ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αντίθετοι στην 48ωρη απεργία και οι συν-εργάτες του Χατζηνικολάου




Στην αντεπίθεση περνούν οι εκδότες-δημοσιογράφοι που οι εφημερίδες τους κυκλοφορούν μόνο την Κυριακή και θεωρούν ότι πλήττονται από την 48ωρη της ΕΣΗΕΑ τη στιγμή, που όπως λένε, στα «μαγαζιά» τους δεν υπάρχει πρόβλημα.
Πρώτα ήρθε το ψήφισμα των εργαζόμενων στο Θέμα και στο protothema,gr την περασμένη εβδομάδα όπου γινόταν λόγος για την αναγκαιότητα στοχευμένων κινητοποιησεων των Ενώσεων και των σωματείων στα μαγαζιά που γίνονται απολύσεις και περικοπές.
Σειρά είχε χθες το ψήφισμα των εργαζομένων στη Real News και στον ραδιοσταθμό Real Fm. Οι συν-εργάτες του Νίκου Χατζηνικολάου καλούν την ΕΣΗΕΑ «να επανεξετάσει την στάση της, να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων και να μην επιτρέψει το σημερινό πρόβλημα να συμπαρασύρει όλα τα Μέσα Ενημέρωσης».
Αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι στην 48ωρη απεργία αλλά θεωρούν ότι «η προκήρυξη απεργίας για την 17η και 18η Δεκεμβρίου 2010, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά βυθίζει σε... προβληματικότητα και τα υπόλοιπα υγιή Μέσα –όπως το δικό μας (τους) - και ταυτόχρονα συσκοτίζει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκδότη Χατζηνικολάου στον Real Fm όπου είχε ξεκαθαρίσει: «Εμείς την Κυριακή θα κυκλοφορήσουμε. Δεν έχετε δικαίωμα κύριοι της ΕΣΗΕΑ να κάνετε απεργία. Ακόμα και αν χρειαστεί να τυπώσουμε σε φωτοτυπικό εμείς θα κυκλοφορήσουμε.
Ελάτε να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση. Δεν έχετε δικαίωμα να κλείσετε υγιείς επιχειρήσεις επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται άσχημα στους εργαζόμενους. Το ίδιο σας λέει και ο Θέμος Αναστασιάδης από το Πρώτο Θέμα, το ίδιο και η Μάνια Τεγοπούλου από την Ελευθεροτυπία.
Μήπως κάποιοι θέλουν να κλείσουν και αυτούς που πηγαίνουν καλά;
Δεν θα μας κλείσετε εσείς την εφημερίδα, μια Κυριακή που θεωρείται η καλύτερη διαφημιστικά για όλο τον Τύπο»...

Σχετικά με τις δηλώσεις Χατζηνικολάου γράφει το μπλογκ katalipsiesiea : «Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την άποψη του κ. Χατζηνικολάου ότι η προσεχής απεργία των ΜΜΕ πρόκειται «να κλείσει υγιείς επιχειρήσεις επειδή κάποιοι (άλλοι εκδότες) συμπεριφέρονται άσχημα στους εργαζομένους, καθώς κάποιοι θέλουν να κλείσουν και αυτούς που πηγαίνουν καλά». Δήλωσε μάλιστα έτοιμος να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση!
Και γιατί να μην την υπογράψει άλλωστε; Η συλλογική σύμβαση είναι ένα κουρελόχαρτο για τον κ. Χατζηνικολάου, αφού αναγκάζει τους εργαζόμενούς του να δουλεύουν με μπλοκάκια και με μισθούς πολύ χαμηλότερους από αυτούς που ορίζει η ΣΣΕ.
Γιατί, αυτοί «που πηγαίνουν καλά», όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά, είναι πράγματι οι ιδιοκτήτες δημοσιογραφικών ομίλων που κερδίζουν από τις επιχειρήσεις τους, κρατώντας τους μισθούς των εργαζομένων τους σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι που έδιωξε μαζικά όσους/ες δούλευαν με μπλοκάκια στην εφημερίδα του...».