ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ψαριανός: Με το ζόρι ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ!..

της Παναγιώτας Μπίτσικα / Βήμα

Επισημοποιείται σήμερα η διάσπαση στον Συνασπισμό καθώς, εκτός απροόπτου, ανεξαρτητοποιούνται μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ και επιθυμούν την απεμπλοκή από την πολιτική συμμαχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κκ. Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης και Θ. Λεβέντης αναμένεται να δηλώσουν στη Βουλή ανεξάρτητοι βουλευτές που αναφέρονται στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ο κ. Κουβέλης έχει προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ανένταχτος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρ. Ψαριανός έχει ήδη ανακοινώσει δημόσια ότι ανεξαρτητοποιείται.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν χθες ο κ. Ψαριανός, ο οποίος σχετικά με την επιλογή του να ανεξαρτητοποιηθεί υπογράμμισε μιλώντας στον Βήμα FΜ: «Με το ζόρι ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ήμουν υποψήφιος, γιατί αυτός ο χώρος που ήθελε να καλύψει ο ΣΥΝ της Ανανεωτικής Αριστεράς έχει μείνει κενός. Ο ΣΥΝ διολίσθησε σαν ένα ΚΚΕ Β΄. Είναι ένα πράγμα νεο-ΚΚΕ, ένα καινούργιο ΚΚΕ με ολίγον από “γκρουπούσκουλα”»...

Αγεφύρωτο είναι πια το χάσμα μεταξύ των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας που αποχώρησαν από το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ και της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου. Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι στην Κουμουνδούρου αντιπροσωπεία της Ανανεωτικής Πτέρυγας (Θ. Μαργαρίτης, Στ. Μπαγεώργος, Δ. Χατζησωκράτης, Χρ. Μαυροκεφαλίδης) με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρα και ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ ( Δ. Βίτσας, Τ. Κορωνάκης , Π. Λαφαζάνης, Στ. Λεουτσάκος , Κ. Πουλάκης ). Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΣΥΝ επαναδιατυπώθηκε η προτροπή προς τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας να παραμείνουν στο κόμμα και στην ΚΟ με την οποία εκλέχθηκαν.

Οπως επεσήμανε στο «Βήμα» το κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας κ. Σπ. Λυκούδης, «οι συμβιβασμοί γίνονται πριν ή κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου. Δεν γίνονται μετά και με απόφαση συνεδρίου που έχει σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολισμό τον οποίο αρνούμαστε».
Από την άλλη, ο κ. Ν. Βούτσης, από τα στελέχη πρώτης γραμμής στη νέα πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στην Κουμουνδούρου, επισημαίνει ότι σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης «οι μόνες κόκκινες γραμμές που πρέπει να τίθενται είναι από τη μια οι ανάγκες όλων των εργαζομένων και από την άλλη η ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Δεν δικαιολογούνται κόκκινες γραμμές που έχουν αναφορά σε ιδιαιτερες θέσεις και εύλογους προβληματισμούς» .
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κουμουνδούρου για τη συνάντηση με τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στο ότι «σε σχέση με τους βουλευτές μέλη του κόμματός μας, είναι γνωστό πως μόλις προ ολίγων μηνών εκλέχτηκαν με τη σημαία του συμμαχικού μας σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν, υπερασπιζόμενοι την εκλογική διακήρυξη και το πρόγραμμα, βάσει του οποίου εκλέχθηκαν στη Βουλή».

Αναμένεται ότι στελέχη της Κουμουνδούρου, εφόσον οι βουλευτές προχωρήσουν σε ανεξαρτητοποίηση, θα θέσουν ως πολιτικό και ηθικό ζήτημα τη διατήρηση της βουλευτικής έδρας. Εξάλλου η ηγεσία του ΣΥΝ επισημαίνει- όποια και αν είναι τελικά η συνέχεια των κινήσεων των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα εντάσσονται σε έναν αντιπαραθετικό πολιτικό σχεδιασμό». Μετά τη συνάντηση, η Ανανεωτική Πτέρυγα με ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη στο κόμμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ. Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο χωρίς τις απαραίτητες συναινέσεις. Καλέσαμε την ηγεσία του κόμματος, έστω και την τελευταία στιγμή μέσα στο συνέδριο, να προβάλει μια συνετή εναλλακτική διέξοδο από την κρίση. Αδιαφόρησαν και οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα». Οι «ανανεωτικοί» τόνισαν ότι «η ηγετική ομάδα, όμηρος των παραλυτικών ισορροπιών στον ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.