ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Τεράστια η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

xΤεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στo Νότο των ΗΠΑ εξ αιτίας της διαρροής πετρελαίου μετά την έκρηξη και τη βύθιση της πλατφόρμας της ΒΡ Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού. Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι, ύστερα και από τη μελέτη των δορυφορικών εικόνων, το στρώμα πετρελαίου είναι τριπλάσιο σε μέγεθος από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι μεγαλύτερες συνέπειες της διαρροής θα φανούν όταν το πετρέλαιο φτάσει στις ακτές...
Η έκρηξη και η βύθιση της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου πριν από περίπου δέκα ημέρες έχουν προκαλέσει τη διαρροή τουλάχιστον 800.000 λίτρων αργού πετρελαίου ημερησίως. Η πετρελαιοπηγή βρίσκεται σε βάθος 1.800 μέτρων και οι αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να την σφραγίσουν. Η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώνεται προς τις.... ακτές τις Λουιζιάνα και απειλεί άλλες τρεις πολιτείες στο Νότο των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να απειλείται η πανίδα στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού. Tα ζώα που απειλούνται περισσότερο είναι ο γαλαζόπτερος τόνος, οι θαλάσσιες χελώνες, ο καφέ πελεκάνος, οι γαρίδες, τα δελφίνια και οι καρχαρίες.
Στο μεταξύ άλλες δύο πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον κόλπο διέκοψαν τη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας και η μία εκκενώθηκε, ενώ η εταιρεία BP με τέσσερα υποβρύχια μηχανήματα προσπαθεί να κλείσει την βαλβίδα ασφαλείας της πετρελαιοπηγής.
Η BP βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για τους λανθασμένους χειρισμούς της που επέτρεψαν την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στις νότιες ακτές των ΗΠΑ. Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, κάλεσε την εταιρεία να δράσει ταχύτερα και να αφιερώσει περισσότερους πόρους στην αντιμετώπιση της καταστροφής.