ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάϊντ στη Μιχαλακοπούλου





Είδα σήμερα την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και δεν την αναγνώρισα. Και δικαίως κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: Άλλος έκανε το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ την Παρασκευή και άλλος ασχολήθηκε με την πρώτη σελίδα του Σαββάτου; Κι αυτό διότι τα δύο εξώφυλλα της εφημερίδας είναι η μέρα με τη νύχτα… Τη μεν Παρασκευή είχαμε ένα εμπνευσμένο πρωτοσέλιδο και το Σάββατο εκτός από το λογότυπο η πρώτη σελίδα δεν θύμιζε σε τίποτε την ιστορική εφημερίδα του Λαμπράκη…
Ένα πράγμα σαν Δόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ δηλαδή…

Το ότι το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ προβληματίζει, αυτό δεν σημαίνει τίποτε για την υπόλοιπη εφημερίδα που η ύλη της είναι όπως πάντα εξαιρετική.
Από το αφιέρωμα του Λακόπουλου στον...

Τα λάθη της Μάνιας στην Ελευθεροτυπία και ο ρόλος της Λένας Μακρή


«Η παράσταση αρχίζει». Αυτό ακούστηκε στους διαδρόμους και σε κάποια γραφεία στην Μίνωος όταν διέρρευσε ότι αναλαμβάνει τα ηνία της Ελευθεροτυπίας η ηθοποιός Λένα Μακρή στη θέση της αδελφής της Μάνιας. Οι zoornalistas είχαν γράψει σε ανύποπτο χρόνο (πριν από έξι μήνες ) για το ρόλο κλειδί της ηθοποιού Μακρή στις εξελίξεις στην Ελευθεροτυπία κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού που κατέχει στην Χ. Κ. Τεγόπουλος.
Θυμίζουμε ότι η Ελένη Τεγοπούλου ή άλλως Λένα Μακρή (χρησιμοποιεί το επώνυμο της μητέρας της) είναι η διευθύνουσα σύμβουλος, κατέχοντας το 38,67% της εταιρείας που ελέγχει την Ελευθεροτυπία. Η μεγάλη αδερφή της, η Μαριάνθη (Μάνια) Τεγοπούλου, έχει το 38,68% και κάνει το κουμάντο (μέχρι τώρα) στην εφημερίδα του Νέου Κόσμου.
Πέρα από την πλάκα και κακά τα ψέματα η Ελένη «είναι αλλού» και δεν κάνει για τη θέση που ακούγεται ότι την προορίζουν. Μια καλλιτέχνιδα δεν μπορεί να ασχολείται με την πεζή έκδοση μιας εφημερίδας λένε άνθρωποι που είναι κοντά στην ηθοποιό. Εξ άλλου εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ταγμένη στο να υπηρετεί την Τέχνη και το Θέατρο και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει λένε όσοι την γνωρίζουν…

Υ.Γ. Το χειρότερο από όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελευθεροτυπία (περικοπές κλπ) είναι...

Και ο Ηλίας Μάτσικας υποψήφιος για το ΑΠΕ




Κλειδώνει μέσα στις επόμενες ημέρες το όνομα του νέου προέδρου – γενικού διευθυντή – του ΑΠΕ που παραμένει ακέφαλο (εδώ και πολύ καιρό) μετά την αποχώρηση του Γιώργου Ταμπακόπουλου.
Ανάμεσα στα ονόματα που παίζουν για τη θέση του επικεφαλής του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων ακούγεται τις τελευταίες ημέρες μετ επιτάσεως και αυτό του Ηλία Μάτσικα πρώην διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Ο Μάτσικας που «παροπλίστηκε» από τη νέα διεύθυνση του 4ου ορόφου της Μιχαλακοπούλου παραμένει (προς το παρόν) ως σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας.
Οι μνηστήρες για το ΑΠΕ είναι πολλοί και οι περισσότεροι με ισχυρά ερείσματα στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Όπως έχουμε ξαναγράψει ανάμεσα στους επικρατέστερους για τη θέση του γενικού διευθυντή φέρονται οι...

Απόλυση συνδικαλιστή στον Οργανισμό Δημοσιογραφικού Χάρτου


Tην απόλυση του συνδικαλιστή Χρήστου Γιαννόπουλου από τον Οργανισμό Δημοσιογραφικού χάρτου, όπου δούλευε εδώ και 15 χρόνια καταγγέλλει η Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με ψήφισμά της. Η ΕΠΗΕΑ καταγγέλλει ότι η εταιρεία με το πρόσχημα της κρίσης έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις τον τελευταίο χρόνο. Όπως αναφέρεται «η εργοδοσία, προχώρησε πριν από λίγες μέρες στην απόλυση του Χρήστου Γιαννόπουλου, μόλις δεκαπέντε μέρες μετά την λήξη των εργασιών του 27 συνεδρίου του ΕΚΑ στο οποίο συμμετείχε και ο συνάδελφος σαν αντιπρόσωπος του χώρου του».
Στο συνέδριο, ο Γιαννόπουλος εκτός από σύνεδρος, ήταν επίσης υποψήφιος για το....

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Pas mal mon ami...






Ασυνήθιστο και πρωτότυπο το σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ. Αν και στην αρχή ξενίζει, καθώς η απογευματινή του ΔΟΛ δεν συνηθίζει αυτό το στιλ, με μια δεύτερη ματιά διαπιστώνει κανείς οτι ο δημιουργός του το έχει «παιδέψει» βάζοντας φαντασία και μεράκι για να το στήσει.
Και από πλευράς τίτλων και στο lay out η πρώτη σελίδα των ΝΕΩΝ κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς «ενώνει» με πρωτότυπο τρόπο δύο θέματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους (Ανάσταση για την Εθνική - θύελλα για τα εργασιακά) σε ένα τέλειο συνδυαστικό παχνίδι λέξεων (ΚΡΑΥΓΕΣ ΟΡΓΗΣ & ΙΑΧΕΣ ΘΡΙΑΜΒΟΥ).

ΤΑ ΝΕΑ επί της ουσίας αποκαλύπτουν τη δυσφορία πολλών υπουργών για τους χειρισμούς Λοβέρδου σχετικά με τις ανατροπές στα εργασιακά και το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ αναφέρονται στις ΚΡΑΥΓΕΣ ΟΡΓΗΣ και στη Θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και συνδικάτα.
Η εφημερίδα «χτυπά» και στο θυμικό των Ελλήνων με τις...

Απίστευτη δικαστική περιπέτεια για τον Σρατή Μπαλάσκα

Την απίστευτη δικαστική περιπέτεια του μυτιληνιού δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα, εξ αιτίας μιας δημοσιογραφικής έρευνάς του, αποκαλύπτει μια αναφορά της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
O Στρατής Μπαλάσκας βρέθηκε στο μάτι ενός δικαστικού κυκλώνα με αποφάσεις Πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων, πρόσφατα και μια του Εφετείου Αιγαίου, που κυριολεκτικά θέτουν σε αμφισβήτηση το δικαίωμα της ενημέρωσης αλλά και τα προσωπικά και επαγγελματικά του δικαιώματα.
Ο δημοσιογράφος υποχρεώθηκε να καταβάλλει σε έξη εναγόμενους λιμενικούς (οι πέντε εξ αυτών αναγνώρισαν μόνοι τους την ταυτότητα των από το δημοσίευμα του, καθόσον ανέφερε μόνο την επαγγελματική τους ιδιότητα) χρηματική ικανοποίηση συνολικού ποσού 13.000 ευρώ για δήθεν εξύβριση και δυσφήμιση τους, από σχετικό δημοσίευμα του, στο οποίο αναπαρήγαγε καταγγελία πολίτη, όπως μάλιστα αυτή περιγραφόταν στο δικόγραφο της μηνύσεως του.
Το Εφετείο Αιγαίου εξέδωσε απόφαση επί της εφέσεως που άσκησε ο Μπαλάσκας στην προαναφερθείσα απόφαση η οποία δεν του έχει κοινοποιηθεί ακόμα, με την οποία και δεκαπλασιάζεται το ύψος της επιβληθείσας....

Εξω φρενών η Καινούργιου με την αποκαλυπτική βουτιά



ΟΙ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ ΤΑ ΕΙΔΑΝ ΟΛΑ


Εξω φρενών είναι η Κατερίνα Καινούργιου με τον Νίκο Παπαδάκη και τον Δημήτρη Ουγγαρέζο και ειδικά με τον δέυτερο καθώς δεν δίστασε να την ρεζιλέψει πετωντας την με τα ρούχα σε μια μικρή πισίνα προσφέροντας ταυτόχρονα άκρως αποκαλυπτικό θέαμα στο πανελλήνιο.
H Καινούργιου φορώντας ένα λευκό μικροσκοπικό φόρεμα προσγειώθηκε ξαφνιασμένη από την αγκαλιά του Ουγγαρέζου και του Παπαδάκη σε μια «λακούβα» με νερό.
Λίγη ώρα αργότερα η τηλεπαρουσιάστρια εμφανίστηκε ξανά στο πάνελ με ένα κόκκινο φόρεμα πνέοντας μένεα εναντίον των συμπαρουσιαστών της.
Το χαμόγελο που συνήθως «φοράει» η Καινούργιου στην εκπομπή Ομορφος Κόσμος του Μέγκα, είχε εξαφανιστεί. Κάποιοι λένε οτι την ώρα που άλλαζε τα βρεγμένα ρούχα απειλούσε θεούς και δαίμονες φωνάζοντας: «Αυτό ήταν τελέιωσε. Εγώ δεν ξαναβγαίνω με αυτούς τους μ...ς. Αυτή τη φορά το παράκαναν!..»
Η Βίκυ Παγιατάκη σχολιάζοντας τη βουτιά της Καινούργιου, όπου φάνηκαν ΟΛΑ, είπε οτι βρήκε «το θέαμα φοβερά αποκαλυπτικό και πολύ σέξι» ενώ εκθείασε τα προσόντα της τηλεπαρουσιάστριας, κάνοντας...

«Στην υγειά μας» προς 1,8 εκατ. ευρώ!


…την ίδια ώρα που κόβονται μισθοί , συντάξεις και συμβασιούχοι

Περίπου 1,8 εκατ. ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) θα κοστίσει , σε εποχή ΔΝΤ , και περικοπών συντάξεων και μισθών το πρόγραμμα “Στην υγειά μας” στη ΝΕΤ. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ χθες, την ίδια ώρα που αποφάσιζε την περικοπή του 30% των συμβασιούχων, έδινε το “πράσινο φως” με ψήφους 10-1 για το πρόγραμμα “Στην υγειά μας”, με κόστος περίπου 47.000 ευρώ το επεισόδιο , επί συνόλου 33 +3 εορταστικών προγραμμάτων.
Στην ψηφοφορία από τους εργαζόμενους θετική ψήφο έδωσε ο Αρίστων Κοντιζάς και τα υπόλοιπα μέλη που επελέγησαν από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ “όχι” είπε ο Σίμος Σαζακλόγλου, θέτοντας το επιχείρημα της περικοπής των συμβασιούχων και της μή υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η διοίκηση της ΕΡΤ, από την πλευρά της μιλάει για περικοπή του κόστους του προγράμματος “Στην υγειά μας” κατά 30%, αν και την περασμένη βδομάδα εκτιμούσε πως θα μειώνονταν σε 50% . Το επιχείρημα για την ΕΡΤ είναι πως το πρόγραμμα αυτό έχει υψηλή απήχηση, ειδικότερα στον απόδημο ελληνισμό. Το συνολικό κόστος του θα ανέλθει σε 1,8 εκατ. ευρώ, όταν το κονδύλι για το σύνολο των συμβασιούχων φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ...

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ο Μπόμπολας, ο Αλαφούζος και οι αντεργατικές ρυθμίσεις


Είπαμε να στηρίξει το συγκρότημα του Μπόμπολα την κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και όχι κι έτσι. Η εφημερίδα Εθνος, υπό τη διεύθυνση πλέον του Θανάση Τσεκούρα, στο σημερινό πρωτοσέλιδο της με τον «λάιτ» τίτλο «Διαδικασίες – εξπρές από την κυβέρνηση / Τσουνάμι για συντάξεις –εργασιακά » περνάει πολύ μαλακά τις πρωτόγνωρες ρυθμίσεις (που βολεύουν τον Μπόμπολα και τον κάθε Μπομπολα) της κυβέρνησης. Το ίδιο και στις μέσα σελίδες όπου παρουσιάζει την επίθεση στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα εντελώς περιγραφικά και στεγνά αναφέροντας μόνο τι προβλέπεται… Χωρίς ούτε ένα σχόλιο και με «θαμμένες » τις αντιδράσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Καθημερινή που στηρίζει κι αυτή την κυβέρνηση καθώς στο πρωτοσέλιδό της έχει τίτλο «Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες», ενώ αναφέρεται ξερά στις αντεργατικές ρυθμίσεις (που βολεύουν τον Αλαφούζο και τον κάθε Αλαφούζο) για την «αύξηση των ορίων απόλυσης και τη μείωση της αποζημίωσης».
Τουλάχιστον οι άλλες εφημερίδες του κατεστημένου κρατούν κάπως τα προσχήματα και κάνουν λόγο για «Οδυνηρές ρυθμίσεις», «Μέτρα σοκ», «Διπλή μαχαιριά» κλπ.
Οι εκδότες ξεχνάνε κάτι βασικό: Το...

«Ο σφαγέας των εργασιακών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού»


Τελειωμένοι ο Παπανδρέου και οι υπουργοί του…

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι σίγουρο ότι θα περάσει στην ιστορία ως «ο υπουργός –σφαγέας των εργασιακών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού». Το θέμα είναι ότι ο Λοβέρδος όχι μόνο προχωρεί στις πρωτόγνωρες ρυθμίσεις που ανατρέπουν κεκτημένα δεκαετιών αλλά μας εμπαίζει κιόλας λέγοντάς μας, από τηλεοράσεως, πως κάνει το καλύτερο για τους Ελληνες αφού οι δανειστές μάς πιέζουν κλπ.
Το ζήτημα είναι ότι αυτός δέχεται και περνάει τις ρυθμίσεις έκτρωμα οι οποίες έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Μέχρι κι ο Πρετεντέρης εξανέστη με τον υπουργό και οργίστηκε με την Σπυράκη που είδε μέσα από τις αντεργατικές ρυθμίσεις… ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας!
Ο Λοβερδος προωθεί προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου της Τρόικας,που μειώνει μέχρι και 50% τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, αυξάνει το επιτρεπτό ποσοστό των ομαδικών απολύσεων και απαξιώνει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μειώνοντας την αμοιβή των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας στα 592 ευρώ με το τρικ της μαθητείας.
Κάποιοι λένε οτι ο Λοβέρδος δεν...

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Σε χαμηλές κυκλοφοριακές πτήσεις επέστρεψε η Εξέδρα των Σπορ

ΤΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ

Σημαντικές αποκλίσεις είχαν τα επίσημα στοιχεία των πρακτορείων για τις κυκλοφορίες των κυριακάτικων φύλλων με αυτά που είχαν δοθεί την Κυριακή το βράδυ. Ετσι σύμφωνα με τις επίσημες κυκλοφορίες το Βήμα βρέθηκε στην πρώτη θέση με 158.690, ενώ δεύτερο ήταν το Πρώτο θέμα με 132.140, μόλις 40 φύλλα μπροστά από την (Τρίτη) Καθημερινή (132.100) και η Ελευθεροτυπία με 118.190. ακολουθούν η Real News με 103.020 («τσίμπησε» λόγω Βανδή 25.160 φύλλα), το Εθνος με 91.040, το Veto με 33.690 και ο Ελ. Τύπος με 31.800 φύλλα.

Κάτω από το μισό έπεσε η κυκλοφορία της Εξέδρας των Σπορ από την Κυριακή (είχε ανέβει στα 30.000 φύλλα) που σταμάτησε η προσφορά με τα άλμπουμ του Mundial από την Panini. Ετσι η Εξέδρα επέστρεψε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα που βρισκόταν προ Panini…
(Κάντε κλικ στη φωτο)

Αιφνίδια βλάβη στο πρωθυπουργικό Εμπραέρ / Με την Ολυμπιακή στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου




AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ






Με την πτήση 147 της Ολυμπιακής αναχώρησε τελικά χθες το απόγευμα για Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη συνοδεία του. Ο Παπανδρέου ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει το πρωί της Τετάρτης αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς παρουσιάστηκε βλάβη στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Ετσι αποφασίστηκε να αφήσει το πρωθυπουργικό Εμπραέρ και να πετάξει με αεροσκάφος της Ολυμπιακής.
Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε σε bussines class ενώ οι υπουργοί και οι διπλωμάτες που τον συνόδευαν σε οικονομική! Στο αεροπλάνο με τον Παπανδρέου ήταν ο αν. υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και υπάλληλοι του διπλωματικού του γραφείου.

Eπιστολή Φλέσσα στην ΕΣΗΕΑ για τα περί χρηματισμού δημοσιογράφων




Με επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CIVITAS Γιώργος Φλέσσας απαντά στην ΕΣΗΕΑ η οποία ζήτησε να της δοθούν τα στοιχεία από την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, στην οποία φέρεται να ισχυρίσθηκε ότι χρηματίζονται δημοσιογράφοι. Ο Γ. Φλέσσας αναφέρει στην επιστολή του:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι κύριοι,
Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση σας. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι χρηματίζονται δημοσιογράφοι στην κατάθεση μου ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό προκύπτει απολύτως ξεκάθαρα από την απλή ανάγνωση των πρακτικών.
Επιπλέον, στα δεκαέξι χρόνια λειτουργίας της CIVITAS, η συνεργασία μας με τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους υπήρξε πάντα ειλικρινής και λειτουργεί με διαφάνεια και επαγγελματισμό, γι’ αυτό και παραμένει άμεμπτη. Ποτέ και για κανέναν δεν χρησιμοποιήσαμε οποιαδήποτε αθέμιτη πρακτική και σεβόμαστε απολύτως όλους τους κανόνες δεοντολογίας.
Προφανώς από παραδρομή, μάς αναφέρατε στην ανακοίνωση σας.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Φλέσσας / Διευθύνων Σύμβουλος CIVITAS»
Υ.Γ. Με τη δημοσιοποίηση της επιστολής κάποιοι ζήτησαν να δώσει ο κ. Φλέσσας στην ΕΣΗΕΑ τα ονόματα των δημοσιογράφων που επιμορφώθηκαν και πήραν μέρος στα σεμινάρια τα...

Σαμπάνιες, πίνακες και μανικετόμουμπα τα «δωράκια» της Siemens



Τρεις φακέλους με τιμολόγια από γιορτινά δώρα όπως κρασιά, σαμπάνιες και συνθέσεις με λουλούδια, που έστελνε τα προηγούμενα χρόνια η Siemens σε πολιτικούς, γνωστούς επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και στελέχη οργανισμών με αφορμή την ονομαστική τους εορτή ή μεγάλες γιορτές, απέστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Π. Ξυνής στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής Εκτός από τα εταιρικά δώρα σε επωνύμους, το κόστος των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 80-100 ευρώ, στους φακέλους υπήρχε και λίστα με άλλα δώρα πολύ ακριβότερα όπως πίνακες αξίας άνω των 2.000 ευρώ, επώνυμες τσάντες, πορτοφόλια, μανικετόκουμπα, φουλάρια αλλά και κοσμήματα...
Η εξεταστική δεν θεώρησε ως άξια λόγου τα στοιχεία αν και κάποιοι είπαν οτι ακόμη και αυτές οι λίστες με τα...

Ψάχνουν τον …επόμενο στην Ρηγίλλης





Του Σπύρου Γκουτζάνη / protothema.gr

«Ο Κιλτίδης έφυγε, να ετοιμάζεται ο επόμενος
» κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ αποδίδει όμως το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο από κάθε άποψη 8ο συνέδριο.
Η Ρηγίλλης θεωρεί το θέμα λήξαν και προσπαθεί να το υποβαθμίσει και να στρέψει την προσοχή στις αντιπολιτευτικές δραστηριότητες του κόμματος.
Έτσι την Τρίτη ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων με αντικείμενο την οικονομία ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε μία σκληρή δήλωση διεθνή οίκο “Moody΄s” για την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Για το θέμα που δημιούργησε η αποχώρηση του κ. Κιλτίδη πάντως απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ο κ. Παναγιωτόπουλος και περιορίστηκε να πει: «Επειδή με ρωτάτε για το θέμα του κ. Κιλτίδη: Ό,τι είχαμε να πούμε ως Νέα Δημοκρατία, το είπαμε. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο». Αντίθετα καλά λόγια για τον κ. Κιλτίδη είπε στο «ΘΕΜΑ 9,89» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο βουλευτής είναι κοντά στο κόμμα.
Πάντως το ότι ο κ. Κιλτίδης έχει στενή επικοινωνία με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη την οποία ενημέρωσε για την.... απόφασή του αλλά είναι πιο κοντά στον ΛΑΟΣ δημιουργεί υπόνοιες για την σχέση Ντόρας- Καρατζαφέρη όταν πρόκειται να πλήξουν τον κοινό αντίπαλο κ. Σαμαρά.
Στα βουλευτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν ονόματα βουλευτών που φέρονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τον....

Το Δ.Ν.Τ… στην «Ελευθεροτυπία»






Εκανε νιάου, νιάου στα κεραμίδια. Και τώρα το βλέπουμε. Η Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε ήδη διώχνει εργαζόμενους με “μπλοκάκι” (συνεργάτες, τους λέει) και κλείνει το επόμενο διάστημα ένθετα περιοδικά (ΓΕΩ, Bet, “9″ κ.ά) που σημαίνει ότι θα μείνουν στον “αέρα” ακόμα μερικές δεκάδες εργαζόμενοι.

Οι πωλήσεις πέφτουν, τα διαφημιστικά έσοδα περιορίζονται, το χρέος μεγαλώνει και κανείς δεν ξέρει καν αν το εμπορικό σήμα (ο τίτλος “Ελευθεροτυπία”) ανήκει ακόμα στην...

Εκλεισε και η εφημερίδα Σημερινή της Πάτρας



Ανέστειλε την έκδοσή της άλλη μία ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας. Πρόκειται για την «Σημερινή» του Α. Χριστόπουλου, που μετά την «Ημέρα» του Θ. Καμπέρου, προσετέθη στα έντυπα όπου οι επιχειρηματικές αστοχίες και οι λάθος επιλογές τις οδήγησαν σε τραγική οικονομική θέση και στο λουκέτο.
Το κλείσιμο της«Σημερινής» αφήνει χωρίς δουλειά έμπειρους δημοσιογράφους και τεχνικούς Τύπου οι οποίοι εξαντλώντας κάθε περιθώριο ανοχής αλλά και στήριξης προς την ιδιοκτησία, επί μήνες εργάζονταν απλήρωτοι.Τώρα τα επιχειρηματικά λάθη καλούνται πρώτοι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι που περνούν το κατώφλι της ανεργίας, σε ένα περιβάλλον κρίσης, αβεβαιότητας και συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας.
Όπως αναφέρει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου (ΕΣΗΕΠΗΝ) σε ανακοίνωσή του, θα συνεχίσει τον αγώνα του έως ότου στο προσωπικό της «Σημερινής» καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων και των λοιπών προβλεπόμενων, από τον νόμο, υποχρεώσεων της ιδιοκτησίας.
Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Ημέρα»...

Γιατί ο Σημίτης αντιπαθούσε την Κατερίνα Βελλίδη



«Ηταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα». Αυτός είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας της Κατερίνας Βελλίδη, κόρης του θεσσαλονικιού εκδότη της εφημερίδας «Μακεδονία» Ιωάννη Βελλίδη που κληρονόμησε την εκδοτική αυτοκρατορία που ίδρυσε το 1911 ο παππούς της Κωνσταντίνος. Η Βελλίδη ήταν για πολλούς η πλούσια κληρονόμος με την τριφυλή ζωή, που έφαγε τα λεφτά του πατέρα της ενώ θεωρήθηκε υπαίτια για τα χρέη του οργανισμού, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων, μη καταβολή δεδουλευμένων και καταδικάστηκε ερήμην.
Με την αυτοβιογραφία της, που έχει τη μορφή αφήγησης στη συγγραφέα Ελένη Ηλιάδου-Καπώνη, η Κατερίνα Βελλίδη προσπαθεί να ανασκευάσει αυτή την εικόνα και κάνει λόγο για συμφέροντα που εποφθαλμιούσαν την έκταση της ΔΕΘ και ήθελαν να ελέγχουν το εκδοτικό συγκρότημα της Μακεδονίας για να διαμορφώνουν ανάλογα την κοινή γνώμη.
Στο βιβλίο η Βελλίδη αναφέρεται σε «μεθοδευμένη εξόντωση» και κάνει λόγο για «έλλειψη πολιτικής βούλησης» της κυβέρνησης Σημίτη ώστε να βρεθεί λύση στα οικονομικά προβλήματα του οργανισμού. «Αποδείχτηκε πως έτρεφε για το πρόσωπό μου μια...

Καινοτομία και εξωστρέφεια στα Νέα


Είδαμε το ένθετο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ «N-business», μία ειδική έκδοση για την Ανάπτυξη, την Καινοτομία, την Εξωστρέφεια και άλλα τέτοια σοβαροφανή και δεν καταλάβαμε για ποιο λόγο υπάρχει. Το μόνο που περιείχαν οι 8 σελίδες του ενθέτου ήταν αναλύσεις και άρθρα διάφορων οικονομολόγων με βαρύγδουπους τίτλους ( s.b MIT MBA INΗEAD ή Senior fellow LSE). Ολοι αυτοί μπορεί να είναι άριστοι επιστήμονες (όπως ο καθηγητής Joseph Badaracco του Harvard B.S, ειδικός σε θέματα... ηγεσίας) αλλά οι αναλύσεις τους πιστεύουμε πως δεν προσφέρουν τίποτε στο μέσο αναγνώστη και στην ενημέρωσή του. Το ένθετο αμφιβάλουμε αν το διαβάζουν περισσότερα από 10 άτομα (όσοι και οι αρθρογράφοι του). Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για τις γνωστές...

Αγωνία για την εφημερίδα Le Μonde


Πως εμπλέκονται το ΔΝΤ, ο Σαρκοζί και οι Ισπανοί στην κούρσα για την εξαγορά της ιστορικής εφημερίδας

Ως τις 21 Ιουνίου παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής προσφορών για την αγορά της Le Μonde. Την απόφαση αυτή πήρε το Εποπτικό Συμβούλιο της γαλλικής εφημερίδας που αναζητεί στρατηγικό επενδυτή καθώς κινδυνεύει με «λουκέτο» εξ αιτίας των χρεών της τα οποία αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ. Η οικονομική κατάσταση της εφημερίδας είναι τραγική, κυρίως εξ αιτίας της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων.
Οι δημοσιογράφοι που κατέχουν και ελέγχουν προς το παρόν το 60% της ιστορικής εφημερίδας της Κεντροαριστεράς προσπαθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε επενδυτή που θεωρητικά θα κάνει τις λιγότερες παρεμβάσεις στο έργο τους και θα σεβαστεί την παραδοσιακή ανεξαρτησία της Le Μonde. Γι αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι θεωρούν ως πιο ενδεδειγμένη λύση την εξαγορά του ποσοστού τους από τον ισπανικό όμιλο Ρrisa (εκδίδει την Εl Ρais) που κατέχει ήδη ποσοστό 15% της Le Μonde και γνωρίζει καλύτερα τα του Τύπου.
Ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και επιχειρηματίες που υποστηρίζουν τον..

Απεργίες και στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ εν μέσω Μουντιάλ





Να λυθεί το πρόβλημα των συμβασιούχων στην κατεύθυνση της πλήρους και σταθερούς απασχόλησης, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου απαιτεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η Ενωση σημειώνει ότι απέναντι σε φαινόμενα αργομισθίας, πολυθεσίας στο Δημόσιο κ.λπ., τα δημοσιογραφικά Σωματεία δεν παρείχαν και δεν παρέχουν κάλυψη και ζητεί από την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΕΡΤ την άμεση αντιμετώπισή τους.
Για τη λύση του προβλήματος των συμβασιούχων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και τη διεκδίκηση ικανοποιητικής ΣΣΕ στην ΕΡΤ (που καθυστερεί από το 2008), η ΕΣΗΕΑ κηρύσσει για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην ΕΡΤ Α.Ε.:

-Για την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010, 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

-Για τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010, 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, καθώς και 2ωρη στάση εργασίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

-Για την Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010, 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, καθώς και 2ωρη στάση εργασίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

-Για την Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010, 24ωρη απεργία από τις 06.00 π.μ. έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 24 Ιουνίου 2010.

-48ωρη απεργία στην ΕΡΤ τη Δευτέρα και την Τρίτη, 28 και 29 Ιουνίου 2010 από τις 06.00 π.μ. έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 30 Ιουνίου 2010.

Οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας γίνονται εν μέσω των μεταδόσεων του Μουντιάλ από την κρατική ραδιοτηλεόραση, γεγονός που...

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Η ΕΣΗΕΑ ζητεί τις λίστες της Πειραιώς και της Civitas...



«...ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ...»

«Ο δημοσιογράφος οφείλει να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του». Αυτό αναφέρει το άρθρο 5 παρ. ε’ του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και αυτό το άρθρο επικαλείται και η ΕΣΗΕΑ που (επιτέλους) ξύπνησε και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα (κυρίως στα μπλογκς), απαιτεί:

α.
Να δοθεί στην ΕΣΗΕΑ η «λίστα» των δημοσιογράφων, που ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική με χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

β.
Να δοθούν στην ΕΣΗΕΑ τα στοιχεία από την κατάθεση του υπευθύνου της εταιρείας δημοσίων σχέσεων « CIVITAS » στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, στην οποία φέρεται να ισχυρίσθηκε ότι χρηματίζονται δημοσιογράφοι.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ ομολογεί πως γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα δεοντολογίας και αναγνωρίζει (κάλλιο αργά…) ότι υπάρχουν ευθύνες και στα δημοσιογραφικά Σωματεία, που δεν προσπάθησαν αρκετά για την αντιμετώπισή του. Δηλώνει, όμως, ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να ανέχεται αυτό το φαινόμενο, που διαβρώνει το επάγγελμα και το δικαίωμα των πολιτών στην αντικειμενική ενημέρωση.

Τι έχει να πει τώρα ο δημοσιογράφος – εκδότης που μας ανακοίνωσε ότι θα...

Κάντο όπως η Μάνια...


ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΒΗΜΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ


«Οσο θα ζει ο Λαμπράκης μην ανησυχείτε για το ημερήσιο Βήμα. Δεν πρόκειται να κλείσει. Ο ’’παπούς’’ το αγαπάει το φύλλο, άσχετο αν κάποιοι το έριξαν στα βράχια…».
Όλα αυτά ακούγονταν πριν από ένα χρόνο στους διαδρόμους της Μιχαλακοπούλου και σε ένα μεγάλο βαθμό ανταποκρίνονταν στην αλήθεια.
Τώρα μετά το θάνατο του Λαμπράκη και τις ριζικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν στο ΔΟΛ, όλα είναι ρευστά και οι συζητήσεις αφορούν πλέον όχι το ΑΝ θα κλείσει το ημερήσιο Βήμα αλλά το ΠΟΤΕ…
Ο Παντελής Καψής που ανέλαβε την αναμόρφωσή του και κατ’ επέκτασιν τη σωτηρία του ημερήσιου Βήματος φαίνεται να μην τα καταφέρνει (ποιός θα μπορούσε άλλωστε) καθώς οι κυκλοφορίες έχουν «κολλήσει» εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα στα 5.000 με 6.000 φύλλα.
Κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν περί αναστολής της έκδοσης του δευτεριάτικου των ΝΕΩΝ ελέγχονται ως απόλυτα ανακριβείς. Πολλοί λένε (κι έχουν δίκιο) πως αν ο Ψυχάρης ήθελε να μειώσει το κόστος της έκδοσης δεν θα το έκανε κλείνοντας το δευτεριάτικο, αλλά πολύ απλά περιορίζοντας το κόστος με το να κόψει δραστικά τα Κυριακάτικα των εργαζομένων…
Λέγεται ότι αυτές οι φήμες κυκλοφορούν για να περάσουν πιο «μαλακά» οι σχεδιαζόμενες περικοπές στις αμοιβές της Κυριακής καθώς είναι βέβαιο πως θα ζητηθεί από τους εργαζόμενους να δουλεύουν εκ περιτροπής τις Κυριακές.
Όπως ακριβώς έγινε και στην...

ΧΩΡΑ: Τις ζυγές μέρες κυκλοφορεί, τις μονές σταματά…


Σήμερα κυκλοφόρησε για 567η φορά η καθημερινή ΧΩΡΑ. Όχι ότι έχει σημασία, αφού μοιάζει περισσότερο με φυλλάδιο, παρά με εφημερίδα, ενώ η φρεσκάδα των ειδήσεων της θυμίζει πάγκο κατεψυγμένων…

Το θεϊκό είναι ότι βρέθηκαν δεξιοί βουλευτές να αρθρογραφήσουν στο πρώτο φύλλο της σχετικά με τη σπουδαιότητα της επανακυκλοφορίας της!!!

Τώρα γιατί επανακυκλοφόρησε; Γιατί αρκετός τζόγος γίνεται στη ΝΔ αυτή την εποχή, οπότε ένα φύλλο σίγουρα θα μπορεί να πουλήσει καλή εκδούλευση (ακόμη κι αν πουλάει 700 φύλλα, δηλαδή ότι διανέμεται σε υπουργεία, βιβλιοθήκες και κανάλια) σε νυν και υποψήφιους ηγέτες δεξιόστροφων κομμάτων…

Διαβάστε το σπαραξικάρδιο editorial του Γιώργου Τράγκα:

«Επτάψυχη αυτή η εφημερίδα! Εδώ και δέκα χρόνια πέρασε πελώρια κύματα, κυνηγήθηκε άγρια από πολιτικούς αντιπάλους, προδόθηκε και εγκαταλείφθηκε από φίλους, ας μην το ξεχνάμε ποτέ: Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός και πιο αχάριστος και πιο αγνώμων από τον ευεργετηθέντα! Άντεξε όμως, διατήρησε το τελευταίο διάστημα, μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης το κυριακάτικο φύλλο, και από σήμερα, (σε πολύ δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς), επανεκδίδεται σε καθημερινή βάση.
Θέλουμε από την αρχή να είμαστε έντιμοι και ξεκάθαροι με τους αναγνώστες μας. Δεν πρόκειται να είναι μία πολυτελής και πολυσέλιδη έκδοση, με προσφορές, DVD και CD. Άλλωστε ποτέ δεν επιλέξαμε τις προσφορές ως μέσο ανάπτυξης της κυκλοφορίας και των εσόδων της εφημερίδας. Η «ΧΩΡΑ» θα είναι κυρίως εφημερίδα γνώμης, ολιγοσέλιδη, με σταχυολόγηση όλων των πληροφοριών που αξίζει κανείς να διαβάσει και με όλο το παρασκήνιο της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Φιλοδοξούμε και στοχεύουμε να δίνουμε την ουσία των πραγμάτων για το πού πορεύεται αυτή την εποχή η χώρα μας, χωρίς παρωπίδες, και χωρίς να κρύβουμε την πραγματικότητα...

Απεργίες στην ΕΡΤ για συμβασιούχους και Συλλογική Σύμβαση



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ., εν όψει της συνεχιζόμενης πολυγλωσσίας των κυβερνητικών στελεχών που -κατά δήλωσή τους- ασχολούνται με τα θέματα της ΕΡΤ, αποφάσισε να προτείνει στις Ενώσεις μέλη της Π.Ο.Ε.ΣΥ. την κήρυξη 24ωρης απεργίας στην ΕΡΤ την Τετάρτη 23 Ιουνίου και 48ωρης την Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 με αιτήματα:

1. Άμεση ανανέωση για ένα τουλάχιστον οκτάμηνο όλων των συμβάσεων έργου που λήγουν την 30ή Ιουνίου 2010
2. Κατάθεση εντός τριμήνου νομοσχεδίου που να καταργεί οριστικά το αίσχος των συμβάσεων ομηρίας και κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού και να κατοχυρώνει συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ΑΕ .
3. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Η τελευταία ΣΣΕ έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2008!
4. Τοποθέτηση εκπροσώπου του δημοσιογραφικού χώρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ΑΕ.
5. Διά νόμου ορισμός δημοσιογράφων στις επιτροπές που εγκρίνουν τα προγράμματα στα...

Cabinet showman...




Έξαλλος. Ως συνήθως. Ξέχασε πως ήταν παρουσιαστής της εκπομπής, κι άρχισε να τσιρίζει σαν τον Άδωνη. Κι ακόμη χειρότερα.
Όπως όταν πετάει μπουκάλια στα γήπεδα. Τα'βαλε με τον Βαλυράκη γιατί δεν ζήτησε συγνώμη για τον Cabinet man, και θεωρούσε άνευ σημασίας το γεγονός ότο ο Cabinet-Κάτσικας ήταν ύποπτος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
"Του δεσμεύτηκε λογαριασμός, δεν είναι τόσος αθώος ο Κάτσικας", του'πε πολλές φορές η Παπαδάκου. Δεν έχει καμιά σημασία, τσίριζε αυτός και επανερχόταν στο....

Περί καρτούν και δεινοσαύρων

Λόγω έλλειψης κλιματισμού και εξαιτίας του καύσωνα αδυνατούμε να κάνουμε πολλές αναρτήσεις. Ετσι αυτές τις ημέρες και μέχρι να δροσίσει θα αρκεστούμε ως επί το πλείστον σε αναδημοσιεύσεις. Ιδού δύο από το fimotro που αφορούν τηλεοπτικά πρόσωπα:

"ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΡΟΪΔΟ Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ"...
Kι όμως από την συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ Γερουλάνου, ΕΡΤ και Ρηγίλλης (έτσι γίνεται συνήθως) για να υπάρξει και ένας δημοσιογράφος που στηρίζει τη Ν.Δ. και...
θα παρουσιάζει εκπομπή μπορεί να προκύψει ότι ο Κοττάκης με την τηλεθέαση επιπέδου 2% θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τη... Ν.Δ.!!! Ακόμα βεβαίως τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί. Επειδή όμως το καρτούν έχει πολλαπλά χαρίσματα στο γλύψιμο μην σας φανεί περίεργο εάν και του χρόνου διατηρήσει την εκπομπή του. "Ο Γερουλάνος είναι μεγάλο κορόιδο", έλεγε σήμερα ο...

Οταν οι κερδοσκόποι χαλάνε το κλίμα


Πολλοί είναι αυτοί (στην Κομισιόν, στην ΕΚΤ κλπ) που βλέπουν πρόοδο στην ελληνική οικονομία, όχι όμως και οι κερδοσκόποι της Μoody΄s. O οίκος αξιολόγησης που ελέγχεται από τον γνωστό Γουόρεν Μπάφετ, προχώρησε σε «τετραπλή» υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατατάσσοντας τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και δίνοντας έτσι αφορμή να συνεχιστεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι των αγορών εις βάρος της οικονομίας μας.
Η κίνηση της Μoody΄s βέβαια δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανειοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες δεχόμενη τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, ενώ δεν υπάρχει (προς το παρόν) ανάγκη προσφυγής στις αγορές καθώς έχει εξασφαλιστεί ο απαραίτητος δανεισμός μέσω του μηχανισμού στήριξης (ΕΕ και ΔΝΤ).
Στην Ελλάδα πολλοί οικονομικοί παράγοντες χαρακτήριζαν την υποβάθμιση από τη Μoody΄s ως «ύποπτη και αδικαιολόγητη» ενώ το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση «κατά κανέναν τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που εχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που....

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ανεξάρτητος στο πλευρό της Ντόρας ο Κώστας Κιλτίδης



Λίγες ώρες πριν συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και η σύσταση προανακριτικής, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης καταθέτει δήλωση ανεξαρτητοποίησής του.
Ο Κιλτίδης, που είναι στενός πολιτικός φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής γνωστοποιεί ότι αποχωρεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Θυμίζουμε ότι ο Κιλτίδης είχε έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Κοντό όταν αυτός τον είχε «καρφώσει» σε επιστολή του προς την Εξεταστική. Ο Κοντός ανέφερε ότι το θέμα του Βατοπεδίου,χειριζόταν αποκλειστικά ο υφυπουργός Κιλτίδης. Ο τελευταίος είχε αντιδράσει και με σκληρή δήλωσή του είχε χαρακτηρίσει τον Κοντό ψεύτη ενώ είχε ζητήσει από την επιτροπή να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση.
Ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ προχωρεί στην ανεξαρτητοποίησή του καθώς φέρεται δυσαρεστημένος επειδή δεν είχε τη στήριξη της Ρηγίλλης όταν το...

Ο Γαλιατσάτος και τα μυστήρια του Νέου Ψυχικού


Θα μας τρελάνουν εκεί στο Νέο Ψυχικό. Τους φεύγει από την συντακτική (διευθυντική) ομάδα ο Παναγής Γαλιατσάτος και αυτοί του γράφουν τα καλύτερα και τον αποχαιρετούν με τις θερμότερες ευχές με σημείωμά τους στην εφημερίδα. Ένα διαζύγιο πολιτισμένο με επίδειξη επαγγελματικού ήθους και από τις δύο πλευρές. Το εμφανές (6στηλο) σημείωμα στην πρώτη σελίδα των media της εφημερίδας Αποκαλύψεις γράφει:
«Ενας δικός μας άνθρωπος, ο Παναγής Γαλιατσάτος, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των «Αποκαλύψεων», ανοίγει για αλλού τα επαγγελματικά του πανιά. Μετακομίζει στην «Καθημερινή». Καλή επιτυχία δεν του ευχόμαστε – τη θεωρούμε δεδομένη. Να πούμε ότι δεν θα μας λείψει θα είναι ψέμα. Ελπίζουμε ωστόσο ότι στο μέλλον οι δρόμοι μας μπορεί και να ξανανταμώσουν. Και θα μιλάμε για τα…

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ υπηρετεί τη θητεία του στη Ν. Αφρική!




Αυτό κι αν είναι δυσμενής μετάθεση για δημοσιογράφο που υπηρετεί τη θητεία του στον ελληνικό στρατό.
Οπως μας πληροφορεί ο Ν. Νικητέας - μέσα από τη στήλη του media market στο Πρώτο θέμα - η ΕΡΤ έστειλε στη Νότια Αφρική για το Μουντιάλ δημοσιογράφο που υπηρετεί τη θητεία του! Αλήθεια, το γνωρίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος; Μάλιστα το εν λόγω πρόσωπο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο στη Λαμία, τον Ιανουάριο στο Ελληνικό, στο Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), και τώρα στη Νότιo Αφρική! Ο μπαμπάς του δε είναι επίσης υπάλληλος στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα τεχνικός. Μπράβο στην ΕΡΤ, μπράβο στον κ. Βενιζέλο, μπράβο σε όλους!
Η στήλη media market αποκαλύπτει ακόμη οτι με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τα πεπραγμένα της τελευταίας πενταετίας στην κρατική τηλεόραση από την εισαγγελέα κυρία Παναγιώτα Φάκου θα...

Ο Θανάσης Τσεκούρας και οι παλιοί σύντροφοι στο φοιτητικό κίνημα





ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ στο «Εθνος», καθώς την περασμένη Πέμπτη χώρισαν οι δρόμοι του φύλλου με τον διευθυντή του Γιώργο Χαρβαλιά. Είχε προηγηθεί μια όχι και τόσο εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με την ιδιοκτησία της εφημερίδας, που είχε ως αντικείμενο ένα σχέδιο περικοπών. Ο διάλογος ήταν κάτι παραπάνω από έντονος, πράγμα που προκάλεσε έκπληξη στην ευρύτερη οικογένεια του «Πήγασου». Βλέπετε ο Γ. Χαρβαλιάς διατηρεί στενή φιλική σχέση εδώ και πολλά χρόνια με τον Φ. Μπόμπολα και η συνεργασία τους ανά τα έτη ήταν αγαστή. Τέλος πάντων, την επομένη ημέρα έσπευσε κλιμάκιο της ΕΣΗΕΑ να ενημερώσει για τις εξελίξεις τους εργαζόμενους του «Εθνους», πρωτοβουλία που κάποιοι εκ των συντακτών υποδέχθηκαν ευμενώς και κάποιοι άλλοι με διαμαρτυρίες. Κι αφού ο πρόεδρος Σόμπολος δήλωσε ότι καινούριος διευθυντής θα είναι ο Θανάσης Τσεκούρας (πριν ανακοινωθεί οτιδήποτε από την ιδιοκτησία...), είπε ότι μίλησε με τον Γ. Μπόμπολα και ότι ο «πατριάρχης» του «Πήγασου» διευκρίνισε πως το σχέδιο περικοπών αφορά ελαστικές δαπάνες και όχι απολύσεις.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ήρθε με ηλεκτρονική επιστολή του Γ. Χαρβαλιά προς όλους τους συντάκτες, όπου υπογράμμιζε ότι αποχωρεί γιατί αρνήθηκε να υπηρετήσει «κοντόφθαλμες επιλογές εκδοτικής στρατηγικής που θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση και απαξίωση του "Εθνους" και του "Κυριακάτικου Εθνους"». Πρόσθετε δε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι η απόλυσή μου να ματαιώσει έστω και προσωρινά τις δυσάρεστες για τον κλάδο εξελίξεις».
ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ στα ντεσού της ιστορίας και στα σενάρια που την ακολουθούν. Το στόρι για απομάκρυνση του προσωπικού σε ποσοστό 30%...

Πεσμένες οι κυκλοφορίες των κυριακάτικων



Άλλη μία κακή Κυριακή για τις εφημερίδες ήταν η χθεσινή καθώς όλες οι κυκλοφορίες ήταν πεσμένες. Σε αυτό βοήθησε και η άνοδος του υδραργύρου που έστειλε πολλούς αναγνώστες στις παραλίες. Παρά τις γενναίες και «δυνατές» προσφορές αλλά και την αποκαλυπτική ειδησεογραφία ο κυριακάτικος τύπος παρουσιάζει κυκλοφοριακή κάμψη, γεγονός που έχει αρχίσει να προβληματίζει τους εκδότες αλλά και τους επικεφαλής των εφημερίδων. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία των πρακτορείων οι κυριακάτικες εφημερίδες πούλησαν:...
Βήμα, 154.000 φύλλα -Πρώτο Θέμα, 125.000 - Κυρ. Ελευθεροτυπία, 120.000 - Καθημερινή, 118.000 - Real News, 95.00 - Έθνος, 88.000 - Veto, 34.000 - Ελ. Τύπος, 32.000...

Το ΓΕΝ απολογείται για τις εικόνες ντροπής και τους καρσιλαμάδες στο «Αβέρωφ»

Είχε δεν είχε το Πρώτο Θέμα συζητήθηκε και πάλι σε όλα τα δελτία ειδήσεων του Σαββατοκύριακου με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για to πάρτι- πρόκληση του ζεύγους Πατίτσα – Χρουσαλά πάνω στο θρυλικό «Αβέρωφ». Oι νιόπαντροι και η παρέα τους μετέτρεψαν το θωρηκτό σε νυχτερινό κλαμπ όπου κυριάρχησαν τα τσιφτετέλια και οι καρσιλαμάδες των μοντέλων με τους εφοπλιστές επιβεβαιώνοντας ότι κάποιοι δεν σέβονται τίποτα…
Η αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο εφοπλιστής Πατίτσας διοργάνωσε πραγματικό γλέντι με μοντέλα στο κατάστρωμα του ιστορικού πλοίου που έχει χαρακτηριστεί μουσείο, όπως γράφει ο Μάκης Πολλάτος στο protothema.gr , έχει προκαλέσει σάλο στο ΓΕΝ. Ετσι ο αρχηγός του Επιτελείου αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης ζήτησε εξηγήσεις από το διευθυντή του παροπλισμένου θωρηκτού Αβέρωφ. Αφότου το Πρώτο Θέμα αποκάλυψε τις φωτογραφίες από το «πανηγύρι» πάνω στο θωρηκτό και κυρίως μετά τη δημοσίευση των εικόνων με διάφορα μοντέλα που φορούσαν μίνι να ποζάρουν σε ιδιότυπες στάσεις μπροστά από τα κανόνια του θωρηκτού, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προκλήθηκε αναστάτωση.

Κι αυτό γιατί η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού που παραχώρησε την άδεια για να γίνει η σχετική εκδήλωση πάνω στο πλοίο μουσείο θεωρούσε ότι επρόκειτο για μια απλή δεξίωση με κοκτέιλς και αναψυκτικά στο πλαίσιο της έκθεσης Ποσειδώνια 2010. Στην άκρως...

«Το γαμώτο ενός Παναθηναϊκού»


Ο Κώστας Γιαννακίδης γράφει για τον «Χρήστο Καστανά»

Στην εποχή μου στο στρατό πήγαινες στη σκοπιά με μία τσόντα παραμάσχαλα. Και καλά έκανες. Εδώ η πατρίδα είχε τη φαντασίωση ότι φρουρείται από σένα, να μην απολαύσεις και εσύ κάτι αντίστοιχο; Εξ όσων θυμάμαι οι τσόντες είναι και ο λόγος με τον οποίο ήρθα σε επαφή με τον Χριστόφορο Κάσδαγλη. Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Πρέπει να μας είχαν τελειώσει τα περιοδικά στην πυροβολαρχία και βρέθηκα να πηγαίνω σκοπός με το «Απολύομαι και Τρελαίνομαι».

Ηταν η εποχή που ο Κάσδαγλής λέγονταν «Χρήστος Καστανάς» και ιστορούσε το χρονικό της θητείας του. Πυροβολητής και αυτός και μάλιστα κοντινή σειρά. Σήμερα σκέφτομαι ότι ο Χριστόφορος, που συντόμως γίνεται παππούς, πρέπει να ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να πάρει αναβολή ενός αιώνα-δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς πως εγώ και αυτός βρεθήκαμε σε διπλανές σειρές. Τέλος πάντων, οι παλαιότεροι θα θυμάστε ότι ο Χριστόφορος δημιούργησε τη στήλη του «Φαντάρου» στην Ελευθεροτυπία, εργάστηκε στην εφημερίδα ως αρχισυντάκτης, μετά τον τύλιξε το internet στο ιστό του, αλλά πρόλαβε να γράψει μέχρι σήμερα κάποια βιβλία.

Ηξερα ότι είναι βάζελος. Δεν ήξερα ότι είναι τόσο βάζελος. Και κατά τη γνώμη μου στο τελευταίο του βιβλίο, στο «Γαμώτο ενός Παναθηναϊκού» προσπαθεί να δικαιολογήσει τα ασύμβατα, επιχειρεί να τεκμηριώσει μία σχέση μεταξύ των παναθηναϊκών αισθημάτων και της Αριστεράς. Φυσικά και δεν υπάρχει. Ο βάζελος ως οπαδός, ως μέλος ενός κινήματος, δύναται να αναζητήσει αντιστοιχίες με την Αριστερά. Οχι όμως και ο Παναθηναϊκός ως σύλλογος, ως πρόσωπα, ως ιστορία. Σε κάποιο σημείο ο Κάσδαγλης γράφει πως η συνείδηση του είναι παοκτσήδικη. Και αυτό κάπως....

«...συμμετέχοντας σε μια όμάδα καλεσμένων...»

Ενα σχετικά εύκολο KOYIZ.
Βρείτε ποιός γίγαντας δημοσιογράφος - εκδότης έγραψε προς πληροφόρησή μας το κάτωθι σημείωμα στην εφημερίδα του:
«Θα λείψω για μια εβδομάδα στη Νότια Αφρική, συμμετέχοντας σε μια ομάδα καλεσμένων της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου, της οποίας μέγας χορηγός είναι η συγκεκριμένη τράπεζα. Οποιο λαθραίο λαμόγιο, εκβιαστάκος, τυχοδιώκτης, υποκριτής συνάδελφος τραβάει κανένα ζόρι και θέλει να ρωτήσει λεπτομέρειες, εδώ είμαστε να απαντήσουμε σε όλα! Και πάντα...

O ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας για την ανεξαρτητοποίηση Τσούκαλη

Να παραιτηθεί από την έδρα της Αχαΐας άμεσα ζητά από τον βουλευτή Νίκο Τσούκαλη ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαίας με ανακοινωσή του. Αναλυτικά:
«H κίνηση ανεξαρτητοποίησης των βουλευτών Φ.Κουβέλη, Γ.Ψαριανού,Β.Λεβέντη και Ν.Τσούκαλη από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που η ισοπέδωση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και όλης της κοινωνίας προχωρά με εφιαλτικούς ρυθμούς από το μέρος της κυβέρνησης , του ΔΝΤ και της ΕΕ, αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μια κίνηση που διασπά όχι μόνο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πλατύτερη πολιτική και κοινωνική ενότητα που χρειάζεται ο λαός για να μπορέσει να αντισταθεί και να δρομολογήσει μια πραγματική αλλαγή στην πορεία της χώρας μας. Η ιστορική απαίτηση για την Αριστερά σήμερα είναι να πρωτοστατήσει συσπειρωμένη στους λαϊκούς αγώνες.
Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτικές έδρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας. Είναι, πρώτα και κύρια, το αποτέλεσμα του αγώνα που...

Πόσα πληρώνουν οι εταιρείες τους δημοσιογράφους για «επικοινωνία» και crisis management;



O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS Γιώργος Φλέσσας (ένας από τους spin doctor της ΝΔ και του Δ.Ν.Τ εν Ελλάδι) ομολόγησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι πλήρωνε δημοσιογράφους και ΜΜΕ για να ενισχύει το προφίλ της εταιρείας Siemens, με την οποία συνεργάζεται επί πολλά χρόνια. Το ίδιο έκανε προφανώς και για άλλες εταιρείες – πελάτισσές του, όπως άλλωστε και οι παρόμοιες εταιρείες «δημοσίων σχέσεων», crisis management κ.α.

Την τακτική εξαγοράς συνειδήσεων δημοσιογράφων και ΜΜΕ -μέσω ειδικευμένων γραφείων του είδους Civitas ή και απ’ ευθείας- την οποία ονομάζουν πολιτική «δημοσίων σχέσεων», με payroll, «εταιρικά δώρα», ταξίδια κ.λπ, ακολουθούν σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες, τράπεζες (βλ. Τράπεζα Πειραιώς και Μουντιάλ), οργανισμοί, υπουργεία, «εθνικές υπηρεσίες», αλλά και πολιτικοί, βλαχοδήμαρχοι, νομάρχες, μητροπολίτες, πρεσβείες κ.ο.κ.

Ετσι εξαχρειώνεται και εξαθλιώνεται ένας κλάδος. Γι αυτό μας λένε αλήτες, ρουφιάνους. Γιατί πολλοί από μας είναι αυθεντικοί ρουφιάνοι και τα «πιάνουν» συστηματικά ή, έστω, όποτε τους δοθεί η «ευκαιρία»...

Γιατί η Siemens «λαδώνει» και δημοσιογράφους



Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ / Eλευθεροτυπία

Το σκάνδαλο με τη Siemens αφορά ιλιγγιώδη ποσά, κάποιοι κάνουν λόγο για 100 εκατομμύρια τουλάχιστον, που δαπανήθηκαν από την εταιρεία προκειμένου να λαδώσει πολιτικούς ή και γενικότερα δημόσιους λειτουργούς για να προωθήσει τα προϊόντα της.
Μέσα σε αυτά τα ποσά, ένα μικρό μάλλον μέρος διατέθηκε σε δημοσιογράφους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα δημοσιεύματα των ημερών που αφορούν κάποιους καταλόγους που προσκόμισε η πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου. Θα ήταν ευχής έργον να δημοσιοποιηθούν όλα τα ονόματα και όλα τα δώρα που έκανε η εταιρεία προς αυτούς που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Λογικά, αν η ΕΣΗΕΑ στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων -κάτι μάλλον δύσκολο- θα έπρεπε να έχει ως πρώτη προτεραιότητα αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για ν' αποκαλυφθούν τα......