ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Εμφύλιες συρράξεις για τους νέους δήμους φέρνει ο «Καλλικράτης» στη Θεσσαλονίκη


Των Νίκου Ηλιάδη, Μαρούλας Πλήκα

Σφοδρές εμφύλιες συρράξεις μεταξύ εν ενεργεία δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης φέρνει ο «Καλλικράτης», το πλήρες σχέδιο του οποίου παρουσιάζεται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. Η συνένωση δήμων στους οποίους οι νυν δήμαρχοι έχουν κοινή κομματική τοποθέτηση καθιστά αναπόφευκτη την εμφύλια διαμάχη σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις περιφερειακών δήμων. Οι επικείμενες συγκρούσεις προκαλούν ήδη έντονους πονοκεφάλους σε Ιπποκράτους και Ρηγίλλης, που αναζητούν τρόπους, για να τις διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Στο μεταξύ συνεχίζονται μέχρι και την τελευταία στιγμή τα παζάρια και οι πιέσεις προς τον.... Γιάννη Ραγκούση, κυρίως από βουλευτές και δημάρχους του κυβερνώντος κόμματος, με σκοπό να επιτύχουν την πιο συμφέρουσα για εκείνους χωροταξία των δήμων της επιρροής τους.

Οι συγκρούσεις μεταξύ «πράσινων» δημάρχων θα εκτυλιχθούν στην περιοχή της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Εκεί το ΠΑΣΟΚ ελέγχει πέντε δήμους (Σταυρούπολη, Συκιές, Νεάπολη, Ευκαρπία και Άγιος Παύλος), ενώ και ο δήμαρχος Πολίχνης πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, αν και είχε εκλεγεί με την υποστήριξη του ΚΚΕ. Οι απόψεις σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κυβερνών κόμμα διίστανται. Υπάρχουν στελέχη τα οποία υποστηρίζουν ότι η Ιπποκράτους πρέπει να μείνει μακριά από χρίσματα. «Ας δοκιμάσουν όλοι οι εν ενεργεία δήμαρχοι, με τη δέσμευση ότι αυτός που θα περάσει στο δεύτερο γύρο θα έχει τη στήριξη όλων», τονίζουν οι υποστηρικτές αυτής της άποψης. Στην Ιπποκράτους ωστόσο φαίνεται να επικρατεί η σκέψη «το κόμμα να μην παραστήσει τον Πόντιο Πιλάτο. Να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να τη σβήσει εγκαίρως, πριν οι εμφύλιες διαμάχες να γίνουν ανεξέλεγκτες με συνέπεια την απώλεια σημαντικών δήμων».
Ο πρώτος εμφύλιος ενδέχεται να έχει πρωταγωνιστές τους δημάρχους Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Νεάπολης Νάκη Λαδόπουλο. Αυτό θα συμβεί, εάν τελικώς οι δύο δήμοι θα βρεθούν υπό την ίδια στέγη μαζί με τα Πεύκα και τον Άγιο Παύλο.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=54134