ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Βόμβα στη Βουλή

Κόλαση στην πλατεία Συντάγματος μετά την έκρηξη βόμβας έξω από τη Βουλή. Πανικόβλητοι οι πολίτες απομακρύνθηκαν από τους γύρω χώρους ενώ ένα τηλεφώνημα για επικείμενη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία επέτεινε την σύγχυση και την αναστάτωση. Στους γύρω δρόμους υπήρξε σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και οι οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι για αρκετή ώρα στα αυτοκίνητά τους. Ολοι αναρωτιούνται πώς τοποθετήθηκε βόμβα σε ένα τόσο καλά φυλασσόμενο μέρος όπως η Βουλή και οι χώροι γύρω από αυτή.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Πρώτη σε κυκλοφορία η Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μπροστά με 160.000 φύλλα πέρασε για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό η Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στις 03-01-2010. Δεύτερη εφημερίδα σε κυκλοφορία ήταν το ΒΗΜΑ (155.000) ενώ στην τρίτη θέση έπεσε (μετά από πολύ καιρό στην πρωτοκαθεδρία) το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ πουλώντας 151.000 φύλλα. Ακολουθούν το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής με 116.000 φύλλα και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με 98.000. Στην έκτη θέση βρέθηκε η REAL NEWS, καθώς η εφημερίδα του Νίκου Χατζηνικολάου πούλησε 85.000, ενώ η ESPRESSO της Κυριακής με 55.000 ξεπέρασε το VETO του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που πούλησε 52.000 φύλλα («τσίμπησε» και 2.500 φυλλαράκια σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή).
Η πρωτιά της Ελευθεροτυπίας συνέπεσε με την αποπομπή του Γιάννη Βλαστάρη από την εφημερίδα. Κάποιοι στο Νέο Κόσμο – προληπτικοί– το εξέλαβαν ως καλό οιωνό και ανάσαναν με ανακούφιση… Κάποιοι άλλοι, πιο ψύχραιμοι και μη προληπτικοί, είπαν «ευτυχώς που έφυγε ο Βλαστάρης, αλλά η πρωτιά οφείλεται στο CD του Νίκου Παπάζογλου» σε συνδυασμό με το περιοδικό Gourmet που μοίραζε η εφημερίδα την Κυριακή.

Φύλλο και φτερό οι δαπάνες στο Αμυνας και το Υγείας

Τα δημοσιονομικά και τις δαπάνες δύο υπουργείων ξεσκονίζει από χθες το μεικτό κλιμάκιο της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων που βρίσκεται στην Αθήνα από την Τετάρτη. Στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών βρίσκονται τα υπουργεία Αμυνας και Υγείας. Το υπουργείο Αμυνας μπήκε στο στόχαστρο γιατί υποτίθεται ότι η αυξομείωση των δαπανών του έχει άμεσες επιπτώσεις στο έλλειμμα και στο χρέος της Ελλάδας. Στο υπουργείο Υγείας ουδείς γνωρίζει τι θα βρουν οι κοινοτικοί υπάλληλοι αφού από την ηγεσία του έχουν περάσει «αστέρια» υπουργοί. Οι εκπρόσωποι των δύο οργανισμών, που τσεκάρουν το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος, θα συναντηθούν με τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Απασχόλησης, Υγείας και Αμυνας.

Τα μυστικά της Μάνιας

Κι άλλα δυσνόητα (για όσους δεν γνωρίζουν) σημειώματα στα παραπολιτικά της Ελευθεροτυπίας από την εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου.
Τρίτη 5/1:
The secret Σκοπός της δημιουργίας των Μυστικών Υπηρεσιών είναι η εδραίωση ενός μυστικού που δεν υπάρχει στ' αλήθεια! Μ' αυτή την έννοια το μυστικό αυτοτροφοδοτείται. Υπάρχει για τον εαυτό του και μόνο! Αποτέλεσμα, οι άνθρωποι κρατούν στεγανά μεταξύ τους, δεν επικοινωνούν και σε τελική φάση παύουν και να υπάρχουν. Μ.Τ.
Πέμπτη 7/1:
No secrets Μετά την πανηγυρική επικράτηση ενός μυστικού, που δεν υπάρχει στ' αλήθεια, λόγω έλλειψης επικοινωνίας, αρχίζουν στ' αλήθεια να υπάρχουν Μυστικές Υπηρεσίες.
Μ.Τ.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» Προστατεύει αντί να ελέγχει την εξουσία…

«Να ξαναγίνουμε εφημερίδα των συντακτών που θα ελέγχει την εξουσία, να υπάρξει πραγματική ελευθεροτυπία και στην κυριακάτικη έκδοση και να αξιοποιηθούν όλοι οι συντάκτες χωρίς αποκλεισμούς και τακτικές “αυλής”». Αυτά ζητούν μεταξύ άλλων οι συντάκτες της Ελευθεροτυπίας που κατηγορούν τους διευθυντές/αρχισυντάκτες - κι όχι την ιδιοκτησία - για την κατάσταση που επικρατεί στην εφημερίδα. Οι συντάκτες κάνουν λόγο για ψυχολογική βία και λογοκρισία στα κείμενά τους αλλά και στα ρεπορτάζ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πολλά ρεπορτάζ που ενοχλούν την εξουσία (πολιτική και οικονομική) είτε απορρίπτονται εκ των προτέρων όταν προτείνονται, είτε απαξιώνονται, είτε μπαίνουν στο συρτάρι, είτε ψαλιδίζονται και γίνονται άνευρα. Το τελικό κείμενο που δημοσιεύεται με την υπογραφή μας δεν μας εκφράζει πάντα 100%.»
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Σε κείμενό τους μετά την συνέλευση που πραγματοποίησαν για την απόλυση Βλαστάρη και την εξαγορά του 10% οι συντάκτες αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Κάποιοι επικεντρώνουν την συζήτηση στο χάσμα μεταξύ ιδιοκτησίας και διεύθυνσης. Εμείς θέλουμε να θέσουμε το πρόβλημα του χάσματος που υφίσταται μεταξύ των συντακτών και των διευθύνσεων/αρχισυντακτών. Το χάσμα αυτό, φυσικά, αντανακλάται και στο περιεχόμενο της εφημερίδας και συνεπώς συμβάλλει στην απώλεια της μαχητικότητας και της αξιοπιστίας της. Κι εφόσον όπως μας μετέφερε ο εκπρόσωπός μας, Πάνος Σώκος, επιθυμία της ιδιοκτησίας είναι η εφημερίδα να ελέγχει την εξουσία, οφείλουμε για έναν ακόμα λόγο να απαντήσουμε γιατί αυτό δεν συμβαίνει επαρκώς.
Τα προβλήματα που εντοπίζουμε είναι τα εξής:
1. Πολλά ρεπορτάζ που ενοχλούν την εξουσία (πολιτική και οικονομική) είτε απορρίπτονται εκ των προτέρων όταν προτείνονται, είτε απαξιώνονται, είτε μπαίνουν στο συρτάρι, είτε ψαλιδίζονται και γίνονται άνευρα.
2. Το τελικό κείμενο που δημοσιεύεται με την υπογραφή μας δεν μας εκφράζει πάντα 100% . Επιπλέον, δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τις παρεμβάσεις που γίνονται, παρά μόνο μετά τη δημοσίευση.
3. Δεν αξιοποιούνται όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν συντάκτες πολλών ταχυτήτων. Δεν υπάρχουν καθαροί και κοινοί κανόνες για όλους.
4. Κατά περιόδους ορισμένοι διαπιστώνουν ότι έχουν μπει “στο ψυγείο” και συμπεραίνουν ότι αυτό σχετίζεται με διαμαρτυρίες ή κριτική που έχουν ασκήσει επί των θεμάτων….
5. Υπάρχουv άλλοι που νιώθουν έντονα πως επί χρόνια και συστηματικά καταπατάται η επαγγελματική και προσωπική τους αξιοπρέπεια….
6. Συχνά η πίστη του συντάκτη για το ρεπορτάζ του και η υποστήριξη της αξίας αυτού του ρεπορτάζ χαρακτηρίζεται εμμονική, ενώ ο ίδιος προσβάλλεται.
7. Πολλοί έχουν υποστεί ψυχολογική βία. Την ίδια που υπέστησαν και συνάδελφοι μας που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τα τελευταία χρόνια χωρίς να μιλήσουν γι’ αυτό. Κι αυτό γιατί όσοι προσπάθησαν να πουν κάποια κουβέντα είδαν την πόρτα της εξόδου….
Η κοινή διαπίστωση ότι τα παραπάνω προβλήματα δεν παρατηρούνται σε ένα μόνο τμήμα της εφημερίδας, καταδεικνύει μια παθογένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειλικρίνεια και αίσθηση ευθύνης από όλους μας, σε όλα τα επίπεδα….
….Τέλος, ζητάμε από αυτή τη συνέλευση να παραμείνει ανοιχτή, διασφαλίζοντας ότι πρακτικές, όπως αυτές που περιγράψαμε, πλέον ανήκουν οριστικά στο παρελθόν”.»

Iστορίες Ελευθεροτυπίας – βίοι παράλληλοι

Δείτε τι έγραφε το mediablog.gr στις 7 Μαρτίου του 2007 λίγη ώρα μετά την απόλυση Φυντανίδη από την Ελευθεροτυπία:
«Ο διευθυντής της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ Σεραφείμ Φυντανίδης παραιτήθηκε ή εξαναγκάστηκε σε παραίτηση πριν από λίγα λεπτά για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους από τη διεύθυνση του συγκροτήματος.
Οι εργαζόμενοι στο κτίριο της οδού Μίνωος – που αυτή την ώρα κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τη στάση τους- πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή σχετίζεται με τη μετά-Κίτσο εποχή και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης που ξεκίνησε "κόβοντας" τους υψηλότατους μισθούς ορισμένων από τα πιο ιστορικά στελέχη της εφημερίδας όπως του Γιώργου Βότση και του Κυρ.
Ποιός θα είναι ο αντικαταστάτης του εφόσον γίνει δεκτή η παραίτηση; Φαβορί στην κούρσα της διαδοχής είναι δυο αξιόλογα στελέχη. Ο διευθυντής σύνταξης του καθημερινού φύλλου Βαγγέλης Παναγόπουλος και ο διευθυντής σύνταξης του κυριακάτικου Γιάννης Βλαστάρης που εδώ και καιρό περιμένουν υπομονετικά τις εξελίξεις στο συγκρότημα…»

Τα σκόρδα και η χλόη




















Συζητήσεις επί συζητήσεων σε όλα τα τηλεοπτικά «μεσημεριανάδικα» για τα αίτια θανάτου του Νίκου Κακαουνάκη, με αφορμή την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης και τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Ολες οι ξανθιές της τηλεόρασης ανέλυσαν ενδελεχώς το θέμα έχοντας ως καλεσμένους γνωστούς και έγκυρους δημοσιογράφους. Στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά πήγε ο Κώστας Τσαρουχάς ενώ στη Βάσια Λόη μίλησε ο Σπύρος Καρατζαφέρης. Τελειώνοντας την ανάλυσή του ο Καρατζαφέρης μίλησε για τα στραβά του συστήματος υγείας και έκανε λόγο για παντοκρατορία των καθηγητών - διευθυντών στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι ακόμη και σπουδαίοι γιατροί στέκονται σούζα μπροστά τους. «Και εγώ που να πάω κύριε Καρατζαφέρη μου για το πόδι μου που έχω γκρεμοτσακιστεί και με πονάει»!.. Με αυτή την φράση κλειδί η Βάσια Λόη (αλήθεια, ποιος την δέχτηκε στην ΕΣΗΕΑ;) έκλεισε το θέμα και πήγε στο επόμενο που ήταν ο ξυλοδαρμός του Κωστέτσου…

Ο κυρ Σταύρος, ο Χρήστος και ο Γιάννης...


Πρετεντέρη ή Μεμή, θα επιλέξει για το ΔΣ ο Ψυχάρης;
Η τοποθέτηση του δικηγόρου και μέλους του ΔΣ του ΔΟΛ, κ. Ιωάννη Μάνου ως προέδρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, δίνει την ευκαιρία στον νέο αφεντικό της Μιχαλακοπούλου, Σταύρο Ψυχάρη να στείλει άλλο ένα μήνυμα, εντός και εκτός: Θα προτείνει τον Χρήστο Μεμή για την κάλυψη της θέσης του ΔΣ ή τον Γιάννη Πρετεντέρη; Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μέλος δεν πρόκειται να έχει καμία αρμοδιότητα, αφού πρόκειται για μη εκτελεστικό μέλος και ως εκ τούτου χωρίς δικαίωμα ψήφου. Οι περισσότερες πιθανότητες – σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γέρνουν προς την πλευρά του Χρήστου Μεμή. Ωστόσο, ως μετρ του είδους ο Σταύρος Ψυχάρης πρόκειται αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την ευκαιρία για να χρυσώσει το χάπι σε κάποιους και παράλληλα να στείλει τα μηνύματά του προς πάσα κατεύθυνση. Πάντως ο Γιάννης Πρετεντέρης αν και έχει επιστρέψει από τις διακοπές του και εμφανίζεται στο Βήμα, συμπεριφέρεται περίεργα σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι ώρες και οι μέρες είναι κρίσιμες για το τι μέλλει γενέσθαι και σίγουρα θέλει εμπράκτως να δείξει το «μαγαζί» ότι θα έχει ρόλο την επόμενη μέρα στον ΔΟΛ.
Πηγή: enimerosi24.gr

Ομοιότητες...

Murray Perahia (πιανίστας) και Κώστας Σημίτης (πολιτικός)


Terry Gilliam (σκηνοθέτης) και Ευάγγελος Βενιζέλος (πολιτικός)


Γιώργος Παπανδρέου (πολιτικός) και Μάικλ Φέλπς (κολυμβητής)
Πηγή: unafatsa.blogspot.com

ΟΛΑ ή ΤΙΠΟΤΑ!


Δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο Θέμος Αναστασιάδης με την απόφαση του Γιάννη Λάτσιου να βάλει την εκπομπή "Ράδιο Αρβύλα" στις 11 το βράδυ, μια ώρα πριν ξεκινήσει το "ΌΛΑ". Ολοι θεωρούν τουλάχιστον παράλογο το να διαδέχεται η μια εκπομπή την άλλη και να έχουν το ίδιο concept (σατιρικά βίντεο κλπ). Λέγεtαι και γράφεται (enimerosi24.gr) ότι «ο Θέμος αντέδρασε έντονα στην απόφαση και δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις»!
Με το θέμα ασχολήθηκε και το team της Φαίης Σκορδά στο «Μπλα μπλα» με την Ρούλα Κουσκουρή (ποια είναι αυτή;) να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του Λάτσιου και του ΑΝΤ1 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί ένας παρουσιαστής(!) να καθορίζει το πρόγραμμα του σταθμού και πρέπει να πειθαρχήσει στις όποιες αποφάσεις». Υπήρξε κι αντίλογος (χλιαρός) ότι «ο Θέμος δεν είναι ένας απλός παρουσιαστής» κλπ. Θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις...

Ο «άνανδρος» και ο Βασίλειος...




Ποιός χάλασε το όμορφο πρόσωπο του Βασίλειου Κωστέτσου; Σύμφωνα με τα γραφόμενα του ίδιου στο facebook χτυπήθηκε μπροστά στους φίλους του την ημέρα της ονομαστικής εορτής του από έναν «άνανδρο». Τις φωτογραφίες τις ανέβασε ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα «για να βλέπει και να θυμάται» αυτός που τον χτύπησε... Δυστυχώς, πάει χάθηκαν οι άνδρες αγαπητέ Βασίλειε...

ΘΕΜΟΣ: Ποιοί θέλουν να αγοράσουν την Ελευθεροτυπία



Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές του Θέμου Αναστασιάδη στο ΘΕΜΑ και στην στήλη του Phd για το θέμα της Ελευθεροτυπίας:
«Δεν θέλω να κάνω τον Καζαμία του κλάδου, αλλά βλέπω κάτι περίεργα πράγματα που προδιαγράφουν εξελίξεις. Κάποια «ακαταλαβίστικα» για τους πολλούς σχόλια της Μάνιας κρύβουν το μυστικό (;) για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των ημερών για τους εντός της Ιερουσαλήμ. Συμβαίνει κάτι με την «Ελευθεροτυπία» και ΤΙ; Ποιοι θέλουν να την αγοράσουν και, ΑΝ υποθέσουμε ότι υπάρχει πρόθεση να πουληθεί, είναι αυτό ΕΦΙΚΤΟ; ✖✖✖Γιατί η περίπτωση της ιστορικής και όντως καλής εφημερίδας (στην οποία είχα την τύχη να υπηρετήσω και να ευημερήσω... χάρη στον μακαρίτη τον Κακαουνάκη, που με βούτηξε μέσ’ απ’ τα χέρια του ΔΟΛ τελευταία στιγμή, και με πήγε χεράκι-χεράκι στον Κίτσο) είναι πολύ ΕΙΔΙΚΗ. ✖✖✖ Δεν αγοράζεται «πακέτο» μαζί με τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ της, οι οποίοι είναι και το μεγάλο κεφάλαιό της. ΕΝΑ κεφάλαιο είναι ο ΤΙΤΛΟΣ, και το δεύτερο οι δημοσιογράφοι! Τι αξίζει δηλαδή; Το ακίνητο στον Νέο Κόσμο ή τα τυπογραφεία; Αυτά είναι της πλάκας – αν δεν έχεις τους δημοσιογράφους μαζί σου, πόσο μάλλον τους ειδικής ψυχοσύνθεσης συναδέλφους της «Ε», που είναι μεν από τους πιο έμπειρους του κλάδου, αλλά και «δύσκολοι» με την καλή έννοια σε πολλά θέματα. ✖✖✖ Ευαίσθητοι ή υπερευαίσθητοι, ας το πει ο καθένας όπως θέλει, το ζήτημα είναι ότι δεν βλέπω εύκολο το να μπαίνει μέσα ο «Χ» επιχειρηματίας, είτε απ’ το πουθενά είτε από δω δίπλα, και να πει «καλημέρα σας, ήρθα... και σας ΑΓΟΡΑΣΑ». Δεν νομίζω ότι θα περάσει και πολύ καλά, ΕΚΤΟΣ αν... ✖✖✖ Εκτός ΑΝ δημιουργηθεί με κάποιο τρόπο μια νέα δυναμική αναγέννησης της εφημερίδας, με μπροστάρηδες τους ίδιους τους δημοσιογράφους, και δη την ενδιάμεση γενιά, που δεν είναι συνδεδεμένη ούτε με «κολλημένες αντιλήψεις», αλλά ούτε και με πατεντάτες αποτυχίες. Λέω γω τώρα... ✖✖✖ Θα μου πεις... είναι ΔΙΚΗ σου δουλειά; Τι σε ΚΟΦΤΕΙ; ✖✖✖ Δική μου δεν είναι, αλλά με κόφτει το να υπάρχουν ανεξάρτητες εφημερίδες και όχι ελεγχόμενα συγκροτήματα, έστω κι αν -ως γνωστόν- ορισμένοι από την «Ε» διακατέχονται από την εμμονή ότι ο υποφαινόμενος και το «Πρώτο Θέμα» πρέπει να είναι οι πρώτοι στόχοι τους. Αν το σκέφτονταν λίγο διαφορετικά, ίσως και να ήταν καλύτερα για όλους».

Δραματικές εξελίξεις στην Ελευθεροτυπία - Βλαστάρης: Η εφημερίδα των συντακτών έγινε εφημερίδα των χαφιέδων και των κοριών



Αναστάτωση επικρατεί στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία μετά την τηλεφωνική απόλυση του διευθυντή του κυριακάτικου φύλλου Γιάννη Βλαστάρη και τις επιθετικές εξαγορές της μετοχής στο Χρηματιστήριο σε ποσοστό άνω του 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Φήμες αναφέρουν ότι πίσω από τις εξαγορές βρίσκεται το επιχειρηματικό δίδυμο των Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη. Ακούγεται ότι η Μάνια Τεγοπούλου θέλει να λειτουργήσουν το ημερήσιο και το κυριακάτικο φύλλο υπό ενιαία διεύθυνση με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
Κατά την διάρκεια της συνέλευσης που συγκάλεσαν οι εργαζόμενοι για να συζητήσουν τις εξελίξεις κυκλοφόρησε και ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Γιάννη Βλαστάρη ο οποίος αναφέρεται σε σχέδιο υπονόμευσής του και καταγγέλλει οτι «...τους τελευταίους μήνες η εφημερίδα διοικείται ανορθόδοξα από ένα παρα-οργανο εκτός γραφείων (αλλά με κάποιους χαφιέδες ανάμεσά μας) που αποφασίζει και διατάζει πέραν της δημοσιογραφικής ιεραρχίας...». Την επιστολή του κλείνει με μια συμβουλή προς τους εργαζόμενους: «...να προσέχετε τα τηλέφωνα και τα mail σας. Η “εφημερίδα των συντακτών” ίσως έχει ήδη γίνει ‘εφημερίδα των κοριών’”»!

Στην επιστολή του ο Γ. Βλαστάρης αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Συνάδελφοι,
Λυπάμαι που οι τελευταίες εξελίξεις με αναγκάζουν να επικοινωνήσω μαζί σας με αυτόν τον “ψυχρό” ηλεκτρονικό τρόπο. Είναι χρέος μου, όμως, να μιλήσω. Χρέος μου απέναντι στην αλήθεια, στα τριάντα χρόνια επαγγελματικής μου ζωής και στα είκοσι... χρόνια που συμπλήρωσα στην Ελευθεροτυπία. Η συγκυρία, άλλωστε, προσφέρει έναν χαρακτηριστικό συμβολισμό: Την ώρα που η “Κυριακάτικη” επιστρέφει στην κορυφή των κυκλοφοριών και ο διευθυντής της συμπληρώνει μια εικοσαετία στην εφημερίδα, η ιδιοκτησία … τον απομακρύνει! Και μάλιστα, παρά τη διαφωνία του φυσικού του προϊσταμένου, του εκδότη Θ. Τεγόπουλου....
....ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα από τηλεφώνου ο κ. Θ. Τεγόπουλος μου ανακοίνωσε με βαριά καρδιά και σπασμένο τόνο στη φωνή του ότι πρέπει να αποχωρήσω από την εφημερίδα γιατί η κυρία Τεγοπούλου “δεν σε θέλει, δεν σε θέλει”. Του επεσήμανα ότι ένας διευθυντής φεύγει από τη θέση του όταν έχει υποπέσει σε δημοσιογραφική γκάφα, όταν έχει διαφωνήσει με την εκδοτική “γραμμή” ή όταν παραμελεί τα καθήκοντά του. Κάτι από τα παραπάνω δεν συντρέχει και συνεπώς, ζητώ την κάλυψή του. Δήλωσε αδύναμος και με πληροφόρησε ότι η ιδιοκτησία σχεδιάζει ενσωμάτωση των εκδόσεων και απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού. Προφανώς εγώ θεωρήθηκε ότι ειμαι εμπόδιο στο σχέδιο....
....Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ
Ο διευθυντής της Κυριακάτικης ανέχτηκε πολλά, έκανε ελιγμούς και υποχωρήσεις, πειθάρχησε σε σπασμωδικές αποφάσεις της εργοδοσίας. Δεν έχασε όμως το δικαίωμα της γνώμης του. Έπρεπε λοιπόν να υπονομευθεί: Να γίνει “βενιζελικός”, “γιάπης”, “κνίτης”, “ντοράκης”, “λογοκριτής”. Και οι κατηγορίες αυτές να γίνουν βεβαίως βούκινο από τους ανταγωνιστές της εφημερίδας. Σε όλα αυτά απαντούν οι τίτλοι μας: “Της διαπλοκής το κάγκελο”, “Προσοχή έρχεται βροχή, έρχεται Ντόρα”, “Έτσι θα κυβερνήσω” – πρώτη συνέντευξη του Γ. ΠΑΠ. μέτά την προκήρυξη των εκλογών. Οι “ανώνυμοι” υπονομευτές μου (από την Αριστέα Μπουγάτσου μέχρι – άκουσον, άκουσον – τη Σίσσυ Αλωνιστιώτου, για παράδειγμα) δεν θα μπορούσαν ποτέ ούτε να τους σκεφτούν, ούτε να τους γράψουν, ούτε να καμαρώσουν γι’ αυτούς. Τους μένει μόνο το κόμπλεξ, ο φθόνος, η ανεπάρκεια.
ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Όπως όλα δείχνουν, δυστυχώς η εφημερίδα μας μπαίνει στην τελευταία της φάση, η οποία ωστόσο μπορεί να έχει πολλά επεισόδια....
....Απέναντι στα επερχόμενα, επιτρέψτε μου να ζητήσω από όλους εσάς, τους “εκτός κυκλώματος” να σκεφτείτε σοβαρά όσα προανέφερα. Να ζυγίσετε και να απορρίψετε τις εύκολες κατηγόριες που θα ακουστούν μετά. Να υπερασπιστείτε τη δουλειά απομονώνοντας τους χαφιέδες και τους μέτριους. Και βέβαια να με συγχωρέσετε αν στη διάρκεια αυτών των είκοσι χρόνων πίκρανα κάποιους από σας πιεζόμενος από την καθημερινότητα. Δεν το ήθελα.
Σας χαιρετώ,
Γιάννης Βλαστάρης.

Υ.Γ. Ποιος ξέρει, μπορεί να ξαναβρεθούμε στη δουλειά. Στο μεταξύ, να προσέχετε τα τηλέφωνα και τα mail σας. Η “εφημερίδα των συντακτών” ίσως έχει ήδη γίνει ‘εφημερίδα των κοριών’”. »

Ο πανελίστας


Εβλεπα πάλι τις ειδήσεις στο STAR ( το «χούι» δεν κόβεται) και μου κίνησε την προσοχή το (εκτενέστατο) ρεπορτάζ για «γνωστό πανελίστα που παρενοχλεί σεξουαλικά τις γυναίκες που παρευρίσκονται στο πάνελ και το ίδιο κάνει με δόκιμες νεαρές συνεργάτιδες του στο ηλεκτρονικό μέσο όπου εργάζεται και στις οποίες υπόσχεται επαγγελματική ανέλιξη αν βγούν ραντεβού μαζί του». Κανένας, δεν κατάλαβε τίποτε. Ποιος λοιπόν ο λόγος για το ρεπορτάζ; Ποιόν ενδιαφέρει; Μήπως ήθελαν να στείλουν μήνυμα σε κάποιον; Τρέχα γύρευε...

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Εξεπλάγην!


Ο συλληφθείς, του… συλληφθεί (ή μήπως του συλληφθή)!
Το ακούσαμε και αυτό σε ρεπορτάζ
αστυνομικού συντάκτη
στις ειδήσεις της κρατικής ΝΕΤ
την Κυριακή το βράδυ…

Κοινή η μοίρα των θνητών...


Εβλεπα στο STAR (έχουμε και βίτσια) ρεπορτάζ από την κηδεία του Νίκου Κακαουνάκη. Εκτός από τους Κρητικούς με τις μαντινάδες, το κανάλι εστίασε και στα στεφάνια που είχαν σταλεί: Ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη (όπα!) και πλείστοι άλλοι... Αμα «φύγεις» φίλε, όποιος κι αν είσαι , όποιοι κι αν στείλουν στεφάνι, δεν αλλάζει τίποτε...

Ουδείς μωρότερος...

Σουηδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όσοι δεν εκτονώνουν το θυμό τους στο χώρο εργασίας τους και μάλιστα απέναντι στα αφεντικά τους έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό σε σύγκριση με αυτούς που ξεσπούν έντονα και εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Ναι, αλλά δεν μας λένε οι «επιστήμονες» τι θα γίνει αν βρίσεις το αφεντικό σου και αυτό (φυσικά) σε απολύσει… Τότε κινδυνεύεις -εκτός από κατάθλιψη- να υποστείς και εγκεφαλικό από τη στενοχώρια που θα είσαι άνεργος, χώρια που θα σε παρατήσουν όλοι (γκόμενες, φίλοι, συγγενείς)…

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!

Αυτός ο χρόνος είμαι σίγουρος οτι μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις (θέλω να ελπίζω μόνο ευχάριστες). Το 2010 είναι η χρονιά που πολλοί πιστεύουν οτι θα μας ζορίσει όλους (οικονομικά, συναισθηματικά κλπ). Εσείς όμως μην μασάτε γιατί θα έχετε τους zoornalistas, τους αντάρτες των ζωολογικών κήπων.
Επιτέλους τα ζώα θα βγούν από τα κλουβιά τους και θα επιστρέψουν στη ζούγκλα, εκεί όπου πραγματικά ανήκουν. Και θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό, να είστε σίγουροι!