ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Οταν οι κερδοσκόποι χαλάνε το κλίμα


Πολλοί είναι αυτοί (στην Κομισιόν, στην ΕΚΤ κλπ) που βλέπουν πρόοδο στην ελληνική οικονομία, όχι όμως και οι κερδοσκόποι της Μoody΄s. O οίκος αξιολόγησης που ελέγχεται από τον γνωστό Γουόρεν Μπάφετ, προχώρησε σε «τετραπλή» υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατατάσσοντας τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και δίνοντας έτσι αφορμή να συνεχιστεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι των αγορών εις βάρος της οικονομίας μας.
Η κίνηση της Μoody΄s βέβαια δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανειοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες δεχόμενη τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, ενώ δεν υπάρχει (προς το παρόν) ανάγκη προσφυγής στις αγορές καθώς έχει εξασφαλιστεί ο απαραίτητος δανεισμός μέσω του μηχανισμού στήριξης (ΕΕ και ΔΝΤ).
Στην Ελλάδα πολλοί οικονομικοί παράγοντες χαρακτήριζαν την υποβάθμιση από τη Μoody΄s ως «ύποπτη και αδικαιολόγητη» ενώ το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση «κατά κανέναν τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που εχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που.... διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Υ.Γ. Πολλοί λένε βέβαια οτι το μήνυμα που προσπαθούν όλοι να περάσουν (και μέσα από τα σημερινά πρωτοσέλιδα) είναι: «Mην διαμαρτύρεστε για τα μέτρα γιατί όπως βλέπετε αποδίδουν - το επιβεβαιώνουν μάλιστα και οι εταίροι μας στην Ευρώπη...».