ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η Αγγελική και ο Μαρίνος περιμένουν

της Λίνας Παπαδάκη / protagon.gr

Ξαναπήγα στο «Μητέρα» μετά από ένα τηλεφώνημα της Αντιγόνης Κοντοπούλου. Είναι παιδίατρος και η επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου. Αυτές τις ημέρες βγάζουν ανακοινώσεις στον Tύπο για παιδιά που περιμένουν οικογένεια. Η Αγγελική και ο Μαρίνος «αναζητούν γονείς μέσω της μακρόχρονης αναδοχής ή υιοθεσίας».

Την Αγγελική την είχα γνωρίσει πριν ένα χρόνο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε γράψει γι’ αυτήν στα Νέα: «Αυτό το κορίτσι το αρνήθηκαν δύο φορές. Η φυσική της μητέρα ήταν ανύπαντρη και 55 ημερών την έδωσε σε μια άλλη γυναίκα για να τη φροντίσει με σκοπό κάποια στιγμή να την υιοθετήσει. Η Αγγελική όμως παρουσίασε συμπτώματα αυτισμού και η υποψήφια θετή της μάνα την παραμελούσε. Δυόμιση χρονών τη φέρανε με εισαγγελική εντολή στο Μητέρα. Ήταν βρώμικη, αχτένιστη και δεν δεχόταν να την ακουμπήσει κανείς. Η φροντίδα των βρεφοκόμων γκρέμισε σιγά - σιγά τα τείχη».

Η Αγγελική ακόμη περιμένει. Είναι το μεγαλύτερο απ’ τα 84 παιδιά του Κέντρου. Έχει ψηλώσει, φτιάχνει μόνη της τα μαλλιά της κοτσίδια και δεν βγάζει από πάνω της τα χρωματιστά παπούτσια. Αυτή είναι η τελευταία της ευκαιρία να... αποϊδρυματοποιηθεί. Εξακολουθεί να ζωγραφίζει και τελευταία της αρέσει να φτιάχνει χάρτινες βάρκες. Βουτιά δεν έχει κάνει ποτέ. Θάλασσα δεν έχει χορτάσει.

Ο Μαρίνος όταν πήγα στο Περίπτερο κοιμόταν, ήταν ήρεμος, σχεδόν χαμογελαστός. Ξανθός, πλησιάζει τα 4, κάτω από την κούνια του έχει κούτες με παζλ. Τα τακτοποιεί μόνος του και κάθε φορά που τελειώνει ένα, τρέχει στη «μαμά» για να ακούσει το μπράβο. Παρουσιάζει βραδύ ρυθμό εξέλιξης κυρίως στο λόγο. «Σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, με ενθάρρυνση, μπορεί να αναπτύξει το δυναμικό του», θα μου πει η κ. Κοντοπούλου.

Η διαδρομή των παιδιών που σκοντάφτουν στα αγγελικά πρότυπα, πονάει. Η κοινωνία και η ευαισθησία σε αυτά τα θέματα ακόμα δεν συναντιόνται.


Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, τηλεφωνείστε στα 210.2640614 και 210.2627155 κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 8 το πρωί έως τις 13.30.