ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Φίλιππος Συρίγος εναντίον Γιώργου Λιάνη

Ευθεία επίθεση του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου κατά του άρτι επιστρέψαντος στη δημοσιογραφία βουλευτή και πρώην υφυπουργού Γιώργου Λιάνη.
Αφορμή ένα άρθρο του Λιάνη όπου «αφελώς» ανέφερε: «Η Ελλάδα τις τελευταίες της μεγάλες στιγμές τις έζησε και τις χρωστά στον αθλητισμό. Οπως και να το κάνουμε, οι τελευταίες μεγάλες στιγμές της Ελλάδας και της Αθήνας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Μόνο τότε οι Ελληνες είχαν κάτι να τους ενώνει και μόνο τότε η Αθήνα απέκτησε μια ανθρώπινη διάσταση. Σηκωθήκαμε λίγο ψηλότερα με τους Ολυμπιακούς. Οπως σηκωνόμασταν λίγο ψηλότερα με τα κατορθώματα των αθλητών μας...».
Ο Συρίγος απαντά με σκληρή γλώσσα (χθες στην τελευταία σελίδα της Ελευθεροτυπίας) γράφοντας χαρακτηριστικά:
«...Σε στιγμές που οι Ελληνες νιώθουν στο πετσί τους πόσο τραγικά εξαπατήθηκαν στην ιστορία αυτή, έρχεται ο πρωταίτιος της εξαπάτησης να αποδείξει όχι απλά ότι δεν μετανοεί, αλλά ότι δεν είναι καν σε θέση να καταλάβει τι γίνεται γύρω του! (…) Τέτοιοι μας κυβέρνησαν χθες, τέτοιοι μας κυβερνάνε και σήμερα. Γι' αυτό και φτάσαμε στο «δεν πάει άλλο», γι' αυτό και είναι εντελώς αμφίβολο αν θα ξανασηκώσουμε ποτέ κεφάλι».
Και καταλήγει ο Συρίγος - που αν μη τι άλλο δεν μασάει τα λόγια του:
«ΑΣ' ΤΑ λοιπόν Γιώργο, δεν σε παίρνει... Γιατί εσείς οι πολιτικοί μπορεί να μας κάνατε φτωχούς, αλλά όχι και μαλάκες...».

Απεργία την Παρασκευή σε ΑΝΤ-1, Mega και TV Μακεδονία

24ΩΡΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εικοσιτετράωρη απεργία κηρύσσει η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στο TV Μακεδονία και στα παραρτήματα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών Antenna και Mega στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου.
Η συρρίκνωση του δημοσιογραφικού δυναμικού των παραπάνω ΜΜΕ, που προσφάτως απέλυσαν συντάκτες με το γενικόλογο πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, έχει περιορίσει ασφυκτικά τον ενημερωτικό χαρακτήρα των προγραμμάτων που ως σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας υποχρεούνται να διατηρούν.
Ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να συναινέσει στην απαξίωση της ενημέρωσης που προωθούν οι συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Για τον λόγο αυτόν απεργούμε από τις....

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τελευταίο φύλλο για την VETO


Άλλη μία εφημερίδα βάζει λουκέτο. Από την καινούργια χρονιά η VETO του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αναστέλλει την έκδοσή της σύμφωνα και με ανακοίνωση του ίδιου του εκδότη προς τους εργαζόμενους.
Η εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει πέρυσι το Νοέμβριο σημειώνοντας αρχικά υψηλές κυκλοφορίες, στη συνέχεια είχε όμως σταθερά πτωτική πορεία και το τελευταίο διάστημα πουλούσε γύρω στα 10.000 με 15.000 φύλλα χωρίς καμία προσφορά. Στις αρχές του χρόνου στο μετοχικό σχήμα της VETO μπήκε και το δίδυμο Λαυρεντιαδη – Κυριακίδη δίνοντας τότε παράταση ζωής στο φύλλο που αντιμετώπιζε ήδη πολλά και σοβαρά προβλήματα.
Από την εφημερίδα, που βγάζει το τελευταίο της φύλλο αυτή την Παρασκευή, είχαν αποχωρήσει τα υπόλοιπα ιδρυτικά στελέχη (Μουλίνος, Λάλας, Ζαγοριανίτης) καθώς και πολλοί εργαζόμενοι αναζητώντας την τύχη τους σε άλλα έντυπα.
Ο Τριανταφυλλόπουλος υποσχέθηκε ότι...

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Θύελλα κατά Κουρή σε Αυριανή και Φίλαθλο - Συσκέψεις για λύση στο Alter


ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΤΙ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Alter συγκαλεί ο Γιώργος Κουρής με τους επιτελείς του καναλιού για να βρει λύση μετά την αποπομπή του Κώστα Γιαννίκου (κατέχει το 25%) από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Στόχος του Κουρή να προχωρήσει σε γενναίες περικοπές και μισθών αλλά και προσωπικού στο κανάλι με το επιχείρημα ότι «αυτό μας ζητάνε οι τράπεζες και οι ιδιώτες για να μας χρηματοδοτήσουν».
Ο Κουρής βολιδοσκόπησε, όπως λέγεται, τους Χατζηνικολάου, Τριανταφυλλόπουλο και Αυτιά για να αναλάβουν τη γενική διεύθυνση του καναλιού προτείνοντας στον πρώτο και τη θέση που κατείχε ο Γιαννίκος.
Την ίδια ώρα στις εφημερίδες που ελέγχει ο Γ. Κουρής επικρατεί αναβρασμός καθώς οι εργαζόμενοι σε Αυριανή και Φίλαθλο έχουν ξεχάσει από πότε έχουν να πληρωθούν… Προβλήματα στην πληρωμή των δεδουλευμένων υπήρχαν πάντα στο συγκρότημα Κουρή πόσο μάλλον τώρα εν μέσω γενικής οικονομικής κρίσης. Αποτέλεσμα ήταν οι εργαζόμενοι στις δύο εφημερίδες να προσφύγουν στην ΕΣΗΕΑ από την οποία ζήτησαν να παρέμβει και να λάβει μέτρα κατά της εργοδοσίας ενώ οι ίδιοι προσανατολίζονται προς απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η «Γ.Α. Κουρής μονοπρόσωπη Α.Ε.» συνεχίζει να χρωστά τα....

«Οδοστρωτήρες» σε εφημερίδες και κανάλια

- Έρχεται η ώρα της αλλαγής σκυτάλης στη διεύθυνση της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας; Διότι καλοί οι «οδοστρωτήρες», αλλά κάποιος πρέπει να φτιάχνει και καλές εφημερίδες.
- Μιας και μιλάμε για «οδοστρωτήρες», μαθαίνουμε πως ο γερμανός μάνατζερ προκαλεί ήδη πολλές εντάσεις στο κανάλι των βορείων προαστίων και άρχισαν να κατασκευάζονται τα πρώτα οχυρωματικά έργα.
- Στάση πληρωμών έχουν κηρύξει εδώ και καιρό οι θυγατρικές Μέσων Ενημέρωσης προς τους πιστωτές... Για παράδειγμα, λαμπερό κανάλι που διοργανώνει γεύματα, χαρές και πανηγύρια αρνείται να εκτελέσει μια σύμβαση με ελάχιστα ευρώ...
- Την ίδια ώρα -και ενώ οι ιδιωτικοί σταθμοί δεν καταβάλλουν ειδικό φόρο τηλεόρασης και τέλη χρήσης συχνοτήτων- ζητούν τη συρρίκνωση της ΕΡΤ.
- Αντί να προστρέξουν σε συνεργασία για τη δημιουργία μιας σοβαρής τηλεοπτικής αγοράς, όπου το ανταποδοτικό τέλος θα μπορούσε να είναι σοβαρός παράγοντας ανάπτυξης.
- Αφού μιλάμε για την ΕΡΤ, ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος Γ. Γαμπρίτσος έλαβε την αμοιβή του;
- Εκδόσεις: Κυκλοφόρησε το τεύχος (5-6) του περιοδικού «Κωπηλάτες», με τίτλο «Στην εποχή του πανικού» και ειδική ενότητα για τον «Πανικό στη δημοσιογραφία».
Από την «Ελευθεροτυπία» και το «9» κυκλοφορεί το κόμικς του David Prudhomme για το «Ρεμπέτικο». Μια εξαιρετική έκδοση...

«Τους σιχαίνομαι όλους»


ΟΤΑΝ Ο ΚΩΣΤΑΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
ΣΥΝΑΝΤΑ
ΤΟΝ ΤΖΙΜΗ ΠΑΝΟΥΣΗ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 9



Την πρώτη φορά που άκουσα τραγούδι του Τζίμη Πανούση με μάλωσε η μάνα μου. Ηταν αρχές των '80ς, όταν η ιστορική κασέτα με τις «Μουσικές Ταξιαρχίες» τρύπωσε σε φοιτητικά κασετόφωνα και μαθητικά Walkman. Τριάντα χρόνια μετά, ο Τζίμης, είναι ένας καλλιτέχνης που θέλεις να τον γνωρίσεις στα παιδιά σου. Δεν είναι ο καλλιτέχνης που άλλαξε, είναι η εποχή τόσο σκάρτη. Και ο Πανούσης μπορεί να χωρέσει μία εποχή μέσα σε μία ατάκα. Μεταξύ μας, ως καλλιτέχνης δεν είναι συνεπής με τη δημιουργία. Γράφει τραγούδια, αλλά δεν τα κυκλοφορεί. Ομως μπορείς να πάρεις κομμάτια που έγραψε πριν από είκοσι χρόνια και να τα προβάλλεις πάνω στο σκισμένο πανί των ημερών μας. Μου λέει ότι παλαιότερα, όταν τον δέσμευαν συμβόλαια με τη δισκογραφική εταιρία, είχε και μια συνέπεια στη μουσική δημιουργία. Τώρα δεν υπάρχει αυτή η πίεση, δεν ζορίζει και ο ίδιος τον εαυτό του. Άλλωστε θεωρεί ότι ο δημόσιος λόγος, μπροστά στο ραδιοφωνικό μικρόφωνο, είναι πιο ενδιαφέρουσα υπόθεση από την καλλιτεχνική δημιουργία.
Την ίδια ώρα ο Τζιμάκος εκδίδει βιβλίο με τον τίτλο «Ο Στάλιν σκέφτεται για σένα στο Κρεμλίνο». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όπερα».
Ολόκληρη η....

Στενοχωρημένος ο Σόμπολος...



Γενικόλογες αναφορές κροκοδείλια δάκρυα και υποκρισία για την κρίση που μαστίζει τα ΜΜΕ από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Πάνο Σόμπολο στη «συνέντευξη-σταθμό» που έδωσε στον Χάρη Ξύδη στο κανάλι Sport TV.
Ο Σόμπολος το μόνο που έκανε (για να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά του) ήταν να προβεί σε διαπιστώσεις και προβλέψεις για την αύξηση της ανεργίας στον κλάδο των δημοσιογράφων, τα λουκέτα που θα έρθουν, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων κλπ κλπ. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δεν έκανε καμία πρόταση για το πώς η ΕΣΗΕΑ θα αντιμετωπίσει την κρίση στον χώρο των ΜΜΕ και το μόνο που μπόρεσε ήταν να εκφράσει την… στενοχώρια του, ευχόμενος να βρεθούν λύσεις για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος!..
Υ.Γ. Η εκπομπή Betorium Press με τον Χάρη Ξύδη στο κανάλι Sport TV είναι...

Δουλεύει το «σύστημα» στην ΕΡΤ...


Άδικα, λοιπόν, περιμένουν οι απολυθέντες του θέρους της ΕΡΤ; Σταδιακά, ακριβώς όπως είχε εξαγγελθεί γίνονται προσλήψεις και προσληψούλες, σταδιακά οι ΠΕΘ αχρηστεύονται και οι συμβάσεις υπογράφονται κανονικά, μόνο που αφορούν διάφορες φίρμες και φιρμίτσες της Κρατικής τηλεόρασης, σταδιακά αρχίζει και η διαρροή φημών για επιστροφή ανθρώπων, όπως ο Μαχαίρας, ο Πολίτης, κ.α. Θα χρειαστεί πολύ κουράγιο και γερά νεύρα από τη νέα ηγεσία της Κρατικής τηλεόρασης για να «συγκρατηθεί» το σύστημα των «δεσμεύσεων» και «υποσχέσεων», που ως φαίνεται ποτέ δεν θα πάψει να κάνει τη δουλειά και τις «δουλειές» του. Όσο για εκείνα που γράφονται για… υπερπροβολή της Φωτεινής Δάρρα, ερμηνεύτριας και συντρόφου του συνθέτη και διευθυντή της ΕΡΑ, Δημήτρη Παπαδημητρίου, σιγά τα αυγά. Αν κάποιοι αναζητούν κραυγαλέα παραδείγματα προνομιακής μεταχείρισης, ας ψαχτούν στο ενημερωτικό κομμάτι της ΕΡΤ. Κι όχι μόνο εκεί…