ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων μόνο με γκριμάτσες!








Πόσες φορές δεν μας έχει τύχει να ενοχληθούμε από τηλεφωνικές συνομιλίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Τέλος σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει μια πρωτότυπη συσκευή η οποία επιτρέπει στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς καν να μιλάνε. Κι αυτό γιατί η συσκευή μπορεί να μεταφράζει σε λέξεις τα απειροελάχιστα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από τη σύσπαση των μυών του προσώπου, όταν κάποιος μιλάει. Σύμφωνα με το.... BBC η συσκευή αποθηκεύει τους παλμούς των μυών ενός ατόμου, που ενεργοποιούνται όταν αυτό κινεί τα χείλη του χωρίς να παράγει ήχο και στη συνέχεια τα συνθέτει σε ομιλία σε έναν άλλο δέκτη.
Η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Karlsrune, Τάντζα Σουλτς δηλώνει ότι η ιδέα της ήρθε όταν: "Ήμουν στο μετρό και ο συνεπιβάτης μου όση ώρα καθόταν δίπλα μου μιλούσε διαρκώς στο κινητό του ενοχλώντας τους άλλους και νιώθοντας κι ο ίδιος άβολα. Τότε σκέφτηκα πως αυτό πρέπει να αλλάξει".
Η συσκευή που βασίζεται στην τεχνολογία του ηλεκτρομυογραφήματος, παρουσιάστηκε στην έκθεση τεχνολογίας Cebit στη Γερμανία.
Στο μέλλον, εκτιμά η ερευνητική ομάδα, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορεί να ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα όπου θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία.
Ωστόσο σε αρχικό στάδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν χάσει τη φωνή τους λόγω κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόματη μετάφραση μεταξύ ατόμων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες.
Σημειώνεται ότι η ΝΑSA χρησιμοποιεί μια παρόμοια τεχνολογία για την μεταβίβαση απλών εντολών σε θορυβώδη περιβάλλοντα όπως τον διαστημικό σταθμό.
Όμως σύμφωνα με την Τάνζα Σουλτς, η διαφορά της συσκευής της με αυτή της ΝASA, είναι ότι μπορεί να αποθηκεύει σήματα και να τα μετατρέπει σε συνεχόμενες προτάσεις.