ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Το Βατοπαίδι καίει την «αυλή» Καραμανλή


Καταπέλτης για τέως ενοίκους του Μαξίμου
η απολογία της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη


της Δέσποινας Μπρούσαλη / Το Βήμα
Την προηγούμενη ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου «έδειξε» ευθέως ως υπεύθυνη για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη, με τη «μαραθώνια» απολογία της στην εφέτη-ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού. Ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κ. Γιάννης Αγγέλου , οι πρώην υπουργοί Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος και Γεωργίας κ. Ευ. Μπασιάκος , οι υφυπουργοί Γεωργίας Αλ. Κοντός και Κ. Κιλτίδης κατονομάζονται από την κατηγορούμενη για σοβαρότατα αδικήματα Μαντέλη ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο και εκείνοι που κινούσαν τα νήματα για τις ιερές ανταλλαγές. Μάλιστα, η κατηγορουμένη, κατά την απολογία της που διήρκεσε δύο ημέρες, δεν παραλείπει να «καρφώσει» και δύο συγγενικά πρόσωπα ισάριθμων πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας: την αδελφή του κ. Μπασιάκου, Μαρία, για την όποια αναφέρει ότι «υπήρχε φήμη ότι έκανε κουμάντο στο υπουργείο», και τη σύζυγο του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη και συμβολαιογράφο κυρία Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη , για την οποία υποστηρίζει ότι διέπραξε παρανομίες κατά τη σύνταξη των επίμαχων συμβολαίων για τις....«ιερές ανταλλαγές» ακινήτων, αν και «δεν τη γνώρισα ποτέ προσωπικά». Επιπλέον εμπλέκει δύο μέλη της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ, τον πρώην υπουργό Γεωργίας κ. Γ. Δρυ και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Φωτιάδη, υποστηρίζοντας ότι ο μοναχός Αρσένιος της είπε ότι ήταν ενήμεροι για τις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπαιδίου στις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας.
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η κυρία Καλού θα αποστείλει την πολυσέλιδη απολογία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και εκτιμούν ότι οι απαντήσεις και οι ισχυρισμοί της «είναι πιθανόν όχι μόνο να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της παραπομπής σε δίκη στο αρμόδιο Ειδικό Δικαστήριο πρώην κυβερνητικών στελεχών, αλλά και να προσθέσουν στη λίστα των κατηγορουμένων και πρόσωπα που ως σήμερα βρίσκονταν στο απυρόβλητο».

Η Σταματίνα Μαντέλη, η οποία απολογούνταν επί δύο ημέρες στην κυρία Καλού, αντιμετωπίζει τα κακουργήματα της απλής συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση και σε απιστία, καθώς και της υπεξαγωγής εγγράφων σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η εφέτηςανακρίτρια, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών, την άφησε ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Με εντολές Κοντού και Μπασιάκου
Στην κατάθεσή της η Σταματίνα Μαντέλη αναφέρει ότι όλα ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν με εντολές των κκ. Μπασιάκου και Κοντού: «Με το έγγραφο που είχα αποστείλει ως διευθύντρια Πολιτικής Γης τον Ιούλιο του 2003 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης για τη δίκη μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου πήγα στο γραφείο και του κ. Μπασιάκου και του κ. Κοντού, το επέδειξα και στους δύο και εξέφρασα προφορικά τις περιεχόμενες στο έγγραφο απόψεις μου. Η απάντηση και των δύο ήταν ότι “το όλο θέμα έχει λυθεί διοικητικά και οφείλεις σαν αρμόδια διευθύντρια να εφαρμόσεις την υπουργική απόφαση και τις εντολές μας”. Μάλιστα ο κ. Μπασιάκος μού είπε: “Ποια είσαι εσύ με ένα πτυχίο Νομικής που θα αντιπαρατεθείς με νομικούς συμβούλους που είναι μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου; ” και επειδή ήταν απότομος και αγενής κατάλαβα ότι έπρεπε να φύγω και έφυγα. (...) Τότε μου λέχθηκε, από τον κ. Μπασιάκο, ότι πρέπει να χειριστώ κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα το θέμα, γιατί αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή που έχει αποφασιστεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

«Διαπίστωσα εκ των υστέρων»
«Εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι εννοούσε το Μέγαρο Μαξίμου, τον κ. Αγγέλου και τον κ. Ρουσόπουλο» ισχυρίζεται η κυρία Μαντέλη, εξηγώντας: «Ο Αρσένιος από το γραφείο μου έκανε τηλέφωνα, τους αποκαλούσε με τα μικρά τους ονόματα, Γιάννη και Θόδωρε, πολλές φορές μου ανέφερε ότι πέρναγε από το Μαξίμου και έπινε καφέ, μετά πήγαινε στον Μπασιάκο και μετά ερχόταν σε μένα, ότι συνέτρωγε με τον κ. Ρουσόπουλο και ότι τον επισκέπτονταν στο Αγιον Ορος. Δεν είχα αμφιβολία για τα λεγόμενά του και ότι ήταν αληθή, δεδομένου ότι έκανε αυτά τα τηλέφωνα από το κινητό του μέσα στο γραφείο μου και μπροστά μου. Πολλές φορές όταν καθυστερούσα ή δημιουργούνταν κάποιο πρόβλημα, ο Αρσένιος έπαιρνε τηλέφωνο μπροστά μου τον κ. Αγγέλου και τον κ. Ρουσόπουλο και αμέσως μετά ο Μπασιάκος ή κάποιος από το γραφείο του μου έλεγε “καθυστερείς και πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της μονής”».

«Δυσφορία από το Μαξίμου»
«Η εντολή Μπασιάκου ήταν να διεκπεραιώνονται με μεγάλη ταχύτητα τα αιτήματα της μονής και να προωθούνται οι καταστάσεις με τα προεπιλεγμένα ακίνητα, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα με το Μαξίμου. Η εντολή αυτή δόθηκε μια φορά, όταν ξεκίνησαν οι ανταλλαγές, αλλά και δυο- τρεις φορές που δημιουργήθηκαν καθυστερήσεις δεχόμουν τηλεφωνήματα από τον υπουργό ή από την αδελφή του να συμμορφωθώ, γιατί θα υπήρχε δυσαρέσκεια και δυσφορία στις σχέσεις του με το Μαξίμου».



«Κατουριόταν πάνω του»
«Το επιβεβαίωσα, όταν μετά από το τηλεφώνημα του Αρσένιου στον “Γιάννη”, ακολούθησε φορτικό τηλεφώνημα από την αδελφή του υπουργού κυρία Μαρία Μπασιάκου με σκοπό να λυθεί το θέμα της Ουρανούπολης. Απ΄ ό,τι είχα αντιληφθεί, και όπως μου είχε πει ο Αρσένιος, όταν ο Αγγέλου και ο Ρουσόπουλος έπαιρναν τον Μπασιάκο τηλέφωνο, ο Μπασιάκος “κατουριόταν πάνω του”. Πριν καταθέσω στην Εξεταστική, με κάλεσε στο γραφείο του ο υπουργός Α. Κοντός και μου είπε: “Αν θέλεις να γλιτώσεις από τα δικαστήρια, πρόσεξε τι θα πεις στην Εξεταστική” και μου υπέδειξε σε γενικές γραμμές τι πρέπει να πω. (...) Την επόμενη ημέρα 8.12.2008 κλήθηκα στο γραφείο του υπουργού Α. Κοντού, όπου με επέπληξε για το περιεχόμενο του παραπάνω δημοσιεύματος και μου ζήτησε με αυστηρό ύφος να μην ξαναμιλήσω σε δημοσιογράφους και να κλείσω το στόμα μου επιτέλους, ενώ παρουσία μου τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και του είπε: “Εχω εδώ μπροστά μου τη Μαντέλη, υπέγραψε διάψευση του παραπάνω δημοσιεύματος, θα σου στείλω τη διάψευση και κοίταξε να τη διαβάσεις στην Εξεταστική και να μην κληθεί η Μαντέλη να ξανακαταθέσει γιατί μπορεί να γίνει το έλα να δεις στην Εξεταστική και να έρθει το πάνω κάτω” και τελικά διαβάστηκε το εν λόγω κείμενο στην Εξεταστική και δεν κλήθηκα να ξαναεξεταστώ».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=333175&dt=22/05/2010#ixzz0oi65OIea