μεθόδευε την κάμψη των επί σειρά μηνών απλήρωτων πρώην εργαζομένων του να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ στην ομολογία του «λεφτά δεν υπάρχουν» διεκδικώντας τα με προσφυγή τους στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Γιατί την περασμένη Τρίτη, 12 Απριλίου, ο κ. Κοτρώτσος είχε κληθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας Νέας Ιωνίας μετά από καταγγελία έντεκα ανθρώπων που διεκδικούσαν τα χρήματα που τους χρωστάει. Τι έκανε ο αξιότιμος πρώην (εδώ και τρεις μέρες) εκδότης; Μέσω της δικηγόρου του ενημέρωσε την Επιθεώρηση Εργασίας ότι η «άλλη πλευρά» (δηλ. οι απλήρωτοι που του έβγαζαν την εφημερίδα) συμφωνεί να αναβληθεί η ακρόαση! Η «άλλη πλευρά» φυσικά δεν είχε ιδέα και η αναβολή επετεύχθη ερήμην της! (Το επόμενο «ραντεβού με την κωμωδία» ορίστηκε για την Μεγάλη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι).
Κατά τον κ. Κοτρώτσο, λοιπόν, ο δρόμος της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ συνίσταται επιλεκτικά.
Επόμενο highlight του εμπνευσμένου επικήδειου η ατάκα ότι η (πρώην) εφημερίδα του «δημιούργησε, με τις μικρές της δυνάμεις, δεκάδες θέσεις εργασίας στη χειρότερη εποχή για τον κλάδο». Ως δημοσιογράφος (!) ο κ. Κοτρώτσος οφείλει να είναι πιο προσεκτικός στη διατύπωσή του. Μιλάμε, λοιπόν, για θέσεις ΑΠΛΗΡΩΤΗΣ εργασίας.
Και συνεχίζει ακάθεκτος: «Δεν είχαμε κονδύλια για πανάκριβα dvd και cd [...] και δεν είχαμε τη δυνατότητα μεγάλων δαπανών για διαφημιστική προβολή». Υπήρχαν όμως κονδύλια για τα νέα γραφεία στον Παράδεισο Αμαρουσίου και για διαφημιστικά σποτ στην prime time ζώνη του Mega και του ΑΝΤ1.
«Αντισταθείτε στην ευκολία της δημοσιογραφικής κυβίσθησης» συμβουλεύει τους αναγνώστες του, ενώ παροτρύνει τους (πρώην) εργαζομένους του να μην αντισταθούν «στην ευκολία της εργοδοτικής κυβίσθησης».
Και φτάνει στην κορύφωση: «Από καρδιάς ευχαριστούμε για τη συναρπαστική περιπέτεια των Αποκαλύψεων που ζήσαμε μαζί». Ηταν πράγματι «συναρπαστικά περιπετειώδες» να προσπαθείς κάθε μήνα να πληρώσεις το νοίκι σου φεσώνοντας φίλους και συγγενείς και δουλεύοντας pro bono για τον αξιότιμο κ. Κοτρώτσο και τον «καληνύχτα και καλή τύχη» κ. Κατσώνη.
Οσοι θέλετε να γελάσετε (πικρά), βάλτε στο google «Αποκαλύψεις: In memoriam» και διαβάστε το πόνημα του κ. Κοτρώτσου σε πλήρη ανάπτυξη....

Κάποιοι άλλοι απλήρωτοι


ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου

Κάποιοι (άγνωστο ποιοί, άγνωστο πόσοι) εργαζόμενοι μέχρι προ ημερών στις ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ έκριναν απαραίτητο να επιχειρηματολογήσουν κατά του σημειώματός μου στο anatropi2020, μέσω του οποίου εξηγούσα, σε εκείνους που ενδεχομένως είχαν σχετικές απορίες, γιατί αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την έκδοση της εφημερίδας.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία των εργαζομένων στις Αποκαλύψεις. Τα είπαμε, άλλωστε, την περασμένη Δευτέρα, σχεδόν με καθέναν απ΄ αυτούς.
Και έχω ήδη απαντήσει ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να καταβάλλουμε τις υποχρεώσεις μας -ενδεχομένως με μία σχετικά μικρή χρονική ανοχή.
Εκείνο, όμως, που θεωρώ άδικο και κακόβουλο είναι η παραποίηση γεγονότων.
Κατ΄αρχάς θα ήθελα να πληροφορηθώ πόσους εκ των 26 μισθωτών και περίπου άλλων τόσων συνεργατών της εφημερίδας εκπροσωπεί το παρακάτω κείμενο που επιγράφεται "Ανακοίνωση των εργαζομένων" (όλων, όπως αφήνει να εννοηθεί) και καταλήγει με το "κάποιοι (!) απλήρωτοι". Όσοι το αναπαράγουν στο διαδίκτυο θα εκπλαγούν όταν μάθουν πως πίσω από την "πρωτοβουλία" βρίσκονται δύο συγκεκριμένα πρόσωπα...
Επίσης, είναι άδικο και κακόβουλο να μιλούν κάποιοι, ισοπεδωτικά, για θέσεις απλήρωτης εργασίας όταν δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα τριών ή τεσσάρων μηνών.
Μέχρι τότε οι πληρωμές γίνονταν, για αρκετούς μήνες, κανονικά και μετά με καθυστέρηση. Θυμίζω ότι σε πολλές άλλες επιχειρήσεις media οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 9 μήνες. Δεν το δικαιολογώ, φυσικά, αλλά οι υπερβολές δεν βοηθούν κανένα.
Τώρα, σχετικά με τις απόψεις μου, όπως περιγράφονται στο σημείωμα που αναρτήθηκε στο προσωπικό μου μπλογκ, δεν έχω να εξηγήσω τίποτε και σε κανέναν. Δικές μου απόψεις είναι, όποιος θέλει να διαφωνήσει είναι ελεύθερος. Ίσως, μάλιστα, βολικά ελεύθερος όταν κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του και δηλώνει ότι είναι "πολλοί", ενώ είναι "ελάχιστοι".
Στη Γενική συνέλευση των εργαζομένων, άλλωστε, την περασμένη Δευτέρα, μίλησαν πολλοί και εξέφρασαν εντελώς διαφορετική άποψη απ΄ αυτή του κειμένου "των εργαζομένων".
Εκείνοι που φλυαρούν εκ των υστέρων με ανακοινώσεις, παρότι τους ζητήθηκε να μιλήσουν τότε δεν το έπραξαν. Αυτό πως ονομάζεται;
Όπως και να χει, πάντως, το δίκαιο είναι δίκαιο.
Ως επιχείρηση χρωστάμε δεδουλευμένα και θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες σύντομα.
Όσοι, όμως, θέλουν να κάνουν επαναστατική γυμναστική ας συνεχίσουν. Θυμίζω, μόνο, πως η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στις Αποκαλύψεις ήταν, όταν ξεκινήσαμε, ή άνεργοι ή απολυμένοι. Δώσαμε, λοιπόν, δουλειά. Έστω όχι ανέφελη, έστω με προβλήματα, έστω με μεγάλα προβλήματα και πολλές προσωπικές στερήσεις για τον καθένα τον τελευταίο καιρό.
Και γι αυτό οφείλω μία μεγάλη συγνώμη και μία μεγάλη επανόρθωση.