ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ο βασιλιάς της Angouleme είναι Αμερικανός!


Τα μυστικά των κόμικς: το φεστιβάλ


του Άρη Μαλανδράκη / protagon.gr

«Η Angouleme έχει νέο βασιλιά, από την Αμερική!» ανήγγειλαν θριαμβευτικά τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Το διεθνούς φήμης φεστιβάλ κόμικς που εδράζει στην ομώνυμη πόλη της Ν.Δ. Γαλλίας, ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες το -πλουσιότατο!- πρόγραμμά του με τις απονομές των βραβείων. Το επίζηλο Grand Prix δόθηκε εφέτος στον Αμερικανό σχεδιαστή Art Spiegelman, τιμώντας το σύνολο της δουλειάς του. Ο δημιουργός του «Maus» (βραβείο Πούλιτζερ 1992, το μοναδικό που έχει απονεμηθεί σε κόμικς!) θα είναι, βάσει του κανονισμού του φεστιβάλ, ο διευθυντής της επόμενης διοργάνωσης. Την σκυτάλη παρέδωσε, μαζί με το βραβείο, ο Γάλλος σχεδιαστής Baru -περυσινός μεγάλος νικητής και διευθυντής της φετινής, 38ης κατά σειρά, διοργάνωσης.
Από το 1999 είχε να βραβευθεί Αμερικανός δημιουργός. Ο «πάπας» των αντεργκράουντ κόμικς, Robert Crub, υπήρξε ο πρώτος... υπερατλαντικός νικητής, για να ακολουθήσει, 12 χρόνια αργότερα, ο Art Spiegelman.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Angouleme απένειμε επίσης μια σειρά διακρίσεων σε εκδόσεις που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε στο χώρο των «γαλλόφωνων» κόμικς. Πρώτη και καλύτερη η «Χρυσή διάκριση», που δόθηκε στο graphic novel «Πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο» του Ιταλού Manuele Fior («Cinq mille kilometres par seconde» - εκδ. Atrabile). Αξιοσημείωτη είναι η απονομή από τον υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας στο Βέλγο σεναριογράφο Jean Van Hamme («Thorgal») της υψίστης διάκρισης του γαλλικού κράτους: τον τίτλο του Διοικητή του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων, που του δόθηκε -με κάθε επισημότητα- την τελευταία μέρα του φεστιβάλ. Μεγαλεία στη Γαλλία!