ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Αλήθειες και ψέματα για το Wikileaks

Με αφορμή τη γνωστή ιστορία του Wikileaks (με τη σύλληψη του Assange και την Operation: Payback) και σε συνδυασμό με την αναδημοσίευση των zoornalistas «Πόλεμος στο διαδίκτυο» από το enet.gr , λάβαμε διαφωτιστική επιστολή από (γνωστή και μη εξαιρετέα) αναγνώστρια που μάλλον βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Την δημοσιεύουμε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση:

«Είναι πολύ αστείο -για να μην πω γελοίο- όταν δημοσιογράφοι προσπαθούν να αναλύσουν τέτοιες επιχειρήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο, έχοντας μαύρα μεσάνυχτα. Και είναι αστείο, γιατί βλέπεις πόσο μακριά βρίσκονται από τα γεγονότα που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Η Operation: Payback έχει ξεκινήσει όταν έκλεισε το γνωστό PirateBay και είχε σαν στόχο δισκογραφικές εταιρείες, sites καλλιτεχνών που είχαν κάνει δηλώσεις δημόσια κατά της πειρατείας, καθώς και μεγάλες εταιρίες σχετικές με τα πνευματικά δικαιώματα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν γεννήθηκε ξαφνικά μεσα σε ένα βράδυ και για χάρη του Wikileaks και τη σύλληψη του Assange (ασχέτως αν τώρα το....ανακάλυψαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι). Είναι μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στο /b/ του 4chan.org . Ο λόγος που αυτοαποκαλούνται "Ανώνυμοι" (εκεί γέλασα δυνατά, γιατί είναι πασιφανές ότι όποιος έγραψε το άρθρο δεν γνωρίζει τι του γίνεται) είναι γιατί στο 4chan οι χρήστες δεν είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν όνομα κατά τον σχολιασμό τους, με αποτέλεσμα όλοι να φαίνονται ως anon. Με τα χρόνια αυτό έγινε μια ολόκληρη διαδικτυακή κουλτούρα. Για την ιστορία, από το 4chan έχουν βγει πολλά web trends όπως τα γνωστά lolcats. Δεν είναι κακό κάποιος να μην γνωρίζει, αλλά είναι πολύ κακό να θέλει να γράψει γι' αυτό αν δεν έχει κάνει πρώτα μια σχετική έρευνα. Σας παραθέτω μερικά links, αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα:

http://www.slyck.com/story2138_Operation_Payback_Targets_IFPI_Warner_Brothers_in_Response_to_Pirate_Bay_Verdict
http://thenextweb.com/uk/2010/10/17/anonymous-takes-down-government-website-in-operation-payback/
http://www.slyck.com/story2134_OperationPayback_Attacks_Will_Continue

Υ.Γ. Καλό θα ήταν να προωθήσετε το slyck.com . Είναι πολύ καλό site που ασχολείται με τέτοιου είδους ειδήσεις. Ίσως φανεί σε κάποιους χρήσιμο στο μέλλον, όταν θα χρειαστεί να γράψουν κάτι παρόμοιο.
Κι άλλο ένα σχετικό άρθρο που ανέβασε το TIME: http://techland.time.com/2010/12/09/operation-payback-who-are-the-wikileaks-hactivists/