ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Οδυσσέας τουρίστας


Του Χρήστου Ξανθάκη /Κυρ. Ελευθεροτυπία

Από αρνητικό σημαινόμενο άλλο τίποτε για τη σύγχρονη Ελλάδα. Οταν γυρίζει ωστόσο στο παρελθόν το ρολόι του χρόνου, αποκαθίσταται η υπόληψη της χώρας. Βλέπε την τελευταία καμπάνια της ιταλικής ακτοπλοϊκής εταιρείας «Caponte & Tourist» με πρωταγωνιστή τον... Οδυσσέα!
Μάλιστα τον Οδυσσέα, τον ήρωα των ομηρικών επών, που ποζάρει φάτσα κάρτα στο κατάστρωμα ενός εκ των σκαφών της εταιρείας. Η λεζάντα που τον συνοδεύει; «Αν ο Οδυσσέας είχε ανέβει στα δικά μας σκάφη, τότε ο Ομηρος θα έγραφε άλλου είδους ποίημα».

Ασφαλής επιλογή

Γιατί; Διότι στην «Οδύσσεια» συνέβησαν τα σημεία και τα τέρατα, ενώ στα πλοία της «Caponte & Tourist» δεν κινδυνεύει κανείς ούτε από Σκύλλα, ούτε από Χάρυβδη, ούτε από Κύκλωπες, ούτε καν από Σειρήνες. Η ασφάλειά τους είναι αξεπέραστη!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η καταχώριση, προσθέτοντας ότι τη φαντασία του Ομήρου δεν... θα την ερέθιζαν οι ταλαιπωρίες και οι θυσίες, αλλά το υπέροχο ταξίδι, οι καταπληκτικές καμπίνες και η ανεπανάληπτη διαδρομή απ' το Σαλέρνο έως τη Μεσίνα. Και κάπως έτσι θα προέκυπτε η «Οδύσσεια» νούμερο δύο, ίσως όχι τόσο έντεχνη όσο η πρώτη αλλά οπωσδήποτε πιο καταναλωτική...