ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Καινούρια βιβλία από ανθρώπους των media

«Aν δεν έγραφαν οι δημοσιογράφοι βιβλία τότε ποιος θα το έκανε;..» αναρωτήθηκε ένας φίλος και κάποιος άλλος του απάντησε πάραυτα: «Μην το λες ο περισσότεροι από δαύτους είναι απαίδευτοι και άθλιοι γραφιάδες...».
Παρ΄ όλα αυτά άνθρωποι των media κυκλοφόρησαν δύο αξιόλογα καινούρια βιβλία.

1. «Οι άνθρωποί μου» του Σταύρου Θεοδωράκη (από τις εκδόσεις «Ποταμός» - παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκεμβριο) με σειρά συνεντεύξεων. Γράφει ο Θεοδωράκης:
(...) Την εύκολη απόφαση να βγάλω "ένα βιβλίο με τους Πρωταγωνιστές" διαδέχθηκε ένα δύσκολο ερώτημα: Με ποιους από όλους τους Πρωταγωνιστές; Αυτομάτως εξαίρεσα τους επαγγελματίες της επικοινωνίας. Πολιτικούς που έχουν απαντήσεις-κονσέρβες, επώνυμους που έκαναν πρόβες στον καθρέφτη πριν μου μιλήσουν. Και πάλι όμως έμειναν πολλοί. Σχεδόν τυχαία τελικά επέλεξα εκατό και τους έβαλα σε αυτό το βιβλίο. Οι υπόλοιποι πιστεύω ότι μπορούν να περιμένουν».

2. «Flaneur» του Στέφανου Τσιτσόπουλου (εκδόσεις «Ianos», φωτογραφίες Πέτρος Νικόλτσος -παρουσιάζεται την Πέμπτη) με κείμενα για τη Θεσσαλονίκη.
Το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου Στέφανου Τσιτσόπουλου χρωστά τον τίτλο του στον «Flâneur» του Μπωντλέρ. Ο «περιπατητής», κατά τον μεγάλο Γάλλο ποιητή και στοχαστή, διασχίζει την πόλη με απώτερο στόχο να.... τη βιώσει, να την καταλάβει, να τη διερευνήσει και να την εξηγήσει. Τα 40 κείμενα αυτού του βιβλίου υπακούουν σε αυτόν τον ορισμό, όπως άλλωστε και οι εβδομαδιαίες ανταποκρίσεις του Στέφανου Τσιτσόπουλου από τη Θεσσαλονίκη για την Athens Voice. Όπως έγραψε στον πρόλογο και η Σώτη Τριανταφύλλου, «για τον Στέφανο Τσιτσόπουλο, η Θεσσαλονίκη είναι σαν την “ecstatic city” του Νigel Coates ― «ένα μισο-πραγματικό, μισο-φανταστικό μόρφωμα […] με ρευστή αρχιτεκτονική υβριδίων [...] ένα κοινό πεδίο ταυτότητας και επιθυμίας» στο οποίο φαίνεται να ενσωματώνεται λίγο από το Χονγκ-Κονγκ και λίγο από το Λος Άντζελες, λίγη από την Αθήνα και την Ισταμπούλ πάνω σ’ έναν φανταστικό χάρτη».