ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ολα μαζί είναι Θεός


του Κώστα Γιαννακίδη

Οταν στην Ελλάδα είναι απόγευμα Παρασκευής στην Ιαπωνία ξημερώνει Σάββατο και στη Χαβάη Παρασκευή. Παρακολουθούσα τις δύο νύχτες την ίδια στιγμή, σε διαφορετικά παράθυρα στο CNN. Και στη μέση ο ωκεανός που τις ενώνει. Ελαφρώς ανήσυχος, αλλά με το τέρας στα σπλάχνα του έτοιμο να καταπιεί ζωές και περιουσίες.
Την ώρα που το πρώτο κύμα έφτασε στη Χαβάη, είχα βάλει τα πόδια επάνω στο γραφείο, το φλιτζάνι πάνω στην κοιλιά μου και χάζευα μία φυσική καταστροφή σε ζωντανή μετάδοση. Πολύ μακριά για να απειλήσει την ασφάλεια μου, μεταξύ μας και για να με συγκινήσει ιδιαίτερα. Μετά άκουσα μία Γιαπωνέζα να δηλώνει ότι το αεροδρόμιο του Τόκιο ξεκλείδωσε το wi-fi προκειμένου να έχουν όλοι οι επιβάτες πρόσβαση στο Internet.
Ναι, τα μηνύματα προκάλεσαν δεύτερο σεισμό στο twitter. Και για άλλη μια φορά, τα αντανακλαστικά που χορηγεί η δικτύωση λειτούργησαν ικανοποιητικά. Δημιουργήθηκαν υπηρεσίες αναζήτησης ατόμων, δόθηκαν οδηγίες επιβίωσης αν και τα δίκτυα φορτώθηκαν με την αναπόφευκτη συμπαράσταση που υποτίθεται ότι προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη. Λογικό. Ζούμε τις καταστροφές όπως τις εξεγέρσεις μας. Αν όλα όσα λέγονται για τη συγκέντρωση θετικής ενέργειας έχουν σχέση με την πραγματικότητα, τότε η δικτύωση μπορεί να βελτιώνει και την αύρα της ανθρωπότητας.
Ομως γυρίζω και πάλι τη ματιά στο CNN. Κάποιος περπατάει στη σκοτεινή ακτή της Χαβάης, ενώ ταυτόχρονα γιαπωνέζικα πλοία και αυτοκίνητα φαίνονται από το ελικόπτερο σαν παιδικά παιχνίδια σε.... ένα ακατάστατο δωμάτιο. Δεν περιμένω να δω Γιαπωνέζους σεισμολόγους να πλακώνονται (εκτός και αν τους καλέσει ελληνικό κανάλι), όμως προσπαθώ να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς σημαίνει αυτή η κάλυψη των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν στον προηγμένο κόσμο. Οι Ιάπωνες έχουν εφοδιάσει τον πλανήτη με τις καλύτερες συσκευές έτσι ώστε να παρακολουθήσει την τραγωδία τους live και με υψηλή ευκρίνεια. Υπάρχουν πλέον αμέτρητα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν τι ακριβώς συνέβη την ώρα του σεισμού. Σηκώθηκαν ελικόπτερα, δορυφορικά link έστειλαν εικόνα παντού, οι άνθρωποι πέρασαν τον τρόμο τους μέσα από έξυπνα τηλέφωνα. Αν υπάρχει Θεός που βλέπει τα πάντα, τότε Θεός είναι όλα αυτά μαζί.
-protagon.gr