ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

O καθένας (εκδότης και εργαζόμενος) παίρνει το δρόμο του

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΩΣ
ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ (2)


Με βασικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Καταγγελία από τους εργαζομένους στην «Ε»: ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ» κυκλοφόρησε σήμερα η Ελευθεροτυπία (της Παρασκευής). Στο κύριο άρθρο της καταγγέλονται οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που όπως φάνηκε «δεν επιθυμούσε να αφήσει την απεργία να εξελιχθεί μόνο στους συγκεκριμένους εκδότες - μεγαλοεπιχειρηματίες κ.κ. Αλαφούζο, Μπόμπολα και Ψυχάρη».

Επισημαίνεται πως «η γενίκευση της απεργίας θα άφηνε αλώβητους τους συγκεκριμένους εκδότες και θα έβλαπτε μόνον όποιον αρνιόταν να βγάλει προκατασκευασμένο απεργοσπαστικό κυριακάτικο φύλλο σήμερα, Παρασκευή. Δηλαδή την "Ε"».

Το άρθρο – καταγγελία (στο enet.gr) καταλήγει ξεκαθαρίζοντας πως «οι συντάκτες και το υπόλοιπο προσωπικό της εφημερίδας αποφάσισαν να εκδώσουν κανονικά την «Ε» αύριο Σάββατο και την «Κ.Ε.» την Κυριακή, υπηρετώντας τους αναγνώστες, τους πολίτες, τη δημοσιογραφία της πληροφόρησης και όχι τη δημοσιογραφία της διαπλοκής».
Εδώ κάποιος θα αποτολμήσει το ερώτημα: Δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι συντάκτες, που δεν εργάζονται στην Ελευθεροτυπία, υπηρετούν την δημοσιογραφία της διαπλοκής; Ας είναι.

Από όλη αυτή την ιστορία ένα είναι σίγουρο: Αν η Μάνια Τεγοπούλου αποφασίσει να προχωρήσει κάποια στιγμή (η κρίση θα τραβήξει) σε οποιαδήποτε απόλυση, περικοπή μισθών, εντατικοποίηση εργασίας κλπ θα βρει απέναντί της το σύνολο των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας. ΄Η μήπως όχι;..

Πολλοί βέβαια λένε οτι ουδείς μπορεί να.... παραβλέψει την ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην Ελευθεροτυπία και στο ιδιότυπο καθεστώς που επικρατεί στη σχέση μεταξύ εκδοτών και συντακτών.
Θυμίζουμε ότι στη Μίνωος οι συντάκτες δεν δίστασαν να κοντραριστούν στα ίσια τον περασμένο Απρίλιο με την εκδότριά τους όταν αυτή προσπάθησε να μπλεχτεί στη δουλειά τους καταγγέλοντάς την για λογοκρισία.
Η Ελευθεροτυπία ακόμη και τα πρωτοσέλιδά της τα είχε αφιερώσει τότε σε αυτή την διαμάχη δίνοντας λόγο και χώρο στις διαφωνίες των συντακτών χωρίς φτιασίδια ή καλλωπισμούς. Τότε (δείτε τι έγραφαν οι zoornalistas) δεν είχε διστάσει να κάνει αυτοκριτική και να δημοσιοποιήσει όλες τις απόψεις για ένα θέμα που αφορούσε την ιδιοκτησία, τη διεύθυνση και τους συντάκτες της εφημερίδας σχετικά με τη γραμμή, τα λάθη ή τις παραλείψεις του εντύπου.