ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Αισθητικές ανατροπές στις εφημερίδες της Κυριακής



Mε αλλαγές στο lay out κυκλοφόρησαν αρκετές κυριακάτικες εφημερίδες. Το Βήμα της Κυριακής εν όψει και της ενοποίησης κάποιων από τα ένθετά του, συνέχισε το λίφτινγκ καθώς έχει προχωρήσει ήδη σε αλλαγές, όχι πάντα πετυχημένες. Ο Καψής φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει το φύλλο της Κυριακής όπως ακριβώς έπραξε και με το ημερήσιο Βήμα. Στην καθημερινή έκδοση ο διευθυντής του Βήματος φαίνεται πως έχει πετύχει την αναμόρφωση της εφημερίδας με σχετικά καλό αποτέλεσμα τόσο στο πρωτοσέλιδο όσο και στις εσωτερικές σελίδες.
Αισθητική ανανέωση από την πλευρά του επιχείρησε απ΄αυτή την Κυριακή και το Πρώτο Θέμα. Το νέο στήσιμο, με τις μεγάλες φωτογραφίες και τα πολλά λευκά να κυριαρχούν, ήταν εντυπωσιακό αλλά... μας ξένισε λίγο καθώς είχαμε συνηθίσει σε μια άλλου είδους εφημερίδα, περισσότερο «στιβαρή». Βέβαια πάντα παίρνει χρόνο για να συνηθίσει ο αναγνώστης την οποιαδήποτε αλλαγή στο lay out και στη διάταξη της εφημερίδας που διαβάζει.
Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτα από όλα η εφημερίδα είναι συνήθεια και πολλοί εκδότες απέφευγαν και αποφεύγουν τις μεγάλες ανατροπές και τις σχεδιαστικές αλλαγές στα έντυπά τους ακριβώς για να μην ξενίσουν τους αναγνώστες τους.
Το ζητούμενο βέβαια πρέπει να είναι κυρίως το περιεχόμενο των εφημερίδων. Το τι γράφουν και πως το γράφουν. Καλή είναι και η αισθητική ανανέωση αλλά αν δεν έχεις ρεπορτάζ δεν καταφέρνεις τίποτε… Τρανταχτό παράδειγμα ο Ελεύθερος Τύπος της Γιάννας Αγγελοπούλου και οι Ισπανοί της Innovation που πήραν πέντε εκατ. ευρώ για να καταργήσουν και να θυσιάσουν τη δημοσιογραφία προς όφελος της γραφιστικής… Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής σε συνδυασμό με τα εγκληματικά λάθη της εκδότριας και των εκάστοτε διευθυντών τα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά…