ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αχιλλέας Μητσός: Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει «φτωχός συγγενής» στο πεδίο της έρευνας

«Να δίνεις έμφαση στο αύριο, όταν το σήμερα, δυστυχώς, είναι πολύ λιγότερο καλό από αυτό που θα ήθελες να είναι. Η ουσία έγκειται στο να μπορείς να προσβλέπεις σε μια βελτίωση του αύριο», επισημαίνει στην "Αυγή" της Κυριακής ο πανεπιστημιακός καθηγητής Αχιλλέας Μητσός, που πρόσφατα τα «βρόντηξε» και αποποιήθηκε τη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Παιδείας.
Η Ελλάδα παραμένει «φτωχός συγγενής» στο ουσιώδες πεδίο της έρευνας και βλέπει το τρένο της μεγάλης φυγής να απομακρύνεται, τονίζει ο Α. Μητσός, καθώς τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της έρευνας αντιστοιχούν στο 0,5%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος υπερβαίνει το 2%.
«Είναι ενδιαφέρον" επισημαίνει, "ότι στο Συμβούλιο Κορυφής της Βαρκελώνης" το 2002, οι 15 τότε χώρες αποφάσισαν ότι θα πρέπει να αυξηθεί στο 3% το ποσοστό χρηματοδότησης για την έρευνα. Η χώρα που είχε το χαμηλότερο ποσοστό τότε, είναι η χώρα που όχι απλώς δεν το αύξησε, αλλά το....μείωσε κιόλας. Δηλαδή από 0,58% έγινε 0,50%. Ελάχιστο ποσοστό του ΑΕΠ πηγαίνει στην έρευνα και επιπλέον ελάχιστο ποσοστό προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα».
Εκείνο που παρατηρήθηκε τα τελευταία 5-6 χρόνια, όπως διευκρινίζει, είναι ότι όχι απλώς το ποσοστό παρέμεινε σταθερό προς τα κάτω, αλλά δεν χρησιμοποιήσαμε και το «δώρο» του ΕΣΠΑ. Είχαμε δυνατότητες από το ΕΣΠΑ να χρησιμοποιήσουμε σημαντικούς πόρους και δεν τους χρησιμοποιήσαμε. Αυτό δεν έγινε μόνο τα τελευταία χρόνια.
«Θα σας δώσω δύο αριθμούς, που νομίζω ότι τα λένε όλα. Αν πάρει κανείς τους τακτικούς προϋπολογισμούς όλων των ερευνητικών κέντρων, έχουμε άθροισμα κάτω από 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο και από το ΕΣΠΑ περισσότερα από το 1 δισ. ευρώ», προσθέτει. Αν είχαν διοχετευθεί στην έρευνα άλλα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, αναλογίζεται, αυτό και μόνον θα ήταν πάρα πολύ «σημαντική ένεση».
Σε μια περίοδο που κόβονται και οι μισθοί και οι αποδοχές των πανεπιστημιακών και των ερευνητών, αν υπήρχε ένας οργασμός καινούργιων προτάσεων, ανταγωνιστικών και αξιοκρατικών προγραμμάτων, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική.


-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ολόκληρη τη συνέντευξη του Αχιλλέα Μητσού στον Δ. Τσιπούρα στο avgi.gr