ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ηλίας Ταμπακέας: ένας μοναδικός γελοιογράφος

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΕ ΑΛΜΠΟΥΜ ΑΠΟ ΤΗ «ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑ» ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

Σκέφτομαι κάτι που λένε οι Εγγλέζοι: Blink and you missed it. Ετσι κι ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου, το 'χασες. Το σκέφτομαι και καταλήγω πως είναι μια έκφραση απολύτως ταιριαστή στη δουλειά του Ηλία Ταμπακέα.
Σε μια ειρωνεία τόσο λεπτή, μια σάτιρα τόσο υποδόρια, ένα χιούμορ τόσο ανάλαφρο, μακριά πολύ μακριά από χοντροκομμένες (ή μήπως να τις πω τηλεοπτικές;) καταστάσεις του τύπου «παρ' τα στη μάπα και ξεκαρδίσου αμέσως τώρα».
Ο Ηλίας Ταμπακέας από την άλλη, δεν σε γαργαλάει, δεν σε κολακεύει, δεν προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή σου με φθηνά κόλπα και τερτίπια δευτέρας κατηγορίας. Αφήνει απλώς ένα παράθυρο ανοιχτό στον καλπάζοντα συρμό του γέλιου. Ετσι κι ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου το 'χασες. Αν όμως έχεις την προσοχή σου τεταμένη και τα λαμπάκια αναμμένα, η ανταμοιβή δεν είναι τίποτε λιγότερο από φαντασμαγορική. Κι αυτό γιατί ο σκιτσογράφος καταφέρνει να διακωμωδήσει πρόσωπα και καταστάσεις με τρόπο μοναδικά ευρηματικό. Με ένα σχόλιο απολύτως πρωτογενές, με μια οπτική εξαιρετικά πρωτότυπη. Με τον δικό του λόγο, με το δικό του σχέδιο, που δεν θυμίζουν τίποτε και κανέναν άλλο. Ο Ηλίας Ταμπακέας είναι ένα ξωτικό που δεν πέρασε ποτέ από το δάσος της μετριότητας.
Κι αν σας διέφυγε κάποτε, αν τον χάσατε, έχετε τώρα την ευκαιρία να συναντηθείτε μαζί του στο άλμπουμ «ETC». Μολις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Συλλογή Εννέα» και περιλαμβάνει τις καλύτερες σελίδες από την.... εβδομαδιαία παρουσία του στο «9».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ / Ελευθεροτυπία