ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ο Ερίκ Καντονά στο θεατρικό σανίδι

Από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στα κινηματογραφικά πλατό και από εκεί στο θεατρικό σανίδι. Ο Ερίκ Καντονά, κάποτε «βασιλιάς» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάνει το ντεμπούτο του στο Παρίσι με μια παράσταση που θυμίζει τον καταστροφικό σεισμό της Αϊτής.
O Καντονά αρχίζει τη θεατρική καριέρα του με το έργο «Face au Ρaradis» («Απέναντι στον Παράδεισο») της Ναταλί Σοζόν. Υποδύεται τον Μαξ, έναν τραυματισμένο άνδρα που είναι εγκλωβισμένος στα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ. Ο Μαξ βρίσκεται στο έλεος ενός άλλου εγκλωβισμένου επιζώντα, με τον οποίο μπορεί να μιλήσει αλλά δεν μπορεί να δει. Οποιαδήποτε ξαφνική κίνηση από τον άγνωστο συνομιλητή του θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για εκείνον....
....Η προσωπικότητα του Καντονά, το προτεταμένο στήθος του και το αλαζονικό βλέμμα του ήταν τόσο έντονα στα γήπεδα ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να μην τον θυμάται κανείς ως ποδοσφαιριστή παρά τα 14 χρόνια που έχουν περάσει από τότε που αποσύρθηκε από τους αγωνιστικούς χώρους. Ο σηκωμένος γιακάς της φανέλας του ήταν το σήμα κατατεθέν του- ή μάλλον το γούρι του. «Βάζοντας τη φανέλα μου μια μέρα ο γιακάς έμεινε σηκωμένος. Κερδίσαμε τον αγώνα και μου έμεινε η συνήθεια. Κάποιοι ποδοσφαιριστές βάζουν πάντα το ίδιο εσώρουχο. Εγώ προτιμώ να αλλάζω εσώρουχα και να σηκώνω τον γιακά μου. Ήταν κάτι που με ηρεμούσε πριν από το παιχνίδι. Ακούγεται γελοίο αλλά έλεγα στον εαυτό μου: “Έκανες ό,τι έπρεπε να κάνεις• τώρα μπορείς να μπεις στο γήπεδο χωρίς πρόβλημα”». Η πολύ επιτυχημένη καριέρα του διακόπηκε για εννέα μήνες το 1995 όταν τιμωρήθηκε με αποκλεισμό επειδή σε ένα παιχνίδι κλότσησε έναν ρατσιστή οπαδό. Η Μάντσεστερ, πάντως, ήταν η μοναδική ομάδα που επέτρεψε στον Καντονά να είναι ο εαυτός του.


Με μια ματιά

● Γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1966 ● Συνέδεσε το όνομά του με την αναγέννηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οπαδοί της οποίας τον ανακήρυξαν το 1992 ποδοσφαιριστή του αιώνα.

● Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που έχει κερδίσει δύο συνεχόμενους τίτλους με δύο διαφορετικές ομάδες.

● Έχει συμμετάσχει σε περίπου 15 ταινίες, μεταξύ των οποίων στη βραβευμένη «Εlizabeth» με την Κέιτ Μπλάνσετ και την τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς «Ψάχνοντας τον Έρικ».

● Έχει σκηνοθετήσει μια ταινία μικρού μήκους, η υπόθεση της οποίας είναι βασισμένη σε ένα διήγημα του Τσαρλς Μπουκόφσκι.


Με καταγωγή... αντιστασιακή


ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΟΝΑ βρίσκονται στην Καταλωνία όπου ο παππούς του πολέμησε εναντίον του Φράνκο στον ισπανικό εμφύλιο. Όταν τραυματίστηκε, κατέφυγε στη Γαλλία από τα Πυρηναία για να εγκατασταθεί τελικά με την οικογένειά του στη Μασσαλία. Εκεί γεννήθηκε ο Ερίκ το 1966 κι εκεί ξεδίπλωσε το ποδοσφαιρικό ταλέντο μαζί με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του. Αποφάσισε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο νωρίς- στα 30 του- και από τότε έχει εμφανιστεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και έχει σκηνοθετήσει μια ταινία μικρού μήκους. Ζωγραφίζει, ασχολείται με τη φωτογραφία και παραμένει εκρηκτικός: «Η συζήτηση για την εθνική ταυτότητα είναι απολύτως γελοία! Είμαστε σε αυτήν τη γη για να ανταλλάσσουμε ιδέες και κουλτούρες. Διαφορετικά θα γινόμασταν όλοι τρελοί!».

Από τα ΝΕΑ