ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ερωτήματα για τη διαδρομή της βόμβας


Χτύπημα θανάτου στο αρχηγείο Χρυσοχοΐδη


Των Γιώργου Μαρνέλλου, Αργυρώς Κ. Μώρου / enet.gr / Eλευθεροτυπία

Αδυσώπητα ερωτήματα εγείρει η διαδρομή του δέματος-βόμβας, μέχρι που έφτασε στο υπασπιστήριο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σκότωσε τον πιο έμπιστο συνεργάτη του και μετέτρεψε σε μια σουρεαλιστική σκηνή εγκλήματος τον υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη.
Το πρωτοφανές γεγονός της αποστολής παγιδευμένης συσκευασίας με εκρηκτικά -που έφτασε με αδιευκρίνιστο τρόπο σε απόσταση 15 με 20 μέτρων από το γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν μέσα με τις γραμματείς του- θέτει και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας με επίκεντρο και «θύμα» τον κυβερνητικό χώρο ευθύνης της προστασίας των πολιτών και του κράτους
Η έκρηξη στον υπουργικό όροφο έγινε λίγα λεπτά μετά τις 8 το βράδυ, στο ατομικό γραφείο του υπασπιστή, την ώρα που ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής, Γ. Βασιλάκης, μάλλον άνοιγε το δέμα. Ακολούθησαν σκηνές πανικού και χάους, καθώς τα γραφεία γέμισαν καπνούς και θραύσματα, ψευδοροφές κατέρρευσαν και ο ίδιος ο υπουργός αντίκρισε νεκρό τον στενό του συνεργάτη, διανύοντας τα λίγα μέτρα μέχρι το γραφείο του.

Οπως ήταν εύλογο, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπευσαν αμέσως δύο ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα, άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, πυροσβέστες, αλλά και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και όλες οι ειδικότητες των εγκληματολογικών εργαστηρίων. Ανακλήθηκαν στις θέσεις τους όλοι οι υπεύθυνοι ασφαλείας του κτηρίου, από την κεντρική πύλη μέχρι τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα εισερχομένων και δεμάτων του ισογείου μέχρι και το γραφείο του υπουργού.....


Και με περιπολικά και συμβατικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. αποκλείστηκε κάθε έξοδος. Οι κεντρικές πόρτες του υπουργείου έκλεισαν και κανείς -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν μπορούσε να περάσει στον προαύλειο χώρο του υπουργείου. Ενώ σε κανέναν δεν επιτρεπόταν η έξοδος από το μέγαρο της Κατεχάκη.

Περίπου μια ώρα μετά το τραγικό γεγονός, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Κάποιοι άνανδροι δολοφόνησαν απόψε έναν ικανό κι έντιμο αξιωματικό. Εναν οικογενειάρχη πατέρα 2 παιδιών».

Και πρόσθεσε: «Δηλώνουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τον αγώνα για να καταστήσουμε τους πολίτες, τις γειτονιές και τις πόλεις μας ασφαλείς. Οι άνανδροι δολοφόνοι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για να δικαστούν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Προσωπικά έχασα έναν πολύτιμο φίλο και αγαπημένο μου συνεργάτη».

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των ερωτημάτων σχετικά με τις συνθήκες εισαγωγής μιας βόμβας στο υπουργικό γραφείο.

* Υπήρξε πλημμελής έλεγχος; Ελαστική τήρηση διαδικασιών εισερχομένων δεμάτων και αλληλογραφίας;

* Εφτασε το δέμα αυτό ασυνόδευτο με το κοινό ταχυδρομείο ή με αποστολή εταιρείας ταχυμεταφοράς;

* Παραδόθηκε από γραφείο ταχυμεταφοράς με δελτίο αποστολής;

* Πέρασε όλα τα στάδια του ελέγχου από την απλή αυτοψία και αξιολόγηση μέχρι τον ακτινοσκοπικό έλεγχο που ανιχνεύει οπλισμό και εκρηκτικές ύλες;

* Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα χειρισμού και παραλαβής δεμάτων ανάλογα με την κάθε περίπτωση;

* Μπήκε στο υπουργείο το δέμα συνοδευόμενο από πρόσωπο; Και αν ναι, καταγράφηκαν τα στοιχεία του και η ώρα άφιξής του στην είσοδο όπως είθισται;

Με βάση την πρώτη αυτοψία των ειδικών, η έκρηξη πρέπει να προήλθε ύστερα από απόπειρα ανοίγματος του δέματος και η διαδικασία αυτή (το άνοιγμα) να λειτούργησε ως ενεργοποιητής του μηχανισμού. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Φίλιππο Κουτσαύτη, που έκανε τη νεκροψία, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος προήλθε από έκρηξη σε απόσταση αναπνοής από το θύμα, του οποίου ο θάνατος υπήρξε ακαριαίος». Αναφέρεται ότι τη στιγμή της έκρηξης ήταν μόνος του και λέγεται ότι δύο λεπτά νωρίτερα υπήρχαν συνεργάτες του 52χρονου μέσα στο γραφείο του.

Είναι εδραιωμένη η πεποίθηση σε στελέχη της Κατεχάκη, ότι η εισαγωγή του δέματος-βόμβας οφείλεται σε σοβαρή αστοχία στο σύστημα ασφαλείας της διαδικασίας των εισερχομένων δεμάτων στο υπουργείο.

Από τον πρώτο έλεγχο πάντως δεν είχε διαπιστωθεί βλάβη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στις σύγχρονες συσκευές ελέγχου εισερχομένων αντικειμένων, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί στην είσοδο του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2004.

περισσότερα στο http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=176865